Solčanského týždeň v práve: Posypú sa žaloby za protiruské sankcie?
11 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Právneho experta hnutia Republika Dalimila Solčanského mnohí poznáme aj z nedávnych komunálnych volieb, kedy sa uchádzal o miesto primátora jedného z krajských miest. Aj dnes prináša rekapituláciu diania za uplynulý týždeň vo svete hlavne slovenského práva.

Vo svojom zamyslení uvažuje, či je trest za novoročnú vraždu v Michalovciach postačujúci; všimol si, že pacient za nesprávne zoperované koleno nedostane odškodné, neobišiel ani rozhodnutie Ústavného súdu týkajúce sa prepadnutia majetku a píše aj o žalobe na holandskú vládu kvôli protiruským sankciám.

20 rokov za vraždu Eriky z Michaloviec

„V stredu uložil súd trest 19 ročnému (v čase vraždy mal 18) páchateľovi V.H. za vraždu, ktorú spáchal v noci na Nový rok v Michalovciach. Páchateľ obeť -  bývalú zdravotnú sestru - sledoval a napadol po tom, ako si vybrala peňažnú hotovosť z bankomatu. Hoci sa žena snažila pred ním ujsť, dobehol ju a dobodal.  Ukradol jej peňaženku a mobilný telefón,“rekapituluje Solčanský. Pripomína, že páchateľa polícia zadržala tri dni po vražde a uplynulý týždeň padol rozsudok. Vec pôjde pred odvolací súd, no páchateľovi pomohlo uznanie poľahčujúcich okolností – V. H. sa priznal a čin oľutoval.  

Aj tu sa však niečo pohlo – Michalovčania majú zapnuté verejné osvetlenie, čo predtým nemali.

Miroslav Heredoš: Ako si dovoľujete pani Čaputová moralizovať? (VIDEO)
V nedeľnej relácii Na telo Čaputová naznačila aj to, či by sa postavila proti predloženým nomináciám na ministerské posty. Zdôraznila, že prezident môže nomináciu odmietnuť vtedy, ak existujú závažné dôvody, týkajúce sa konkrétnej osoby. Ako... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Mal zoperované koleno? Mal. Nesprávne? Odškodné nedostane

„Krajský súd Nitra tento týždeň potvrdil rozsudok okresného súdu vo veci operácie nesprávneho kolena. Pacientovi v nitrianskej nemocnici operovali namiesto pravého ľavé koleno, čo bola chyba nemocnice. Pacient žiadal náhradu nemajetkovej ujmy 60.000 euro, dostal 6.000. Jediné, v čom mu kraj dal za pravdu, bol tzv.  nárok na sťaženie spoločenského uplatnenia, kde vec vrátil okresnému súdu, aby ju ešte prejednal a rozhodol, tu ide ale o sumu cca 10.000 euro,“pripomína Solčanský. Ten ponúka pacientom aj radu – pred nástupom na operáciu si treba kúpiť nezmývateľné fixky, ktorými označíte časť tela, ktorú vám majú operovať. Nie však tak, ako istý pacient v Chicagu – ten si na choré koleno napísal „yes“, čo ale chirurg pochopil, že práve to koleno je zdravé a zoperoval to druhé. Práve na podobné prípady lekárskej nedbanlivosti sa v USA špecializujú mnohé právne kancelárie. Solčanský zistil, že priemerná výška náhrady za chybnú operáciu v USA by bola aj dvestotisíc dolárov.

Ukladanie trestu  prepadnutia majetku je neústavné 

Solčanský upozorňuje aj na minulotýždňový nález Ústavného súdu SR sp. zn. PL. ÚS 1/2021, že niektoré ustanovenia Trestného zákona, ktoré hovoria o povinnom ukladaní trestu prepadnutia majetku nie sú v súlade s Ústavou SR. 

„Podľa ÚS SR  trest prepadnutia majetku ako taký môže zostať (za istých okolností), ale nesmie byť ukladaný vždy v taxatívne vymedzených prípadoch, ako to bolo doteraz (napr. pre korupciu, pranie špinavých peňazí, daňové podvody a ďalšie). Ide totiž - pokiaľ by mal byť povinne ukladaný -  o také zásahy do vlastníckeho práva dotknutých osôb, ktoré  môžu byť v konkrétnom prípade neprimerané a odporujúce zásade ochrany legálne nadobudnutého majetku,“ vysvetľuje Solčanský, ktorý aj hneď vysvetľuje, že problémom budú právoplatné, ale aj nevykonané tresty, ktoré sa u nás realizujú vyhlásením konkurzu na majetok odsúdeného. Solčanský si teda myslí, že pre štát je istota získanie peňazí od správcu konkurznej podstaty oproti získavaniu konkrétneho majetku od páchateľa. Ako príklad problémov so zabezpečením a správou napríklad rodinného domu s hvezdárňou, či motorových člnoch zložených v Chorvátsku.

Igor Matovič: Od začiatku nás klamali!
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič sa stále nevzdáva urputnej snahy poslať Roberta Fica do politického dôchodku. Tentokrát sa o to snaží cez „účelové založenie Hlasu“. Na Facebooku hovorí o vystupňovaní tlaku na neho a jeho OĽaNO. Útoky médií... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Žaloba na vládu kvôli protiruským sankciám

Solčanského zaujala aj žaloba najväčšej lodiarskej spoločnosi Holandska Damen Shipyards Group NV. Tá podala žalobu na tamojšiu vládu za straty spôsobené protiruskými sankciami.

„Ide o prvý takýto  prípad, keď sa európska spoločnosť obrátila na súd so žalobou pre stratu spôsobenú sankciami,“podotýka Solčanský a vysvetľuje, že pred zavedením sankcií boli podpísané zmluvy, no po ich zavedení si vláda v Holandsku zmyslela, že holandské spoločnosti takéto zmluvy nemajú právo dodržiavať. Neponúkla však žiadnu náhradu škody.

„Pojednávanie bude síce až na budúci rok, ale môže to byť významný precedens pre všetky obdobné náhrady škody firiem v EÚ  kvôli sankciám,“ uzatvára Solčanský.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik