Slovensko a Poľsko už nedajú Ukrajine nič! Pravý dôvod vysvetlil Šándor
06 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Niektoré krajiny ako Poľsko a Slovensko sa rozhodli, že už nebudú dodávať na Ukrajinu nič. Poliaci to vysvetlili tým, že teraz už musia myslieť na svoju armádu. Ak to takto tvrdia Poliaci, tak u slovenskej armády, ktorá je v oveľa biednejšom stave, ako je poľská, to platí nie dvojnásobne ale desaťnásobne. Skonštatoval to bezpečnostný expert Andor Šándor pre české Parlamentní Listy. 

Ukrajine nič. Ale nie že by nebolo...

„Je to trošku zložitejšie. Nepochybne v armádnych skladoch mnohých západných krajín munícia chýba. Je to výsledkom toho, že celé deväťdesiate roky a potom v zásade najmenej do roku 2014 sme sa tvárili, že sa nás vlastne vojny netýkajú, a keď, tak to odbojujú Američania,“ konštatoval na začiatok Šándor. 

Preto tiež, až na výnimky, keď vezmeme Veľkú Britániu a Poľsko a pod., na to štáty kašľali vrátane Českej a Slovenskej republiky,“ dodal v kontexte varovných informácií, že postupne Západu dochádza vojenské vybavenie, napr. munícia, ktorú by bolo možné odoslať na Ukrajinu. Podľa niektorých médií by totiž mohli zásadnejšie uvažovať  o navýšení zbrojnej produkcie.

Nie sme schopní, ani ochotní. Možno cítime, že nemáme dôvod prejsť na vojnovú výrobu, aby sme zintenzívnili výrobu minimálne svojej munície, čo tiež nie je úplne banálna a jednoduchá vec,“ uvažuje Šándor s tým, že sa stav komplikuje núdzovým financovaním. 

Stav možno opísať aj tak, že časť republikánov politicky popravila predsedu dolnej komory Kongresu, čím zariadili, že Ukrajina aspoň dočasne prišla o americkú podporu, pretože v dohode o dočasnom financovaní verejnej správy v USA, demokrati s republikánmi nezahrnuli prostriedky na pomoc Ukrajine. Prezident Joe Biden v tejto súvislosti vyslovil určité obavy.

Hovorí tiež o tom, že Spojené štáty mali dodať vyše milióna nábojov, „ktoré zabavili neviem ako, iránskej strane. Takže z iránskych zásob,“ podotkol tiež. 

Exšéf EK Juncker: UKRAJINA JE TOTÁLNE SKORUMPOVANÁ! Kyjev v EÚ? Zbláznili ste sa?
Odmieta kandidatúru Kyjeva do EÚ! Bývalý predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker odsúdil možnosť vstupu Ukrajiny do EÚ a označil ju za masívne „skorumpovanú“, informuje POLITICO. Juncker zúri „Každý, kto má niečo spoločné s... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Tak čo by ešte mohli Slováci a Poliaci na Ukrajinu poslať?

Šándor reflektuje aj ukotvovanie pozícií v čase po voľbách na Slovensku a pred voľbami v Poľsku. „Niektoré krajiny ako Poľsko a Slovensko sa rozhodli, že už nebudú dodávať na Ukrajinu nič. Poliaci to vysvetlili tým, že teraz už musia myslieť na svoju armádu. Ak to takto tvrdia Poliaci, tak u slovenskej armády, ktorá je v oveľa biednejšom stave, ako je poľská, to platí nie dvojnásobne ale desaťnásobne,“ skonštatoval.

Ak totiž boli ešte Slováci schopní dodať náboje do tankov, možno húfnic, potom asi žiadne veľké počty. „Skôr to bola ukážka spolupatričnosti voči Ukrajine."

"Ukrajina, samozrejme, potrebuje delostrelecké náboje, pretože základom toho všetkého, čo vidíme na celom tom fronte sú delostrelecké prepady, delostrelecké súboje, ktorých cieľom je likvidovať pechotu a obrnenú techniku ​​do takej miery, aby bol v zásade možný pohyb na fronte,“ uviedol bezpečnostný poradca a zabrúsil už do veľmi atraktívnych detailov. 

Francúzski i britskí kontraktori na území Ukrajiny?

„Zaujímavá je ale otázka riadených striel ďalekého dosahu. Američania sľúbili, že dodajú strely ATACMS, Francúzi a Briti dodávajú, Briti Storm shadow.“

Poukázal na nemecký kontext. „Zvláštne je, že nemecký kancelár

TASR | Nemecký kancelár Olaf Scholz
to odmietol, pretože to má konotáciu, že Ukrajinci nie sú schopní rakety sami obsluhovať. Teda u nich sú vojaci z Francúzska i Británie alebo nejakí kontraktori. To sa domnievam z vyjadrenia Scholza, ktorý povedal: My si nemôžeme dovoliť byť na území Ukrajiny. Inými slovami. Nemci by možno rakety Taurus dodali, ale majú obavy z toho, čo by znamenalo vôbec pre Nemecko samotné, ktoré má stále ešte mindrák z druhej svetovej vojny a nepochybne zaslúžene, ale aj pre propagandu Rusov, keby zaregistrovali, že Nemci sú skutočne na území Ukrajiny . To je ďalší problém,“ vypočítaval.

Ukrajina musí byť pripravená na zimný boj s Ruskom…

Iste zbrane sú pripravené. „Pokiaľ ide o ďalšie vyzbrojovanie, nepochybne sú na ceste. Prvé kusy amerických tankov Abrams už dorazili, otázkou je, koľko ich bude a či sú schopné zásadným spôsobom zmeniť pomer na fronte. Dánsko už ohlásilo po prijatí nových F-35, že staré F-16 Ukrajine odovzdajú. Že by ich boli schopní Ukrajinci teraz hneď používať, je nepravdepodobné,“ uviedol. 

„Ťažko sa dá predpokladať, že by bol výcvik ukrajinských pilotov dokončený a infraštruktúra na použitie týchto lietadiel bola na Ukrajine pripravená. V zásade takto by som videl poslednú otázku vyzbrojovania Ukrajiny a je evidentné, že opotrebovávacia vojna prehltne obrovské prostriedky nielen ukrajinskej, ale aj západného sveta. Aby sme boli schopní držať krok s potrebami Ukrajiny, by sme museli urobiť niečo s vlastným obranným priemyslom, vyrábať podstatne viac a v zásade ešte viac vykrádať vlastné sklady, a tým robiť vlastné armády na hranici bojaschopnosti,“ dodal.

Vitajte v Európskej únii. Užite si miliardy, ostatní ich zaplatia
FT: Ukrajina dostane po vstupe do EÚ 186 miliárd eur. Vstup Ukrajiny do EÚ jej prinesie počas siedmich rokov z rozpočtu 186 miliárd eu. To urobí z členov EÚ po prvý raz čistých platiteľov. Vedia, čo nevieme? Noviny The Financial Times sa... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Milan Laca

Ani náboj pre Ukrajinu

Predvolebná rétorika a povolebná rétorika sa však značne líšia. „Som presvedčený, že Fico použil vo voľbách jednoduchý slogan: Ani náboj pre Ukrajinu, čo vysvetlí potom jednoducho: Pozrite sa, dali sme im naše lietadlá MIG-29, čo bol mimochodom majstrovstvo, zbavili sa starého šrotu. Americké F-16 tu ešte nie sú, vzdušný priestor nám strážia Maďari a Česi, dali sme Ukrajincom svoj systém S-300 protivzdušnej obrany, za ktorý sme tu mali pre istú chvíľu nemecký Patriot, ktorý už tu tiež nie je. Dali sme im nejaké tanky, bojové vozidlá pechoty, samohybné húfnice. Sami toho máme žalostne málo,“ popísal štýl rétoriky, ktorý sa dá očakávať. „A bude mať pravdu. Slovensko vo fazóne, v ktorej je, rovnako toho veľa...“ uvažoval o tom, či by vôbec mohli Slováci čokoľvek ponúknuť.

Ide o politickú podporu, jednotu západného sveta k podpore Ukrajiny, ktorú, samozrejme, budú využívať Ukrajinci po odstúpení od pomoci. Budú nazývať slovenských politikov ruskými agentmi a pod. Sú to príliš silné slová. Ale chápem, že potrebujú udržať podporu Západu pre svoju vojnu s Ruskom. Či tieto vyjadrenia nebudú kontraproduktívne, to sa ešte len uvidí. Je totiž veľmi zaujímavé, že nikto zo západného sveta, ani Ukrajinci, si totiž nedovolia kritizovať Turecko za jeho postoj k Ruskej federácii voči sankciám a pod.,“ dodal.    

Zdroj: FB RF | Robert Fico

Ďalšie komentáre z iných zdrojov o Slovensku

Znamená to, že pomoc pre Ukrajinu slabne? Túto otázku si položil server katarskej televízie Al-Džazíra. A hneď ponúka odpoveď analytičky Európskeho politického centra Teony Lavrelašvili, podľa ktorej môže súčasná situácia naznačovať, že doterajší spojenci Ukrajiny budú otvorení na hľadanie „pragmatického riešenia“ konca vojny.

Sean Hanley, docent komparatívnej stredoeurópskej a východoeurópskej politiky na University College London, serveru Al-Džazíra povedal, že vláda v Kyjeve bude s obavami sledovať odklon slovenskej vlády od vojenskej podpory svojho východného suseda, "pretože to signalizuje, že medzi spojencami nastupuje ukrajinská únava". Nehovoriac o tom, že v krajinách, ako je Bulharsko či Chorvátsko, sú proruské nálady ešte výraznejšie, ako momentálne na Slovensku.

Lavrelašvili dodala, že u Fica nakoniec aj prevládne v diplomatických záležitostiach pragmatický prístup, aj keď navonok bude rétoricky ostrý.

"Pozorovatelia tiež hovoria, že Slovensko s najväčším rozpočtovým deficitom eurozóny, ktorý tento rok činí takmer 7 percent hrubého domáceho produktu (HDP), potrebuje fondy EÚ na modernizáciu a obnovu, čo znamená, že sa Fico môže dvakrát rozmyslieť, než priťaží Bruselu," upozornil server katarskej televízie.

DOHODA SMERU A HLASU JE ZREJME NA SVETE! No Šimečka ešte stále verí...
Na Slovensku to vrie! Kým lídri strán sa vyjadrujú o pokrokoch v rokovaniach o zostavení vlády veľmi striedmo, svoje špekulácie zdieľa od volieb každý politológ, analytik, všetky médiá a snáď každý Slovák, či už volil progresívcov alebo sociálnu... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik