Izraelský minister obrany nariadil úplnú blokádu pásma Gazy
09 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil úplnú blokádu pásma Gazy, jeho vyhlásenie odvysielala Kanál 13.

"Nariadil som úplnú blokádu pásma Gazy. Žiadna elektrina, žiadne jedlo, žiadny plyn, všetko je zatvorené," povedal šéf ministerstva obrany.

V sobotu ráno bol Izrael vystavený bezprecedentnému raketovému útoku z pásma Gazy. Bojovníci hnutia Hamas sa infiltrovali do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu. Vojenské krídlo palestínskeho hnutia to oznámilo ako operáciu Al-Aksá Flood.

Odpoveď Izraela

Izraelské obranné sily spustili operáciu Železné meče. Premiér Benjamin Netanjahu V prejave k národu vyhlásil, že krajina je vo vojnovom stave a nariadil širokú mobilizáciu rezerv. Izraelská armáda začala čistiť osady.

Počet obetí izraelských obyvateľov v dôsledku eskalácie konfliktu presiahol 700. Podľa najnovších údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva je počet obetí izraelských útokov na pásmo Gazy viac ako 400 ľudí.

Palestínske sily zajali viac ako sto Izraelčanov vrátane vysokopostaveného vojenského personálu.

O konflikte

Palestínsko-izraelský konflikt, ktorý súvisí s územnými záujmami strán, je už mnoho desaťročí zdrojom napätia v regióne. Riešením Organizácie Spojených národov s aktívnou úlohou ZSSR v roku 1947 mali vzniknúť dva štáty, Izrael a Palestína, ale Izrael ovládol väčšiu časť územia. Státisíce Palestínčanov vtedy utieklo alebo ich vyhnali z ich krajiny. Konflikt tak nepretržite trvá  sedem dekád, ktoré  prinieslo vojny, povstania a občas záblesky nádeje na kompromis.

Masaker v Izraeli: Mŕtve telá na hudobnom festivale, Hamas uniesol ženy, deti i seniorov
Najmenej 260 tiel objavili izraelskí záchranári na mieste, kde sa konal hudobný festival, na ktorý v sobotu ráno zaútočili palestínski militanti. Oznámila to v nedeľu večer izraelská záchranná služba ZAKA, informuje TASR podľa agentúr DPA a AP... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!