Občianska vojna v Európe? Po útoku na Izrael dostal Musk z EÚ ultimátum
11 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton si v utorok podal šéfa sociálnej siete X Elona Muska. Hrozil mu, že ak nebude spolupracovať s európskymi vyšetrovacími orgánmi a mazať „dezinformácie“, európske orgány si naň posvietia. Miliardár mu odpovedal po svojom. A navyše vyjadril názor, že kontinent, ktorému pán Breton komisáruje, rovnako smeruje k občianskej vojne, informuje POLITICO.

NO NO NO! od eurokomisára

Elon Musk musí do stredy večera reagovať na požiadavky Bruselu, aby zo svojej sociálnej siete X odstránil obrázky a dezinformácie spojené s násilím v Izraeli – alebo čelil plnej sile nových európskych pravidiel sociálnych médií.

Thierry Breton, komisár pre Európsku úniu, ktorý dohliada na pravidlá zákona o digitálnych službách (DSA) bloku , napísal majiteľovi X, aby varoval Muska pred jeho povinnosťami vyplývajúcimi z pravidiel bloku pre obsah.

Ak to Musk nesplní, v pravidlách EÚ sa uvádza, že X by mohol čeliť pokute až do výšky 6 percent svojich príjmov za potenciálne pochybenie. Podľa nariadení sú spoločnosti sociálnych médií povinné odstrániť všetky formy nenávistných prejavov, podnecovania k násiliu a iných obrázkov alebo propagandy, ktoré propagujú teroristické organizácie.

Odkedy Hamas 7. októbra spustil násilné útoky na Izrael, X bol zaplavený obrázkami, videami a hashtagmi zobrazujúcimi – v názorných detailoch – ako boli stovky Izraelčanov zavraždené alebo unesené. Podľa vlastných zásad X by mal byť takýto materiál tiež okamžite odstránený.

Thierry Breton, zdroj: Getty Images

"Vyzývam vás, aby ste zabezpečili rýchlu, presnú a úplnú odpoveď na túto žiadosť v priebehu nasledujúcich 24 hodín," napísal Breton v utorok neskoro večer. "Vašu odpoveď zahrnieme do nášho hodnotiaceho súboru o vašom súlade s DSA."

Musk si s odpoveďou dal načas

Musk neodpovedal okamžite na žiadosť o vyjadrenie. Reakcia prišla až po tom, čo prevádzkovateľ siete X vyzval všetkých užívateľov, aby ctili zásadu, že sieť X má informovať, nie šíriť nezmysly, a opísal im, aké nástroje sociálna sieť sama používa na odhaľovanie falošného obsahu.

Musk žaluje Sorosových ľudí: Šírite DEZINFORMÁCIE, ktoré potláčajú slobodu slova!
Miliardár Elon Musk, majiteľ sociálnej siete X predtým známej ako Twitter, sa rozhodol zažalovať spoločnosť Open Society Found amerického miliardára maďarsko-židovského pôvodu, Georgea Sorosa. Súdny spor má prebehnúť v Írsku a nepôjde v ňom o nič... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potom odpísal na bruselské komisárstvo vnútorného obchodu: „Našou politikou je otvorenosť a transparentnosť, čo je prístup, ktorý, pokiaľ viem, EÚ podporuje,“ napísal Bretonovi a vyzval ho, nech mu takto verejne ukážu konkrétne príklady, kedy došlo k porušeniu pravidiel, nech sa s hodnotením môže zoznámiť aj verejnosť. Za to pánovi komisárovi, v jeho rodnej francúzštine, pekne poďakoval.

Namiesto príkladov mu o ďalšie dve hodiny neskôr prišiel ďalší tweet komisára Bretona, nadväzujúci na tón listu. „Vy si ste dobre vedomý reportov, ktoré vám používatelia, ako aj úrady, zasielajú ohľadom falošného obsahu a glorifikácie násilia na vašej sieti,“ napísal podnikateľovi.

Elon Musk, zdroj: Getty Images

„Je na vás, aby ste ukázal vedľa slov aj činy,“ dodal. „Môj tím je vám stále k dispozícii, aby vám pomohol s dodržiavaním zákona o digitálnych službách. Ten budeme aj naďalej prísne vymáhať,“ uistil Muska Breton.

Občianska vojna v Európe! Neodvratne...

Obviňovať Elona Muska z nezáujmu o európske dianie po sobotňajších útokoch na Izrael ale úplne nejde. Miliardár sa pustil do debaty o budúcnosti Európy, ktorú nevidí nijako optimisticky, informujú Parlamentní Listy.

Zapojil sa do debaty pod príspevkom britského satirika a komentátora ruského pôvodu Konštantína Kisina, ktorý dal za pravdu názorom, že Európa pácha samovraždu. „Keď vidíte tisíce ľudí, ktorí oslavujú znásilňovanie a vraždenie páchané zakázanou teroristickou organizáciou, keď vidíte, ako polícia vo veľkých európskych mestách len stojí a prizerá sa, viete, že je to zle.“ A dodáva, že s „importom“ tisícov ďalších podobne zmýšľajúcich ľudí sa situácia ďalej zhoršuje.

„Odmietame rozumnú migračnú politiku, ktorá by otvorila dvere ľuďom s blízkymi kultúrnymi hodnotami. Namiesto toho sme otvorili hranicu každému, kto je ochotný nastúpiť na loď a démonizovali sme každého politika, ktorý sa tomu postavil,“ napísal a Elona Muska tým evidentne zaujal.

EÚ KÁŽE: TikTok a Meta MUSIA ZASIAHNUŤ do Slovenských volieb!
Úradníci Európskej komisie sa pokúšajú zasahovať do volieb na Slovensku! Upozorňuje na to exminister školstva Juraj Draxler. Reaguje tak na článok publikovaný portálom POLITICO, v ktorom sa hovorí, že predstavitelia EÚ vyzvali technologických... Čítať ďalej
26 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Jeho reakcia bola stručná a lapidárna: „Ak budú súčasné trendy pokračovať, je v Európe neodvratná občianska vojna.“

Tomu ale satirik veľmi neverí: „Vojna znamená, že okrem útočníkov musíte mať aj obrancu. Podľa súčasného vývoja veľmi neverím, že niečo také nastane,“ dodal.

Nie je to rozhodne Muskova prvá glosa na tému súčasných spoločenských bojov a tenzií. Minulý týždeň zase na sieti X poznamenal, že „dnešný súboj nie je medzi ľavicou a pravicou. Je medzi zástancami ľudskosti a zástancami vyhynutia". V anglickom origináli proti slovu humanist použil slovo „extinctionist“, odkazujúce na hnutie Extinction Rebellion, ale súčasne v preklade znamená „zástancovia vyhynutia“.

Keď v sobotu 7. 10. došlo k útoku na Izrael, Musk tweetoval: „Je mi ľúto, čo sa deje v Izraeli. Dúfam, že tam raz zavládne mier.“ Potom položil rečnícku otázku: "Čo môže poraziť nenávisť?"

Diskutujúcich nechal nad touto témou rozjímať a diskutovať až do nedele.

A potom odpovedal: „Buďte silnejší ako tí, ktorí vás nenávidia. Potom vás nebudú môcť zničiť. A potom by ste im mali odpustiť,“ uzavrel miliardár Musk.

A o ďalších pár hodín neskôr sa na jeho sieti objavilo: „Kto začne nenávidieť, ten prehral.“
 
Musk tvrdo do Zelenského: Taký výsmech ešte ukrajinský prezident nezažil! (FOTO)
Miliardár a podnikateľ Elon Musk sa vysmial ukrajinskému vojnovému vodcovi Volodymyrovi Zelenskému! Pomocou mému „Vein Popping Guy“ (Chlapíkovi už praskajú žily, pozn. red.) satiricky úplne znemožnil výzvy ukrajinského prezidenta na pomoc Západu.... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková
 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik