HAMAS ZAČAL VOJNU PROTI IZRAELU! (FOTOGALÉRIA)
07 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Yoav Gallant, izraelský minister obrany, oznámil, že militantná skupina Hamas začala vojnu proti Izraelu a zaviazal sa, že „Izrael zvíťazí“, informuje agentúra Associated Press. Desiatky bojových lietadiel IDF v súčasnosti útočia na niekoľko cieľov patriacich teroristickej organizácii Hamas v pásme Gazy, uviedla IDF.

Hamas „spravil vážnu chybu“

Po stretnutí bezpečnostného kabinetu v izraelskom vojenskom veliteľstve v Tel Avive Gallant varoval, že Hamas „spravil vážnu chybu“ pri vypúšťaní rakiet na južný a stredný Izrael, informuje Guardian.

Ozbrojenci Hamasu prekročili hraničný plot na niekoľkých miestach a infiltrovali izraelské komunity v rámci jednej z najvážnejších eskalácií medzi Izraelom a militantnou skupinou, ktorá vládne Gaze za posledné roky.

"Štát Izrael vyhrá túto vojnu," povedal Gallant.

Sobotňajší dramatický vývoj je najvážnejším vzplanutím v nestabilnom regióne od roku 2021, kedy Izrael a Hamas viedli krvavú 10-dňovú bitku .

Je jasné, že to povedie k vojne v Gaze

Shaike Shaked (70) z Netiv Hahasara povedal: „Sme zamknutí v bezpečnostnej miestnosti a nevieme, čo sa deje vonku. Počujeme výbuchy... Sme nervózni a bdelí. Je jasné, že to povedie k vojne v Gaze."

Odkedy islamistická skupina v roku 2007 prevzala kontrolu nad pásmom s rozlohou 42 km², došlo k štyrom vojnám a niekoľkým menším požiarom proti vládcom v tejto oblasti a jej ďalším aktívnym frakciám, ktoré si vyžiadali zničujúcu daň na 2,3 mil. obyvateľov.

Rusko pritvrdzuje v Čiernomorí! EÚ je nervózna
Nie ruskej základni! EÚ je znepokojená zámermi Ruska vytvoriť námornú základňu v neuznanom Abcházsku. Protestujú, pomôže to? Európska únia vyjadrila "hlboké znepokojenie" nad správami o plánoch Ruska, zriadiť stálu námornú základňu pre svoju... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Milan Laca

Ľudia v Gaze tiež nemajú takmer žiadnu slobodu pohybu a zdravotná starostlivosť, elektrina, hygiena a iná kľúčová infraštruktúra takmer skolabovali, odkedy Izrael uvalil blokádu.

Vo vnútri Gazy v sobotu ráno civilisti hlásili výrazný pohyb ozbrojených frakcií, keď sa ľudia pripravovali na pravdepodobne novú veľkú eskaláciu.

Ako sa to mohlo stať?

Mona Awda, 31-ročná z mesta Gaza, povedala: „Pomáhala som svojim deťom chodiť do školy, zrazu došlo k výbuchom. Moje deti boli vystrašené. Povedala som im, aby zostali doma a nechodili do školy... Sme prekvapení a obávame sa, čo bude ďalej, zvedaví, kedy a ako dlho to bude trvať.“

V izraelskom verejnom rozhlase reportéri a hostia vyjadrujú šok z udalostí posledných hodín. Už teraz vyvstávajú otázky: Ako sa to mohlo stať? Ako mohli izraelské bezpečnostné zložky nepozorovať prichádzajúci útok?

Rádio vysiela rozhovory s príbuznými mladých Izraelčanov, ktorí sa v súčasnosti zdajú byť uväznení v oblastiach pod kontrolou Hamasu.

Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images
Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images
Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images
Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images
Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images
Hamas zaútočil na Izrael, foto: Getty Images

Ministerstvo zdravotníctva Hamasu tvrdí, že pri izraelských útokoch je zatiaľ jeden mŕtvy.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

BIZARNÉ české reakcie o slovenských voľbách: VRCHOLNÉ POHŔDANIE SLOVENSKÝMI VOLIČMI I DEMOKRACIOU!
České médiá sa smejú vlastným politikom! Česká ministerka obrany Jana Černochová sedí už od nedele v kancelárii a spolu so svojimi poradcami začína prepisovať obrannú stratégiu Českej republiky. Na Slovensku totiž vyhral Smer Roberta Fica... O téme... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik