PRVÉ SLOVÁ LÍDROV KOALIČNÝCH STRÁN PO PODPÍSANÍ MEMORANDA
11 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo. Prinášame prvá slová lídrov koalíčných strán po podpísaní memoranda.

R. Fico chce byť premiér, vládu mieni zložiť čo najskôr

Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala. Vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu z dielne kabinetu odborníkov ich k ničomu nezaväzuje a konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.

Fico sa poďakoval lídrom Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu a SNS Andrejovi Dankovi za podpísanie memoranda, ktoré označil za významný politický dokument. "Ide o základ koaličnej dohody, ktorú chceme uzatvoriť v čo najkratšom čase," povedal s tým, že obsahuje základné prvky novej dohody troch strán, ktoré sa rozhodli vytvoriť koalíciu, zostaviť vládu a kreovať orgány Národnej rady (NR) SR.

Deklaroval, že vynaložia maximálne úsilie, aby "čas neistoty" v krajine bol mimoriadne krátky a aby čo najskôr predstúpili pred verejnosť s obsahom koaličnej dohody, čo umožní aj kreovanie parlamentných orgánov a vymenovanie vlády. Kabinet chce mať zostavený tak, aby mohol SR zastupovať na samite Európskej únie koncom októbra už nový premiér.

Pripomenul, že od vymenovania vlády bude mať kabinet 30 dní na prípravu a predloženie vládneho programu. Slovensko podľa jeho slov dosahuje aktuálne nelichotivé prvenstvá napríklad v rebríčku chudoby a verejných financií krajín EÚ. Tvrdí, že súčasná vláda odborníkov navrhla rozpočet, ktorý by chudobu ešte prehĺbil, a že novú vládu k ničomu nezaväzuje. Chýba mu v ňom prvok solidarity.

Deklaroval, že krajinu chcú spravovať demokraticky, s rešpektom voči pluralite názorov. Kritizoval pritom napríklad mediálne vyjadrenia niektorých predstaviteľov polície s politickým obsahom. Poukázal na to, že viaceré mestá a obce vyhlasujú mimoriadne situácie v súvislosti s migráciou. Nová vláda sa podľa jeho slov so situáciou plánuje vyrovnať čo najskôr. Podčiarkol, že ide o bezpečnosť občanov a zložky štátu musia pre to urobiť maximum.

P. Pellegrini: Podpísané memorandum plne zodpovedá prioritám a predstavám Hlasu

"Oceňujem úroveň rokovaní a podpísané Memorandum o porozumení zodpovedá programovým prioritám našej strany, ktoré dlhodobo prezentujeme," uviedol líder strany. "

Chcem zdôrazniť, že volič prejavil svoju slobodnú vôľu na základe, ktorej vládu zostavuje predseda Smeru - SD a to treba rešpektovať. Našou úlohou je pracovať pre ľudí. Stredobodom záujmu našej politiky je človek od narodenia až po seniorsky vek. Som rád, že v tomto Memorande je jeden zo zásadných momentov vytvorenie vlády, ktorá bude všetko robiť preto, aby sa úroveň života ľudí zvyšovala," dodal líder HLASu.

"Uvedomujem si,v akej zložitej situácii sa Slovensko nachádza, a chceme zabezpečiť vyšší hospodársky rast a aby rástla kvalita života každého človeka," skonštatoval Pellegrini.

"Zároveň platí, že zahraničnopolitické smerovanie sa nemení a miesto Slovenska je v NATO a v EÚ s tým, že budeme vždy presadzovať národnoštátny záujem," zdôraznil Pellegrini.

"HLAS si uvedomuje zodpovednosť za štát nakoĺko má sedem rezortov v budúcej vláde. Po troch rokoch marazmu a chaosu chceme nastoliť pokoj a profesionalitu kde budeme robiť pre ľudí. Nová vláda musí od prvého dňa riešiť problémy ľudí, ktoré ich trápia a zároveň nastolovať dlhodobé impulzy a koncepciu, ktorá presahuje jedno obdobie vládnutia," skonštatoval Pellegrini.

"Niet času sa učiť, zoznamovať sa s problémami, je potrebné okamžite konať. Nemáme ideologické rozpory, a som presvedčený, že naše rozhodnutie bolo správne," povedal Pellegrini.

A. Danko sľubuje, že SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom

SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom, skonštatoval to predseda strany Andrej Danko. Doplnil, že za SNS bude rád prispievať k stabilite a upokojeniu spoločnosti i riešeniu problémov.

Hoci lídri budúcej koalície nemusia mať zhodné názory, majú podľa Danka cieľ upokojiť spoločnosť. Zdôraznil, že politikov hodnotí občan výsledkami volieb a tie treba rešpektovať.

"Sme poučení a pripravení slúžiť a pracovať, každý z nás má iný politický príbeh. Sme predsedovia relevantných politických strán, nemusíme mať zhodné názory," povedal novinárom Danko po podpísaní memoranda o porozumení. Dodal, že budúce koaličné strany si dali cieľ upokojiť spoločnosť, zastabilizovať verejné financie a začať riešiť problémy ľudí.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik