Urológ nie je len "doktor pre mužov"
11 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Urológ Ján Švihra tvrdí, že zatiaľ, čo u nás je urológia ešte tabuizovaným lekárskym odborom, ktorý sa zaoberá močom a vylučovacími orgánmi, v západných krajinách je to lukratívny študiný odbor napriek tomu, že predmetom urológie sú veľmi chúlostivé záležitosti.

V rozhovore pre Denník N Švihra hovoril o dôležitosti prevencie v prípade problémov s prostatou, o tom, ako má vyzerať správna hygiena a tiež o tom, že inkontinencia je bežnejšia u žien, za čo je zodpovedná anatómia, ale aj o prejavoch žlčových kameňov. Pomáha pivo v ich prevencii? 

Slovenský zvyk – fungujeme bez prevencie

Hoci nemáme nejaké problémy, preventívne prehliadky by sme zanedbávať nemali ani v tejto oblasti medicíny. Na Slovensku ich absolvuje veľmi málo ľudí – aj urológ konštatuje, že k lekárovi Slováci chodia až keď im niečo je a to nie je dobrý prístup.

Ilustračný obrázok / Pixabay.com | lekár, prevencia, prehliadka

„Pacienti k nám chodia buď s dráždivým močením, alebo s bolesťami obličiek, často ide o močové kamene, ženy chodia pre únik moču alebo časté zápaly mechúra. Muži chodia aj pre ťažkosti vyplývajúce zo zväčšenej prostaty – musia často močiť, v noci ich to budí a chodia často na toaletu,“ menuje Švihra najčastejšie problémy.

DOHODA SMERU A HLASU JE ZREJME NA SVETE! No Šimečka ešte stále verí...
Na Slovensku to vrie! Kým lídri strán sa vyjadrujú o pokrokoch v rokovaniach o zostavení vlády veľmi striedmo, svoje špekulácie zdieľa od volieb každý politológ, analytik, všetky médiá a snáď každý Slovák, či už volil progresívcov alebo sociálnu... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Ach, tá prostata

Páni zvlášť po päťdesiatke presne vedia, o čom sú problémy s prostatou. Urológ vysvetľuje, že prostata je pohlavná žľaza, ktorá rastie pod močovým mechúrom a prechádza cez ňu močová trubica. A práve to, že prostata je v kontakte s rôznymi baktériami a je tiež dráždená vonkajšími vplyvmi.

„Najviac ju však ovplyvňuje aktivita pohlavných hormónov. Tieto všetky veci dráždia prostatu a vyvíjajú sa v nej dve ochorenia – jedno je nezhubné zväčšenie prostaty a druhé je rakovina prostaty,“ vysvetľuje urológ a dodáva, že obe ochorenia súvisia s vekom a môžu sa objaviť súbežne. Mnohí muži však prichádzajú až keď už vôbec nevedia močiť a v strašných bolestiach, čomu sa ale dá predísť liečbou.

Znížiť riziko sa dá nie len preventívnymi prehliadkami, ale aj stravou. Zvyšujú ho fastfoody, priveľa cukru, ale aj priveľa vyprážaných jedál. Nezdravá strava vedie k zápalovým procesom v tele. No a potom sú tu podľa Švihru faktory, ktoré sa ovplyvniť nedajú – zmieňovaný vek, rasa či rodinná anamnéza.

Urológ nie je „mužský lekár“

Švihra pripomína, že k urológovi „patria“ aj problémy s močovými cestami, či obličkami a tie sa týkajú rovnako aj žien, ako mužov.

„Väčšinou sú v čakárni muži, ale máme aj dosť žien. Ženy chodia často aj s únikom moču alebo zápalmi mechúra. Zápal mechúra je časté ochorenie u žien, ale o liečbe nemá verejnosť dobré povedomie,“ upozorňuje Švihra, ktorý tvrdí, že u žien sú zápaly močového mechúra častejšie, čo je dané anatómiou. Ak sa však zápaly opakujú príliš často, (viackrát za mesiac), už treba vyhľadať urológa, pretože príčina môže byť aj inde, ako v bakteriálnom pôvode.

„Mnohým pacientkam informácia, že hneď po pohlavnom styku sa treba ísť vymočiť a osprchovať, mení život. Dobré je používať neparfémované prípravky osobnej hygieny, ideálne je umývať sa len vodou, netreba to preháňať s laktobacilovými mydlami, ktoré môžu spôsobiť nerovnováhu vo vagíne. Ľudská tvorivosť nepozná hraníc a je milión návodov, čím sa intímne umývať. Zažil som aj to, že dlhodobo používali sódu bikarbónu,“šokuje urológ.

Pitný režim

Koľko tekutín treba vypiť je téma hlavne horúcich letných dní, no urológ pripomína, že ani priveľký príjem tekutín nie je zdravý.

„Ak niekto vypije šesť litrov denne, pripravuje telo o mnohé minerály. Je normálne, keď sa človek ráno zobudí a moč je hustejší, lebo po noci je telo prirodzene dehydrované. Ale počas dňa treba močiť pravidelne, napríklad každé tri hodiny, nezadržiavať moč, ak nemusíme, a piť toľko, aby bol moč svetložltý. Človek by mal vyprodukovať zhruba dva litre moču denne. Keď je vonku 40 stupňov, treba piť viac. Ak niekto robí v teplom prostredí, treba piť viac. Ak je vonku mínus 20 a nehýbem sa, toľko piť zas netreba,“ radí Švihra, ktorý do pitného režimu nezaráta kávu a alkohol, ale ani polievky.

„Bežný človek si nevie spočítať príjem tekutín, no vie sa pozrieť na svoj moč a na to, akú má farbu,“ radí urológ, na čo sa zamerať.

Robert Fico odkazuje novinárom, aby nešpekulovali!
Väčšina medializovaných správ o stave povolebných rokovaní sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nezakladá na pravde. Kým nedôjde k dohode, nechce nič komentovať. Uviedol to v piatok pre viacero médií. Najbližšie ho čaká stretnutie s predsedom... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Pssst, ide o inkontinenciu

Únik moču je problémom, ktorý trápi častejšie ženy a je to spôsobené zase len anatómiou.

Najrozšírenejšia je tzv. stresová inkontinencia, no so stresom nemá nič spoločné. Urológ ju vysvetľuje tým, že vo vyššom veku je močová trubica menej pohyblivá a anatómia ženy je uspôsobená na pôrod. Opakované pôroda, vnútrobrušný tlak, či ťažké bremená k tomuto typu inkontinencie prispievajú. Riešiť pritom netreba únik napríklad pri zakašľaní, či kýchnutí – v určitých situáciách pri plnom mechúre môže dôjsť k ľahkému úniku moču.

„Ak je to výraznejšie, keď jej uniká moč pri bežnej chôdzi alebo dokonca pri sedení, treba to riešiť,“ radí urológ.

Ilustračný obrázok / Pixabay.com / kašeľ | Ľahká inkontinencia pri kašli či kýchaní nie je závažný problém

Ťažké srdce na mužov

Urológ zo svojej praxe tvrdí, že niektorí muži sa doslova zanedbávajú, a to aj po hygienickej stránke.

„Máme pacientov, ktorí majú veľmi zlé hygienické návyky. Môže to viesť až k takzvanej Fournierovej gangréne. Je to jedno z najobávanejších ochorení v urológii,“ hovorí Švihra a vysvetľuje, že je to ochorenie, ktoré sa vyskytuje u mužov, ktorí majú zlý prístup k hygiene (ľudia bez domova, sociálne slabší muži). Zápal tkaniva môže viesť až k zahnívaniu mäkkého tkaniva. Chybu robia v nesprávnej hygiene. Tá má za následok aj ďalšie, veľmi nepríjemné zdravotné komplikácie.

„Ak penis pravidelne neumývajú pod predkožkou, hromadia sa tam baktérie a môže to viesť až k úplnému uzavretiu penisu, pacient vtedy prestane močiť. Niektorí muži majú problém, lebo si predkožku po umytí nevrátia späť. Nepretiahnutá predkožka môže spôsobiť takzvanú parafimózu, vtedy opuchne, môže to byť veľmi bolestivé a predkožka môže až odumierať. Jednoducho treba predkožku stiahnuť, umyť a vrátiť späť. Pritom by si mali muži skontrolovať žaluď, či tam niečo nenarástlo, lebo sa tam môže objaviť rakovina penisu. Vždy nás prekvapí, keď niekto príde s hrčou v rozkroku a ani nevedel, že mu to tam rastie,“ dodáva urológ.

Močové kamene

Ich výskyt podľa Švihru stúpa na celom svete a na svedomí to má nevhodná strava, ktorá mení zloženie moču. Všetci riešia hlavne pitný režim a na stravu, na to, aká krv pretečie obličkami, zabúdajú.

„Keď tam je veľa látok, ktoré tam nechceme, tak z kryštálikov začnú rásť kamene,“vysvetľuje urológ, podľa ktorého na vznik močových kameňov má vplyv aj to, v akej populácii človek žije. Tie chudobnejšie majú zlý prístup k pitnej vode, čo tiež ovplyvňuje vznik močových kameňov. Tie sa pritom nemusia prejaviť vôbec, no môžu mať aj veľmi bolestivé prejavy – renálna kolika je jednou z najhorších ľudských bolestí. Tá nastáva, keď sa kamienok pohne z obličky do močovodu.

„Keď sa do močovodu dostane kamienok, kŕčovito sa okolo neho močovod zovrie a to vyvolá strašnú bolesť. Bolesť je sprevádzaná pocitmi na vracanie, pacientov zalieva studený pot. Kamienok môže mať ostré hrany a môže škriabať steny močovodu, čo spôsobí, že sa v moči objaví krv. Mnohé kamienky dokáže takto človek vymočiť,“ vysvetľuje urológ s tým, že takýto kamienok môže mať aj pol centimetra.

Pri vypudzovaní takéhoto kamienka môže pomôcť chôdza, skákanie, pacient ho podľa Švihru doslova „vytrasie“, no niekedy sa aj milimetrový kamienok niekde v močovode „zasekne“ a vtedy pomôže len operácia.

BUDETE SA REHOTAŤ! A po voľbách platí dvojnásobne - KTO SA SMEJE NA KONIEC, SMEJE SA NAJLEPŠIE
Aj voľby a najmä ich výsledky priniesli mnoho vtipných videí a memečiek, ktoré zaplavili internet, nevynímajúc včerajší zásah príslušníkov NAKA vo Fun rádiu Borisa Kollára. Šéf Sme rodina označil zásah NAKA vo Fun rádiu za cirkus. Podľa jeho slov... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Populárny pivný mýtus

Urológ pripúšťa, že pivo je močopudné a pri prevencii tvorby kameňov pomáha dostatočný príjem tekutín, nie vyslovene piva.

„Zatiaľ čo väčšinou nik nedokáže len tak vypiť dva litre vody, dva litre piva chlapi v krčme stiahnu za pol hodiny. Tu práve vznikol pivný mýtus. Keď niekto vypije veľa piva, naozaj odchádzajú kryštáliky z tela von a nevytvárajú kamene. Ale mýtus pokračoval, že vybrané zásadité pivo, konkrétne Plzeň, pomáha viac, lebo rozpúšťa kamene. To je hlúposť, lebo každý alkohol okysľuje moč,“uvádza veci na pravú mieru urológ.

Ilustračné foto / Pixabay | Urológ vyvracia "pivný mýtus" o pozitívnom vplyve piva na močnové cesty

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik