Rodiaca sa vláda možno zlomí rekord
12 | 10 | 2023 I Eka Balaškvoá

Napriek tomu, že voliči by už radi poznali zloženie novej vlády a médiá bývalého hlavného prúdu už majú niekoľko variácii toho, ako by mala vyzerať nová vláda, rokuje sa celkom rýchlo. Nie vždy počas histórie slovenskej samostatnosti tomu bolo tak.

V stredu Smer, Hlas a SNS podpísalo memorandum o koaličnej spolupráci. Hlavným hnacím motorom rýchleho rokovania o vzniku vlády bolo prezidentkino časové ultimátum. Najdlhšie na Slovensku vznikala historicky prvá vláda, kým tá z volieb 2020 bola menovaná za tri týždne.Napriek tomu, že víťaz volieb ju chcel mať behom noci. 

Memorandum bolo podpísané 

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

Smer-SD, Hlas-SD, SNS podpísali memorandum, rozdelili si rezorty (VIDEO)
Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Hlavný hnací motor

Všetko ide tak rýchlo z dvoch dôvodov. Lídri strán, ktoré budú tvoriť vládnu koalíciu dávnejšie prezentovali, že konať treba uvážene, no veľmi rýchlo, pretože situácia, v akej sa Slovensko nachádza, je veľmi zlá. Hlavným dôvodom ale je, že prezidentka dala lídrovi víťaznej strany Robertovi Ficovi (Smer-SSD) len dva týždne na to, aby jej priniesol koaličnú zmluvu. Nie len na Slovensku proces vytvárania novej vlády trvá mnohokrát ďaleko dlhšie.

Slovenský rekordér

Na Slovensku sa najdlhšie rodila vláda, ktorú Hnutie za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara v roku 1994 zostavovalo so Združením robotníkov Slovenska (Ján Ľupták) a Slovenskou národnou stranou (Ján Slota) až 75 dní.

Na rekordéra zo sveta to však nemá – belgičania si na svoju vládu museli počkať 535 dní.

Chcel ju mať hneď druhé ráno

„Najradšej by som bol, keby bola vláda zajtra o siedmej ráno,“reagoval na novinársku otázku Igor Matovič (OĽaNO) po tom, ako 29. februára 2020 vyhral voľby. Komplet vládu predstavil 13. marca a Zuzana Čaputová ju vymenovala 21. marca 2020.

Hlavný denník / HNonline | Prehľad vlád

PRVÉ SLOVÁ LÍDROV KOALIČNÝCH STRÁN PO PODPÍSANÍ MEMORANDA
Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!