Vrah zo Zochovej Dědeček je znova pred súdom
09 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Dušan Dědeček. Meno, ktoré sa v mysliach Slovákov bude ešte dlho spájať s otrasným prípadom, kedy alkohol za volantom zabíjal – začiatkom októbra práve tento muž obrovskou rýchlosťou vpálil do študentov čakajúcich na zastávke Zochova. V júni ho odsúdil mestský súd, no generálny prokurátor dal pokyn na odvolanie. Dědeček sa preto znovu postaví pred súd.

Tentokrát o jeho osude bude rozhodovať krajský súd. Dědečka bude súdiť za usmrtenie piatich ľudí a zranenie ďalších dvadsiatich. Hoci sa na júnovom pojednávaní k skutku priznal, generálny prokurátor, ale aj zástupcovia rodín poškodených tvrdia, že jeho trest je neprimerane nízky. Dědeček – vtedy ešte sekretár deaflympijského výboru, v ten osudný deň pritom nesadol pod vplyvom alkoholu do auta po prvýkrát.

Júnový rozsudok

V júni si Dušan Dědeček vypočul rozsudok. Mestský súd Bratislava 1 ho podľa návrhu dozorujúceho prokurátora poslal do väzenia na 15 rokov za to, že v jazde pod vplyvom alkoholu usmrtil piatich mladých ľudí a dvadsiati boli zranení.

Dědeček sa opäť postaví pred súd!
V pondelok by sa mal začať odvolací proces v prípade tragédie na Zochovej. Odvolací proces v prípade vlaňajšej tragickej dopravnej nehody, ku ktorej prišlo na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova, by sa mal na Krajskom súde... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Dokazovanie nebolo potrebné

Dědeček na súde urobil vyhlásenie o vine a súd prihliadol aj na jeho predchádzajúci život. Senát preto jednohlasne rozhodol, že trest je vzhľadom na okolnosti a postoj obžalovaného primeraný. Obžalovaný rozsudok prijal so sklonenou hlavou, opakovane sa ku skutku priznal a verejne ho oľutoval, navyše sa vzdal aj na nárok na odvolanie a nenamietal ani voči výške trestu.

FOTO TASR - Pavol Zachar | Dušan Dědeček

„Ja som si nezaslúžil život a uvedomujem si, že žiadne slová ani činy nedokážu zmierniť vašu bolesť. Budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie, aj keď to nejde. Viac asi nedokážem povedať, prosím, prepáčte mi to,“ obrátil sa obžalovaný na rodiny obetí ešte v júni s tým, že verí, že už sa to nikdy nezopakuje.  

Zasiahol generálny prokurátor

Súdom schválený trest za tragickú jazdu pod vplyvom alkoholu sa však zdal neprimerane nízky generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Ten dal pokyn bratislavskému krajskému prokurátorovi pokyn, aby sa proti rozsudku Mestského súdu odvolal v neprospech obžalovaného.

„Uložený trest odňatia slobody považujem za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. V neposlednom rade nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov,“  argumentoval vtedy Maroš Žilinka.

Popíjal celý deň

Vodič nafúkal po nehode 1,6 promile alkoholu. Funkcionár deaflympijského výboru popíjal tvrdý alkohol už doma, napriek tomu sadol za volant a údajne išiel do práce, kde mal pokračovať v konzumácii alkoholu. 2. októbra pred polnocou aj so synom opäť sadol do auta a spôsobil tragickú nehodu, pri ktorej zahynulo päť ľudí a ďalších päť utrpelo zranenia.

Nové FAKTY v prípade opitého vodiča z auta smrti! ŠOKUJÚCE slová po vytriezvení
V prípade Dušana Dědečka, ktorý v nedeľu večer v centre Bratislavy na zastávke MHD opitý zrazil a usmrtil piatich študentov, sa objavili nové skutočnosti. V nedeľu popíjal už počas dňa, dlhodobo porušoval cestné pravidlá, informuje TV Markíza. Až... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Doslova pretekárskou rýchlosťou

Bratislavská zastávka MHD Zochova je známa tým, že je akýmsi dopravným uzlom v centre mesta, kde sa stretávajú mnohé linky. Dědeček krátko pre polnocou z 2. na 3. októbra sa na túto zastávku vrútil šmykom, rýchlosťou viac, ako 130 kilometrov za hodinu. Síce sa snažil vytočiť volant, auto bolo neovládateľné a auto zastavil až strom, vzdialený od miesta tragédie až 70 metrov.

Facebook / Polícia SR | Nehoda na Zochovej

Od jazdy ho odhovárali

„Človek v takomto stave nie je schopný ani samostatnej chôdze, nieto ešte šoférovania, má poruchy psychomotoriky a zníženú pozornosť. Konal v nepriamom úmysle, vedel, čo môže spôsobiť a bol s tým uzrozumený,“vysvetľoval na mestskom súde prokurátor Juraj Chylo o človeku, ktorý má v krvi viac, ako dve promile alkoholu..

Čaputová: Snažím sa zachovať férový prístup v každých voľbách
Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť. Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Jej vystúpenie bolo vrcholne trápne a neprofesionálne. Z pohľadu občana, bolo... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!