Rýchla správa: Zdravotníctvo sa dofinancuje sumou 316 miliónov eur
06 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Do zdravotníctva pôjde v tomto roku 316 miliónov eur navyše.

Dofinancovanie pre TASR potvrdili ministerstvá zdravotníctva aj financií. Upozornil na to Trend.

Zdravotné poisťovne, ktoré na jeho potrebu upozorňovali spolu s nemocnicami a ambulanciami, tento krok privítali.

Rezort financií peniaze uvoľnil na základe žiadosti o rozpočtové opatrenie zo strany ministerstva zdravotníctva. To deklarovalo, že o podrobnostiach bude minister zdravotníctva Michal Palkovič informovať v priebehu budúceho týždňa.

K dofinancovaniu podľa zdravotných poisťovní dôjde cez zvýšenie platby za poistenca štátu, ktorá sa zvýšila na 4,5 percenta. Peniaze dostanú v štyroch splátkach. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj súkromná Union zdravotná poisťovňa potvrdili, že prvú splátku im vyplatili v septembri. "Ďalšie splátky v rámci dofinancovania poisťovne dostanú v mesiacoch október až december 2023," ozrejmila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Dôvodom dofinancovania bol podľa Union ZP nedostatok financií v systéme verejného zdravotného poistenia. Peniaze chce použiť na vykrytie straty. Do nej sa podľa svojho stanoviska dostala tým, že rešpektovala požiadavky programového rozpočtu a poskytla poskytovateľom zdravotnej starostlivosti objem prostriedkov, ktorý nemala krytý doterajším rozpočtom. Na nedostatočný rozpočet upozorňovala aj VšZP. Vďaka dofinancovaniu je podľa nej zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti s adekvátnou úrovňou finančných prostriedkov.

ŠOKUJÚCE slová Šimečku staršieho! Lekár ho posiela na psychiatriu
Po Magde Vášáryovej tu máme ďalšieho "demokrata", tentokrát Martina Milana Šimečku. Skonštatoval to na sociálnej sieti exriaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre František Javorský. Pridal sa k nemu aj publicista, politológ a poslanec za SNS Roman... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!