Izrael je oficiálne vo vojne! (VIDEO)
08 | 10 | 2023 I Milan Laca

Izrael oficiálne vyhlásil, že vstúpil do „vojnového stavu“.

Tel Aviv oficiálne pznámil, že krajina vstupuje do „vojnového stavu“. Uvádza sa to vo vyhlásení kancelárie premiéra Benjamina Netanjahua z nedele 8. októbra.

Vojna!

Situácia naznačuje začiatok rozsiahlych vojenských operácií. "Vojna, ktorá bola uvalená na Izrael v dôsledku smrteľného teroristického útoku z pásma Gazy, sa začala včera o 6:00," píše sa vo vyhlásení.

Útok na Izrael

Začiatok

Ráno 7. októbra bol Izrael vystavený masívnej raketovej paľbe z pásma Gazy. Okrem toho militanti vtrhli do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu. K zodpovednosti za raketový útok sa prihlásil Hamas. Izraelská strana v reakcii začala pstreľovanie. Izraelský minister obrany Yoav Galant ohlásil vojnu, rozpútanú palestínskymi militantmi a oznámil začiatok operácie Železné meče. 

screenshot videa youtube | Útok na Izrael

Čo sa deje

8. októbra premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že väčšina militantov Hamasu, ktorí prenikli za pásmo Gazy, bola zničená. Tým bola dokončená prvá etapa operácie Železné meče. Libanonské hnutie Hizballáh tiež v nedeľu oznámilo ostreľovanie troch pozícií Izraelských obranných síl. Vo vyhlásení sa uvádza, že útok bol vykonaný „v solidarite s palestínskym ľudom“.

screenshot videa yotube | Izraelskí vojaci

Aktuálne 
  • Izrael oficiálne vyhlásil prechod  do „vojnového stavu“ odvolaním sa na odsek „40-Aleph“.
  • Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že Izrael poslal Washingtonu žiadosť o dodatočnú vojenskú pomoc počas útoku síl palestínskeho islamského hnutia Hamas na krajinu.
  • Stúpenci hnutia Hamas sa infiltrovali komunity Magen v južnom Izraeli a medzi palestínskymi silami a izraelskou armádou prebiehajú boje.
  • Zástupca palestínskeho ministerstva zdravotníctva informoval o smrti 20 detí a 313 dospelých žijúcich v pásme Gazy.
  • Od začiatku eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu prišlo o život najmenej 500 Izraelčanov a viac ako 2000 utrpelo zranenia.
  • V Alexandrii rozstrieľali autobus s izraelskými turistami a zabili troch ľudíPodľa izraelského ministerstva zahraničia na turistov strieľal miestny obyvateľ. Sky News Arabya s odvolaním sa na zdroj uviedla, že išlo o policajta.
  • Izraelská armáda ohlásila rozsiahlu evakuáciu civilistov v pohraničných oblastiach.
  • Hovorca izraelských obranných síl kontradmirál Daniel Hagari uviedol, že počas bojov armáda zabila v pásme Gazy viac ako 400 členov palestínskeho hnutia Hamas.
  • Izraelská armáda informovala o smrti 26 vojakov pri operácii v pásme Gazy.
  • Izraelské lietadlá zaútočili na objekt patriaci šéfovi spravodajskej služby palestínskej skupiny Hamas , ako aj na vojenský komplex vzdušných síl hnutia v pásme Gazy.
  • Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN z dôvodu eskalácie konfliktu na Blízkom východe sa dnes 8. októbra uskutoční za zatvorenými dverami.
  • Najmenej 20-tisíc ľudí v pásme Gazy muselo kvôli bojom opustiť svoje domovy , no zostalo na území svojej krajiny.
  • Čína vyzvala Izrael a Palestínu, aby prestali bojovať.
  • Delostrelectvo IDF (Izraelské obranné sily) zasiahlo oblasť v Libanone, z ktorej sa strieľalo na izraelské územie. Predtým libanonský Hizballáh strieľal na izraelské vojenské pozície na sporných farmách Shebaa.
Obete

Počet obetí presiahol 600 ľudí. Informovali noviny The Times of Israel. Podľa posledných správ sa zranilo 2048 ľudí. 20 izraelských občanov je podľa ministerstva zdravotníctva v kritickom stave. Predtým izraelské úrady hlásili 350 mŕtvych a viac ako 750 nezvestných. V pásme Gazy prišlo podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva o život 313 ľudí a ďalších 1,9 tisíca ľudí bolo zranených.

Ide o územie 

Palestínčania sa snažia zabezpečiť, aby budúce hranice medzi oboma krajinami sledovali línie, ktoré existovali pred šesťdňovou vojnou v roku 1967, s možnou výmenou území. Palestín čania chcú vytvoriť svoj vlastný štát na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy a urobiť z východného Jeruzalema svoje hlavné mesto. Izrael sa odmieta vrátiť k hraniciam z roku 1967 a rozdeliť Jeruzalem.

Žirinovskij predpovedal eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou: "Čoskoro každý zabudne, čo je Ukrajina"
Novinári publikácie StarHit v nedávno publikovanom materiáli uviedli, že Vladimir Žirinovskij bol krátko pred svojou smrťou schopný predpovedať eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. V tom čase slávny ruský politik povedal, že kvôli tomu... Čítať ďalej
08 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!