Liberálna kaviareň "dopišťala"! Tomáš Taraba sa smeje a odkazuje
12 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Sociálne sieti zaplavilo predbežné zloženie vlády. "Liberálna kaviareň" sa doslova rozpišťala na všetky strany a táto ich akcia samozrejme vyvolala reakciu. Ide o reakciu Tomáša Tarabu, SNS, ktorý sa podľa uniknutého predbežného zloženia vlády má stať ministrom kultúry. Taraba sa smeje a "liberálnej kaviarničke" odkazuje.

Smer-SSD, Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) sa dohodli na vytvorení novej vlády v Slovenskej republike. Premiérom by sa mal stať predseda strany Směr Robert Fico a predsedom Národnej rady SR Peter Pellegrini. Hlas-SD bude mať sedem ministerstiev, Smer-SD šesť a SNS tri ministerstvá. Miestne mimovládne organizácie a ľudia z kultúrnej komunity sa však už rozčuľujú nad obsadením ministerstva kultúry, ktoré by mohol viesť Tomáš Taraba zo SNS. Dokonca sa našli nejakí iniciatívni ľudia, ktorí zrejme nemajú čo robiť...Spísali petíciu, akoby nová vláda bola už vymenovaná. Protest proti vymenovaniu poslanca NR SR Tomáša Tarabu za ministra kultúry:

"My, dolu podpísaní,

protestujeme proti zámeru menovať za ministra kultúry novej vlády poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Tomáša Tarabu. Rešpektujeme výsledok demokratických volieb i právo víťazov zložiť novú vládu. No v žiadnom prípade nesúhlasíme s tým, aby rezort kultúry viedol človek, ktorý sa len pred pár rokmi dostal do parlamentu na kandidátke fašistickej Ľudovej strany Naše Slovensko. Nedostatok profesijných skúseností v oblasti kultúry, no najmä verejné pôsobenie Tomáša Tarabu ako radikálno-nacionalistického politika, ho diskvalifikuje ako reprezentanta odvetvia, ktoré stelesňuje kultúrnu rozmanitosť a toleranciu, prezentuje demokratické hodnoty a vytvára obraz Slovenska v zahraničí. Vyzývame preto predstaviteľov trojkoalície Smer-SD, Hlas a SNS, aby prehodnotili tento výber a postavili na čelo rezortu osobnosť, ktorá požíva prirodzenú vážnosť a rešpekt v oblasti kultúry na Slovensku a nevyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti. Vyzývame tiež prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Tomáša Tarabu za ministra kultúry nevymenovala."

Signatári (k 11.10., 22.00):

Darina Kárová, manažérka v kultúre, OF Zachráňme kultúru; Viera Dubačová, režisérka; Lucia Štasselová, producentka; Wanda Adamik Hrycová, producentka; Marek Adamov a kultúrne centrá Stanica a Nová synagóga; Jozef Lupták, hudobník; Zora Jaurová, filmová producentka, poslankyňa NR SR; Linda Gillmayr, manažérka v kultúre, prekladateľka; Michal Greško, aktivista pamiatkar; René Parák, tímlíder pre kultúru SaS, František Šebej, publicista, psychológ; Michal Ditte, dramaturg; Soňa Šimková, teatrologička; Eduard Kudláč, režisér; Marián Amsler, režisér; Jana Farmanová, maliarka; Viktor Šabík, architekt; Andrea Puková a Marta Šimečková, Stredoeurópske fórum; Alexandra Grusková, scénická a kostýmová výtvarníčka; Eva Šebová, výtvarníčka; Alžbeta Lukáčová, hudobná dramaturgička a etnomuzikologička; Michal Havran, teológ a spisovateľ; Magda Vášáryová, Via Cultura; Ľubo Burgr, hudobník, divadelník; Mikuláš Sliacky, publicista; Ady Hajdu, herec; Peter Kadlečík, herec; Dušan Katuščák, bibliograf, knihovník; Andrej Zmeček, prekladateľ; Eva Pavlíková, herečka; Alexander Bárta, herec; Henrieta Mičkovicová, herečka; Ján Kuric, spevák, hudobník skupiny Vidiek a ďalší

Niektoré z vyjadrení

„Bol by to medzinárodný škandál a najhorší minister kultúry v Európe,“ reagoval napríklad spisovateľ Michal Hvorecký.

"Oni si zjavne porozumeli, ale my sa nesmieme nečinne prizerať tomu, že sa ministrom KULTÚRY v tejto krajine stane človek, ktorý sa do politiky dostal na kandidátke fašistickej ĽSNS a do “skoro vlády” sa prekrúžkoval vďaka extrémistickým postom na FB. Ministrom KULTÚRY nesmie byť človek, ktorý dlhodobo šíri bludy, hoaxy a konšpirácie o očkovaní, o vojne na Ukrajine a vlastne o hocičom, čo mu prinesie zdieľania a lajky, ministrom KULTÚRY nesmie byt človek, ktorý verejne zosmiešňuje a ponižuje dieťa kvôli znamienku na tvári. Ja viem, že tým ostatným pánom na zozname je KULTÚRA úplne ukradnutá a ministra tam potrebujú len kvôli hlasovaniu na vláde, ale nám to jedno byť nesmie! Vyzývam celý rezort, všetky inštitúcie v pôsobnosti Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, aby sa proti tejto nominácii rázne postavili a povedali hlasne NIE Tarabovi v rezorte kultúry., že v predbežnom zložení vlády, ktoré sa húfne zdieľalo na sieti bol ako minister kultúry uvedený Tomáš Taraba (SNS)," napísala napríklad aj režisérka Wanda Adamyk Hricová.

Tomáš Taraba sa vysmial všetkým v panike na plné hrdlo a odkázal im krátko a výstižne

"Všetkým umelcom Progresívneho Slovenska, ktorí sú roky nacicnutí na štátne financie a realizujú svojú kaviarenskú kultúru na úkor rozvoja ľudovej a národnej kultúry odkazujem, že informácia, že mám byť ministrom kultúry je ich čistý hoax," uviedol na sociálnej sieti Tomáš Taraba.

"Som rád, že táto skupinka ľudí, ktorá za vrchol svojej kultúrnej tvorby považuje natáčanie volebných spotov pre PS, je tak vystrašená, že by som práve ja mal byť ministrom kultúry. Asi by som to mal teda zvážiť," dodal Taraba.

Bude nová vláda aj naďalej podporovať Ukrajinu: Toto si myslí dosluhujúci minister Sklenár!
Minister obrany SR Martin Sklenár si myslí, že slovenská podpora Ukrajine bude v niektorých oblastiach pokračovať aj po nastúpení novej koaličnej vlády, ktorá práve vzniká. Sklenár to naznačil v stredu v rámci dvojdňového zasadnutia ministrov... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik