MIMORIADNA SPRÁVA: Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie
09 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Zemetrasenie pocítili ľudia na východe Slovenska. Podľa svedkov malo dĺžku niekoľkých sekúnd.

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok večer zemetrasenie. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

Podľa prvotných informácií bolo v čase 20:23 s epicentrum severne od Vranova nad Topľou. Otrasy zaznamenali aj v Prešove, Košiciach, Humennom, Snine, Trebišove, Svidníku, Sobranciach či v Bardejove. Sila otrasov sa odhaduje na 4,5 stupňa Richterovej stupnice.

Portál iMeteo.sk informuje, že "epicentrum otrasov sa nachádzalo 19 kilometrov od Humenného".

Zasiahlo aj okolité krajiny

Ako píše iMeteo.sk, zemetrasenie pocítili aj ľudia v Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine.

 

Zdroj: Facebook

Podľa stránky EMSC malo zemetrasenie silu 5,2 magnitúdy a lokalizovali ho 22 kilometrov od Humenného. Otrasy bolo cítiť aj za hranicami, hlásia ich z Poľska či Maďarska, ale aj ďalších miest na Slovensku. Podľa čitateľov ho bolo cítiť aj v okrese Trebišov.  Neskôr EMSC upravila silu zemetrasenia na 5,0. Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky zhruba 10 kilometrov. Zemetrasenie zaznamenala aj seizmologická stanica Kolonické sedlo.

Išlo o pomerne silné zemetrasenie

"Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť," uviedol Csicsay. Európske-stredomorské seizmologické centrum na svojom webe informuje, že epicentrum malo byť zhruba v okolí 18 kilometrov od Humenného a dosiahnutá malá byť magnitúda 5.

"Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné," povedal pre TASR Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody.

"Veľké škody zatiaľ občania nehlásili, ale ja mám napríklad v dome popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien, vázy. Nestihol som ešte všetko skontrolovať. Idem sa pozrieť na úrad, či nedošlo k poškodeniu vodovodného potrubia a ďalších rozvodov," povedal pre TASR starosta obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popukané steny a porozbíjané veci hlásia aj ďalší obyvatelia obce.

Alexandra v Hôrke pri Poprade cítila otrasy, keď večer sedeli s manželom v obývačke. "Dosť to bolo vidieť najmä na akváriu a viditeľne manželom triaslo, ako sedel na gauči," povedala pre TASR. Rovnako asi 15 sekundové otrasy cítila aj Janka, ktorá je momentálne hospitalizovaná v prešovskej nemocnici.

Z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove TASR potvrdili, že zatiaľ nemali v súvislosti so zemetrasením vážnejšie výjazdy. "Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, takže ju išli hasiči ukotviť," uviedli.

Fico to "natrel" Progresívnemu Slovensku a mainstreamu
Víťaz slovenských parlamentných volieb Robert Fico (SMER – SD) prirovnal stranu Progresívne Slovensko k pokazenému autobusu, o ktorom bolo vopred známe, že sa nikam nedostane. Fico využil príležitosť na kritiku slovenských mainstreamových médií,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale