Predsedníctvo Strany európskych socialistov rozhodlo o osude Smeru aj Hlasu
12 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD, informuje TASR podľa tlačovej správy PES.

"Predsedníctvo vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva strany Smer-SD (plné členstvo) a strany Hlas-SD (asociované členstvo)," píše sa vo vyhlásení.

Strana európskych socialistov vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt PES, ktorý predviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálne pravicovou stranou.

Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu (11. 10.) memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení vládnych pozícií.

Reakcia strany Hlas-SD

Strana Hlas - sociálna demokracia vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena.

Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES a nie je si vedomý akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt.

HLAS - sociálna demokracia bude i naďalej svojou politikou napľňať základné hodnotové piliere strany. Práve sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO budú tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície. Pevne veríme, že Strana európskych socialistov prehodnotí svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe HLASu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať.

Začalo to vyhrážkami

SMER – slovenská sociálna demokracia je už viac ako dvadsať rokov riadnym členom Strany európskych socialistov. Ľavica skoro všade v Európe prehráva, preto by víťazstvo skutočnej ľavicovej strany v parlamentných voľbách v jednej z členských krajín EÚ malo byť privítané.

Namiesto blahoželania však dnes SMER – slovenská sociálna demokracia obdržal odkaz vydierania od predsedu Strany európskych socialistov, bývalého švédskeho premiéra Stefana Lofvena. Ak vraj SMER bude vo vláde pokračovať vo svojich postojoch k vojne na Ukrajine, tak on osobne sa postará, aby začal proces vylúčenia SMERU z tejto medzinárodnej politickej štruktúry. Skutočne prekrásne, demokratické.

"Buď budeme hovoriť to, čo si želajú USA, alebo nás vylúčia. Buď sa zaradíme a poslušne budeme vykonávať politiku jedného jediného názoru alebo sa staneme vyvrheľmi, ak mienime hovoriť, že EÚ by mala prevziať na Ukrajine mierovú iniciatívu, že je lepšie okamžite zastaviť zabíjanie a radšej desať rokov rokovať o mieri ako nechať bez výsledku desať rokov Rusov a Ukrajincov, aby sa kynožili. Predseda PES sa dôsledne riadi filozofiou, že kto je za mier, je vojnový štváč, kto je za vojnu a zabíjanie, je mierový aktivista." Povedal Robert Fico v reakcii na bývalého švédskeho premiéra Stefana Lofvena.

Takže, milý Stefan. Po prvé,Tvoj odkaz je nedemokratický, nerešpektujúci právo na iný názor, je autoritársky. Po druhé, vydierať suverénnych politikov sa nepatrí a my sme suverénni politici. Po tretie, milý Stefan, pozri sa okolo seba v Európe a skús nájsť skutočne ľavicovú stranu, ktorá päťkrát vyhrala voľby a chce štvrtý krát zostaviť vládu. Po štvrté, milý Stefan, ako ľavičiara by Ťa malo zaujímať, že Slovensko sa vďaka katastrofálnej pravicovej vláde stalo druhou najchudobnejšou krajinou v EÚ, že máme rozvrátené financie a najvyššie zdražovanie. Toto sú naše problémy, na ktoré sa chceme sústrediť. Je nám veľmi ľúto, že na Ukrajine je vojna, odsúdili sme použitie ruskej vojenskej sily, ale naše názory, pokiaľ ide o mier na Ukrajine, meniť nemienime.

Vážený pán predseda Strany európskych socialistov, odmietame politiku jediného neomylného názoru. Ak má byť daňou za to, že sa na Slovensku venujeme skutočnej ľavicovej agende a vyslovujeme suverénne názory, naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak takúto daň sme pripravení zaplatiť.

Odchádza ďalší zo Slovenska? Jeho odpoveď hovorí za všetko!
Atrament na podpisoch Roberta Fica, Petra Pellegriniho a Andreja Danka na memorande o spolupráci ešte nestihol zaschnúť, už prichádza správa bývalého mainstreamu o tom, že množstvo občanov, ale aj podnikateľov v prípade takejto vlády uvažujú o... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!