Čaputová: Snažím sa zachovať férový prístup v každých voľbách
09 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť. Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Jej vystúpenie bolo vrcholne trápne a neprofesionálne.

Z pohľadu občana, bolo nedeľné vystúpenie Čaputovej na Markíze, vrcholne trápne, neprofesionálne a podpásové. Je nemysliteľné, aby uprostred rokovaní o budúcej vláde, išla prezidentka do "najsledovanejšej" televízie do nedeľného prime timu, kde spochybňuje rokovania, strany, kandidatov a vyplakáva o svojej súkromnej žalobe na Roberta Fica!A vlezlé a podlízave otázky moderátora relácie Kovačiča a dokrútky opozičných politikov, kandidátov na ministrov (ako napr Denisa Saková) vytrhnuté z kontextu, s tým, že Čaputová ich online komentuje, to je novinársky neobjektívny grc.

Čaputová pritom necháva otvorenú otázku, či sa vládnu väčšinu v parlamente podarí zložiť na základe súčasného poverenia, ktoré má líder strany Smer-SD Robert Fico, alebo prípadne toho nasledujúceho, ktoré by dostal Michal Šimečka - šéf Progresívneho Slovenska, druhého najpreferovanejšieho subjektu vo voľbách. "Ak by predsa len nastala situácia, že sa vládu nepodarí zostaviť, je na parlamente, aby určil termín predčasných volieb, verím ale, že takéto niečo nenastane," povedala hlava štátu.

Zdôraznila, že sa nezaoberala možnosťou odovzdať prvotné poverenie na zostavenie vlády niekomu inému ako predsedovi víťaznej strany vo voľbách. Odvoláva sa pritom na ústavnú tradíciu. "Tú možno prelamovať len v mimoriadnych prípadoch, také som v tomto prípade nevidela," upozornila.

Vyjadrila sa aj k 14-dňovej lehote, ktorú dostal Fico. Prezidentka si nemyslí, že je to krátky čas, poukázala pritom na to, že v minulosti bol termín ešte o niečo kratší. "Tá 14-dňová lehota je na získanie väčšiny v parlamente, nie je to lehota na obsadenie všetkých postov vo vláde," upozornila.

Naznačila aj to, či by sa postavila proti predloženým nomináciám na ministerské posty. Zdôraznila, že prezident môže nomináciu odmietnuť vtedy, ak existujú závažné dôvody, týkajúce sa konkrétnej osoby. Ako príklad spomenula, že takou prekážkou môže byť obvinenie v prípade človeka, nominovaného na post ministra vnútra. "To by som vnímala ako veľmi spornú nomináciu," uviedla.

Okrem toho Čaputová v relácii uviedla:

  • Čaputová: Skôr než som sa stala prokurátorkou, pardón prezidentkou, som sa fungovaniu prokuratúry podrobne venovala.
  • Kovačič: Budete chcieť zasahovať do výberu nového policajného prezidenta?
    Čaputová: Budem sa o tom rozprávať s budúcim ministrom vnútra.
  • Čaputová: GP odmietol poskytnúť rozhodnutia, neregistrujem jeho ďalšie žiadosti o stretnutie so mnou.
  • Čaputová: 363 treba zmeniť.
  • Čaputová: Ja nemám kompetencie rozhodovať o tom, či sa bude posielať pomoc na Ukrajinu.
  • Čaputová: Snažím sa zachovať férový prístup v každých voľbách.
  • Čaputová: Názory Ivana Korčoka sú mi blízke. Je tam veľké názorové prekrytie.

PREKVAPIVÝ ZVRAT! Matovič priznal, že máme "zničený zbrojný priemysel"
Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič je presvedčený o tom, že vládnu koalíciu budú tvoriť Smer-SD, Hlas-SD a SNS. V prípade vytvorenia štvorkoalície Progresívne Slovensko (PS), Hlas-SD, SaS a KDH by jej OĽANO a priatelia nevyjadrilo tichú podporu.... Čítať ďalej
08 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik