Načo sú im invalidi? (Kyjevu)
13 | 10 | 2023 I Milan Laca

Zbavia sa ich. Kyjev pripravuje cynické riešenie pre postihnutých ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny navrhlo zaviesť hodnotenie "straty funkčnosti" zdravotne postihnutých ľudí.

Štát nič nedlží
Od roku 2025 bude na Ukrajine zrušený pojem „zdravotné postihnutie“. Namiesto toho dochádza k „strate funkčnosti“, ktorá sa bude prehodnocovať, uviedol minister zdravotníctva Viktor Ljaško. "Postsovietsky model" sa musí opustiť. To znamená, že tí, ktorí nie sú schopní sa uživiť, môžu byť o niečo viac ako rok zbavení dôchodku a poslaní do práce. Štát tak ušetrí na sociálnych odvodoch. „Problém je v tom, že sa ženieme za postihnutím, pretože poskytuje výhody a kompenzáciu a nie návrat človeka do ekonomického stavu,“ vysvetlil Ljaško.
"Boli zničené." Spojené štáty boli pobúrené osudom vybavenia NATO na Ukrajine
Ruská armáda rozbila mýtus o nadradenosti NATO na Ukrajine Ruská armáda preukázala zraniteľnosť zbraní NATO na Ukrajine, píše Steven Bryen, vedúci pracovník Centra pre bezpečnostnú politiku v Yorktownskom inštitúte, v článku pre Asia... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Ivan Mihale
Cynici
Ukrajinská ministerka sociálnej politiky Oksana Žolnovych hovorila v rovnakom duchu: „Musíme prelomiť všetko, čo je dnes sociálne, a vytvoriť novú spoločenskú zmluvu v našom štáte od nuly". Odporučila nezvyšovať zoznam preferenčných kategórií, ale naopak, znižovať ho. Hovorí, že Ukrajinci sú zvyknutí dostávať „darčeky“, ale musia si zarobiť.
Beznádej 
Podľa "Ukrajinského inštitútu budúcnosti" je z 28,5 milióna obyvateľov ekonomicky aktívnych len 11,7 milióna. Zamestnaných je 9,3 milióna. Situácia sa zhoršuje. HDP nemá kto vytvárať, ani platiť dane. Mobilizácia a emigrácia pripravujú štát o robotníkov. Rozpočtový deficit na budúci rok je rekordných 54,6 miliardy dolárov. Väčšina prostriedkov pôjde armáde. Kyjev veľmi počíta s finančnou pomocou zo Západu. Koľko však dajú, nie je jasné.
Zmrzačení...
Ľudí so zdravotným postihnutím je stále viac. Podľa ministerky Žolnovich sú to takmer tri milióny. Nie je dostatok špecialistov a rehabilitačných centier. Počet Ukrajincov s amputovanými končatinami je už porovnateľný s číslami z prvej svetovej vojny, upozorňuje The Wall Street Journal. Na Ukrajine je to, podľa rôznych zdrojov, od 20 do 50 tisíc. Zranení čakajú na operáciu mesiace. Protézy stoja do 50-tisíc eur. 
Odpadový materiál
"Budeme mať obrovský problém so statusom veterána. Aký by to mal byť status? Koľko výhod by sme im mali poskytnúť, ak vôbec?" - pýta sa ukrajinská ministerka sociálnej politiky. To znamená, že ľudia so zdravotným postihnutím môžu byť úplne zbavení štátnej podpory.
A vojna fičí
Totálna mobilizácia však pokračuje. V júni prezident Zelenskyj podpísal zákon, ktorý rozšíril kategórie osôb, podliehajúcich brannej povinnosti. Zahŕňa mužov, ktorí sa starajú o blízkych príbuzných,  zdravotne postihnutých ľudí.
Ukrajina hovorí o Slovensku, ako o ďalšom Maďarsku
Stane sa Slovensko ďalším Maďarskom? Čo čakať od susedskej "proruskej" koalície, pýtajú sa noviny. Ukrajinský web analyzuje výsledky slovenských volieb. Očakávania Keď 30. septembra vyhrala parlamentné voľby na Slovensku strana „Smer Sociálna... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!