Zas plynovod. Zas záhada. NATO hrozí!
12 | 10 | 2023 I Milan Laca

Fínska vláda zistila "vonkajší vplyv" na plynovod. 

Fínsko nepochybuje o vonkajšom vplyve na plynovod a NATO pomôže Fínsku študovať stav núdze na Baltickom konektore.
Zápletka

Fínsky prezident Sauli Niinistö vyhlásil, že pokles tlaku na podmorskej časti plynovodu  Balticconnector, ako aj pretrhnutie telekomunikačného kábla, boli s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom vonkajších vplyvov. Spresnil, že rokoval so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom a aliancia vyjadrila želanie pomôcť pri vyšetrovaní udalosti. „Revízia a analýza údajov sú stále v počiatočných fázach. V tejto fáze však možno konštatovať, že v oblasti, kde sa pretrhol plynovod, sú na morskom dne vonkajšie stopy,“ povedal hovorca fínskej polície Mikko Simola. Dodal, že v súčasnom štádiu predbežného vyšetrovania je hlavná pozornosť venovaná technickému skúmaniu miesta nehody. Samotné vyšetrovanie spoločne vykonávajú policajné služby Fínska a Estónska.

Zelenskyj sa nečakane objavil v Bruseli
Zelenskyj sa nečakane objavil v Bruseli. Podľa ukrajinského prezidenta jeho krajina potrebuje podporu lídrov, preto sa vybral do Bruselu. Politico informovalo, že ukrajinský prezident sa prekvapivo objavil v belgickom hlavnom meste pred stretnutím... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Čo sa stalo

Plynovod Balticconnector bol poškodený v ekonomickej zóne Fínska, povedal premiér Petteri Orpo na krátkom tlačovom brífingu. Agentúra Bloomberg napísala, že Fínsko študuje udalosť na Balticconnectore, ako možnú sabotáž. Predpoklad vonkajšieho vplyvu potvrdil aj prevádzkovateľ plynovodu Gasgrid Finland. Estónski geológovia však nezaznamenali seizmické výbuchy v blízkosti tohto plynovodu.

Zaujímavosť

Stojí za zmienku, že Baltický plynovod na dne mora sa pretína s dvoma líniami Nord Stream. K nehode na ňom došlo hneď po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin na diskusnom klube Valdai povedal, že Ruská federácia je pripravená obnoviť dodávky plynu do Nemecka cez zostávajúcu vetvu Nord Stream 2, Nemecko len musí o to požiadať.

Vyšetrovanie
Vyšetrovanie úniku z podmorského plynovodu Balticconnector medzi Fínskom a Estónskom sa začalo za predpokladu, že išlo o úmyselné zničenie, píše Bloomberg. Plynovod uzavreli 8. októbra. V noci zo soboty na nedeľu klesol tlak v potrubí. Uzavreli ventily na plynovode, aby zastavili únik plynu.
Kyjev už pozná vinníka 
Ukrajinské médiá už píšu, že plynovod údajne poškodilo Rusko.
Nóri hovoria o výbuchu

Podľa seizmologického združenia NORSAR, možný výbuch zaznamenali fínske stanice pozdĺž fínskeho pobrežia Baltského mora v nedeľu 8. októbra 2023. Podľa seizmickej stanice FINES v južnom Fínsku, sa zdroj pravdepodobného výbuchu nachádzal asi 40 km severne od Paldiski v Estónsku. Intenzita bola 1,0, čo je menej ako pri výbuchu na Nord Streame v septembri 2022. Analýza údajov pokračuje, poznamenal NORSAR.

NATO hrozí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že ak sa potvrdí predpoklad „úmyselného útoku“ na podmorský plynovod Balticconnector medzi Fínskom a Estónskom, „reakcia NATO bude rozhodná a jednotná“.

Sme na prahu premeny sveta? Vojny a konflikty?
Po Izraeli exploduje EÚ, krv potečie od Taiwanu po Írsko. Spravodajský špecialista Georgy Riper je presvedčený, že izraelská kríza nie je koncom, ale súčasťou (a nie poslednou) „veľkého prerozdelenia sveta“, po ktorom nasleduje Blízky východ,... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Milan Laca

VÁŽENÍ NAŠI ČITATELIA!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!