Za sociálne siete zrejme budeme platiť!
08 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Za služby sa platí. Ani tie streamovacie už nebudú zadarmo. Zvykli sme si na aplikácie v telefónoch, na využívanie streamovacích služieb ako sú Netflix, HBO, hudobná aplikácia Spotify. Spoločnosť Meta, ktorá zastrešuje Facebook a Instagram, chystá veľké zmeny.

S reklamou či bez reklamy?

Spoločnosť Meta  sa snaží zaviesť pre užívateľov Instagramu a Facebooku v Európe predplatné v prípade, ak nechcú reklamy. Návrh je pokusom spoločnosti Meta splniť nariadenia Európskej únie, ktoré môžu obmedziť jej schopnosť prispôsobovať reklamy užívateľom bez ich súhlasu a poškodia jej hlavný zdroj príjmov. Malo by ísť o poplatok 10 eur mesačne a  mal  byť zavedený v najbližších mesiacoch.

Ak sa však užívatelia rozhodnú, že budú využívať služby s reklamami, platiť by nemali. Na mobilných zariadeniach by cena za jeden účet vyskočila približne na 13 eur. Meta  by tak zohľadňovala provízie účtované obchodmi s aplikáciami Apple a Google.

Na porovnanie, Netflix si účtuje za základné predplatné 7,99 eura mesačne, zatiaľ čo YouTube Premium stojí približne 12 eur a prémiová služba Spotify približne 5,99 eur.

Aká časť výplaty ide na túto zábavu? 

Analytický tím z Picodi.com skontroloval ceny najpopulárnejších zábavných servisov s predplatným v 60 krajinách a vypočítal, aká časť z priemernej výplaty ide na mesačné predplatné.  „V našom rebríčku sme použili dve najpopulárnejšie služby s videami (Netflix a Prime Video), jednu hudobnú službu (Spotify), medzinárodnú audioknižnú platformu (Scribd) a hráčske predplatné (Microsoft’s Game Pass), ktoré sú dostupné aj pre počítač alebo konzoly a ponúkajú tituly od najlepších vývojárov,” napísali  analytici.

Na ktorom mieste skončilo Slovensko?

V rebríčku cien predplatných v porovnaní s priemernou výplatou skončilo Slovensko na 27. mieste a pokiaľ ide o ceny predplatných, Slovensko sa umiestnilo na 22. mieste.

A JE TO TU! Šimečkovci NARAZILI s Hlasom na prvý problém
Pre dôveryhodnosť vlády nemožno dať Hlasu-SD premiérsky post i rezort vnútra! Tvrdí to Progresívne Slovensko. Tu však môže nastať problém. Peter Pellegrini totiž jasne komunikoval, že vedenie polície i špeciálnej prokuratúry musí ísť po zostavení... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik