Deti treba učiť stravovať sa pravidelne
09 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Optimálna výživa je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú správny rast, vývoj a celkové zdravie dieťaťa. Od útleho veku je preto zásadné budovať spoločne s dieťaťom správne stravovacie návyky, tvrdí nutričná terapeutka zo zvolenskej nemocnice Ľubomíra Fraňová. Dodala, že dieťa ich bude v dospelosti prirodzenejšie dodržiavať.

Objasnila, že s dieťaťom treba hovoriť o strave a vysvetľovať mu, čo je preň dobré. V prvom rade je podľa nej nutné viesť ho v otázke stravovania k pravidelnosti. "Stravu by malo prijímať šesťkrát denne, čo predstavuje raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru a druhú večeru," spresnila s tým, že jedlá by sa nemali vynechávať. Strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná a mali by v nej byť zastúpené všetky živiny. Zastúpené by mali byť všetky zložky. A to bielkoviny, ako napríklad kura, ryba, strukoviny, cereálie. "Taktiež tuky, hlavne tie rastlinné a sacharidy vo forme ovocia a zeleniny. Zabúdať netreba ani na vitamíny a minerálne látky," vysvetlila.

Ako ďalej uviedla, detská strava v predškolskom i školskom veku by mala byť pestrá a rozmanitá. Súčasťou majú byť aj mlieko a mliečne i celozrnné výrobky. "Jedlo pre ne pripravujeme varením, dusením, pečením a dochucujeme ho nedráždivými koreninami. Môžu to byť bylinky, rasca, majorán i kôpor," hovorí Fraňová. Poznamenala, že pozor však treba dať na veľkosť porcie. "Ak u dieťaťa spozorujete, že po jedle skoro vyhladne, namiesto ponúkania maškŕt skúste radšej zväčšiť porciu hlavného jedla," povedala.

Podľa jej slov samozrejmosťou by u detí mal byť aj dostatočný pitný režim. Spočiatku totiž nemajú reflex smädu a pre veľkosť ich tela sa dokážu rýchlo dehydrovať. Preto je potrebné nápoj ponúkať a učiť ich tomuto návyku. Pre deti je vhodná voda, ovocné i bylinkové čaje. Nevhodné sú sladené a sýtené nápoje. Vyhýbať sa treba vyprážaným jedlám, údeninám a zemiakovým lupienkom. "Sladkosti s mierou určite neuškodia, vhodnejšie je však nahradiť ich vždy ovocím a zeleninou," uzavrela.

Čaputová: Snažím sa zachovať férový prístup v každých voľbách
Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť. Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Jej vystúpenie bolo vrcholne trápne a neprofesionálne. Z pohľadu občana, bolo... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
 

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik