Hrabko: Prezidentka nemusí čakať, novú vládu môže vymenovať aj hneď
12 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Keďže dočasná vláda Ľudovíta Ódora nemá dôveru parlamentu, prezidentka nemusí čakať na ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR a nový kabinet Roberta Fica (Smer-SD) môže vymenovať kedykoľvek. Ak by mala k dispozícii návrh zloženia nového kabinetu, tak aj hneď teraz. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Za normálnych okolností by dosluhujúca vláda podala po ustanovujúcej schôdzi parlamentu demisiu, to však dočasný kabinet premiéra Ódora urobiť nemôže. "Pani prezidentka môže vládu odvolať kedykoľvek a vymenovať akúkoľvek inú. Vláda pána Ódora nemôže podať po ustanovujúcej schôdzi parlamentu demisiu, takže niet na čo čakať," odpovedal Hrabko na otázku, či má Fico šancu reprezentovať Slovensko na konci októbra na samite Európskej únie už ako premiér.

Je to na Čaputovej

Samotný podpis memoranda medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS pokladá Hrabko skôr za slávnostný signál určený verejnosti, ale aj hlave štátu o tom, že sa títo politici dokázali rozhodnúť a dohodnúť na vytvorení novej vládnej koalície. "Pani prezidentka bude podľa môjho názoru vyžadovať aj podpisy najmenej 76 poslancov. Ale je to posolstvo, že Robert Fico dosiahol to, čo na Slovensku nedosiahol nikto predtým, a bude po štvrtý raz premiérom," konštatoval Hrabko.

Iniciatívu po odovzdaní podpisov hlave štátu prevezme podľa neho prezidentka Zuzana Čaputová. Ona rozhodne o tom, či a kedy vymenuje Fica do funkcie premiéra a následne na jeho návrh členov vlády. Ustanovujúcu schôdzu parlamentu má prezidentka zvolať do 30 dní od parlamentných volieb.

"Ústavná poistka je, že ak by pani prezidentka nezvolala ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR do 30 dní, parlament sa zíde sám od seba," povedal publicista. Na tejto schôdzi si poslanci rozdelia parlamentné funkcie vrátane tých, ktoré tradične dostáva k dispozícii opozícia. "Je na nej, aby ukázala, či sa dokáže dohodnúť, alebo sa bude hádať. A, samozrejme, pri samotnej voľbe potrebuje opozícia aj dohodu s koalíciou," upozornil.

Vyrovnaný rozpočet bol zbytočný

Jednou z prvých úloh novej vládnej koalície bude príprava rozpočtu na budúci rok, pričom návrh vyrovnaného rozpočtu z dielne kabinetu Ódora vníma Hrabko len ako splnenie si formálnej povinnosti. "Vyrovnaný rozpočet neberie vážne nikto ani vláda pána Ódora. Naozaj si veľmi uľahčili prácu," povedal. "Na tom rozpočte už podľa mňa ľudia novej trojkoalície pracujú a ak by to nestihli, tak sa budúci rok začne rozpočtovým provizóriom. Čo znamená, že by sa išlo podľa rozpočtu na rok 2023," dodal.

Neskúsené PS-ko

Na margo koaličných rokovaní Hrabko poznamenal, že teoretickú šancu dosiahnuť koaličnú väčšinu malo aj Progresívne Slovensko, ale voľby vyhral Smer-SD a omnoho skúsenejší líder Fico si už nenechal vziať iniciatívu. Okrem toho sa počas koaličných rokovaní potenciálni partneri z PS a SaS podľa publicistu začali v médiách hádať o tom, čo by mali Hlasu-SD ponúknuť. "Keď sa dvaja potenciálni partneri začnú verejne hádať o kreslá, ktoré nemajú a ani nebudú mať, tak to by zutekal aj omnoho neskúsenejší politik ako Peter Pellegrini," povedal.

Hlas ľudu: Ešteže tu máme Zuzanu Čaputovú a o niečo neskôr Ivana Korčoka, že?
Ináč je podľa europoslankyne Nicholsonovej ťažké reprezentovať v zahraničí krajinu, ktorú povedie mafia, ruskí trollovia, tupci, ultrakonzervatívni extrémisti a Romana Tabak. Hneď na začiatku si povedzme, že tuposť niektorých ľudí nepozná... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!