Prečo bol útok HAMASu taký úspešný?
09 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izraelská obrana zlyhala, Hamas uspel.

Prečo bol prvý úder Hamasu nečakaný, akú taktiku Palestínčania používajú. Ako vidia udalosti ruskí komentátori.  

Zlyhania

Výsledky útoku militantov Hamasu na Izrael naznačujú zlyhania v práci miestnych spravodajských služieb a nedostatočnú prípravu armády, domnievajú sa experti, ktorých oslovil denník Izvestija. "Napriek tomu, že pozdĺž celej hranice s pásmom Gazy je obranný systém s pozorovateľskými stanicami, hliadkami a základňami práporov rýchlej reakcie, palestínskym oddielom sa v priebehu niekoľkých hodín podarilo dobyť kľúčové bašty a vážne preniknúť do krajiny. Izraelská armáda nedokázala počas dvoch dní úplne vyhnať militantov z miest a osád." 

Do hĺbky 30-35 kilometrov

Na začiatku útoku vypálil  Hamas z pásma Gazy niekoľko tisíc podomácky vyrobených rakiet a v obmedzenom počte nasadil aj útočné drony. Ich cieľom boli vojenské a civilné objekty v pohraničnej oblasti, Sderot, Netivot, Beer Shefa a ďalších mestách. Počet rakiet, vypustených Hamasom, však prekročil možnosti izraelských systémov protivzdušnej obrany. Preto veľa projektilov dosiahlo svoje ciele.

Izraelský minister obrany nariadil úplnú blokádu pásma Gazy
Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil úplnú blokádu pásma Gazy, jeho vyhlásenie odvysielala Kanál 13. "Nariadil som úplnú blokádu pásma Gazy. Žiadna elektrina, žiadne jedlo, žiadny plyn, všetko je zatvorené," povedal šéf ministerstva... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Zmätok

Ihneď po zistení odpálenia rakiet izraelské velenie vyhlásilo poplach. Civilné obyvateľstvo poslali do bombových krytov a vojenský personál do špeciálnych krytov. To značne uľahčilo realizáciu plánov Hamasu. Po raketovom útoku udreli na izraelské obranné pozície na hranici pásma Gazy.  Na útok na izraelské pozície použili jednotky Hamasu taktiku, ktorú používali militanti ISIS počas bojov v Sýrii. Drony, alebo vozidlá používajú na zasiahnutie kľúčových obranných pozícií. Potom ide veľká masa pechoty do útoku maximálnou rýchlosťou - pešo, na autách alebo motocykloch. Do kariet  Hamasu  hrala aj skutočnosť, že väčšina izraelských vojakov odišla na víkend. Väčšina tých, čo zostali, sa počas raketového útoku ukryla v krytoch.

Výsadok 

Počas rozhodujúceho útoku vyslal Hamas niekoľko námorných a pozemných výsadkov. Ich úlohou bolo dobyť dôležité oblasti oblasti, aby zabránili izraelským zálohám priblížiť sa k bojisku. Izraelské sily zničili niekoľko lodí. Celkovo však výsadky splnili svoju úlohu. Aktívnu podporu postupujúcim silám poskytovali aj malé teroristické oddiely, operujúce takmer vo všetkých mestách južného Izraela. Dobyli niekoľko vládnych budov a policajných staníc.

Reakcia Tel Avivu

Izraelské velenie reagovalo na útok neskoro. Až po poludní začali izraelské obranné sily útočiť na ciele v pásme Gazy. Začal sa presun záloh vrtuľníkmi do oblasti boja. V noci zo soboty na nedeľu začali prichádzať prvé jednotky obrnenej a motorizovanej pechoty. V tom istom čase militanti Hamasu ostreľovali niekoľko kolón obrnených vozidiel. Bolo zničených niekoľko tankov a obrnených vozidiel Merkava.

Prenikli ďaleko

Do večera 8. októbra sa palestínski militanti dostali približne 30 až 35 km hlboko na izraelské územie. Hamas v oficiálnom zhrnutí uviedol, že vykonal koordinovaný útok na viac ako 50 miest v pásme Gazy a v južnom regióne.

Rakety

V noci zo soboty na nedeľu spustil Hamas nový masívny raketový útok na izraelské územie. Terčom boli  takmer všetky veľké mestá, vrátane Tel Avivu a Jeruzalema. Vypálili najmenej 3 tisíc rakiet. Takýto počet striel opäť vážne preťažil izraelskú protivzdušnú obranu. Značná časť rakiet bola schopná dosiahnuť svoje ciele.  

Straty medzi veliteľmi

V priebehu 24 hodín bolo zabitých niekoľko vysokopostavených armádnych a policajných dôstojníkov. Medzi nimi je veliteľ brigády IDF Yonatan Steinberg, brigádny generál pohraničnej polície Izhar Peled a mnoho vyšších dôstojníkov.

Masaker v Izraeli: Mŕtve telá na hudobnom festivale, Hamas uniesol ženy, deti i seniorov
Najmenej 260 tiel objavili izraelskí záchranári na mieste, kde sa konal hudobný festival, na ktorý v sobotu ráno zaútočili palestínski militanti. Oznámila to v nedeľu večer izraelská záchranná služba ZAKA, informuje TASR podľa agentúr DPA a AP... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Príčna úspechu? 

Výsledky útoku Hamasu naznačujú zlyhania v práci spravodajských služieb a nedostatočnú prípravu armády. Napriek tomu, že pozdĺž celej hranice s pásmom Gazy bol vytvorený obranný systém s pozorovateľskými stanicami, hliadkami a základňami práporov rýchlej reakcie, palestínskym oddielom sa v priebehu niekoľkých hodín podarilo dobyť jeho kľúčové bašty a vážne preniknúť do krajiny. Izraelská armáda nedokázala počas dvoch dní úplne vyhnať militantov z miest a osád. 

"Kontrarozviedka Hamasu odviedla dobrú prácu pri vymývaní mozgov Izraelčanom"

Vojenský expert Viktor Murachovskyj: "V tomto konflikte sa najlepšie prejavila kontrarozviedka Hamasu. Urobila dobrú prácu, keď oklamala Izraelčanov, ktorí zaspali začiatok bojových. Izraelská protivzdušná obrana ukázala, že si vie poradiť s určenými cieľmi, ale nemala dostatok protilietadlových rakiet . Zvyčajne sú na cieľ potrebné dve rakety, ale žiadne neboli. Protivzdušná obrana bola jednoducho presýtená množstvom cieľov a tie prerazili".

"Veľké zlyhanie izraelských spravodajských služieb a armády"

Vojenský expert Jurij Ljamin: „Videli sme veľké zlyhanie izraelských spravodajských služieb a armády. Prípravu veľkej operácie zaspali. Navyše, bez ohľadu na to, ako to skrývate, existujú znaky, ktoré upozornia nepriateľa a prezradia vašu prípravu. To zahŕňa budovanie arzenálov, munície a množstvo ďalších opatrení. Zdá sa mi, že Izrael jednoducho neveril, že by sa Palestínčania odvážili uskutočniť rozsiahlu pozemnú operáciu. Vojaci a dôstojníci zostali zaskočení.

Militanti všetko veľmi starostlivo naplánovali"

Veterán jednotiek špeciálnych síl Ozbrojených síl Ruska, účastník bojových operácií a špeciálnych operácií, volací znak Skat: Hrozba pre Izrael sa za pár dní výrazne zvýšila. Teraz už každý vie, že Merkavy možno spáliť lacnými dronmi a TikTokery v izraelských uniformách možno beztrestne prevážať v kufri džípu. Útoky budú v blízkej budúcnosti pokračovať a už teraz sa robia pokusy o rozšírenie ich pôsobnosti. Spomedzi obyčajných palestínskych obyvateľov sa bude verbovať čoraz viac militantov. Tam netreba nikoho zvlášť agitovať.

Žirinovskij predpovedal eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou: "Čoskoro každý zabudne, čo je Ukrajina"
Novinári publikácie StarHit v nedávno publikovanom materiáli uviedli, že Vladimir Žirinovskij bol krátko pred svojou smrťou schopný predpovedať eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. V tom čase slávny ruský politik povedal, že kvôli tomu... Čítať ďalej
08 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!