AKTUÁLNE: ŠIMEČKA SIAHOL AŽ NA DNO! Ponúkol Pellegrinimu PREMIÉRSKE KRESLO
07 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Uchýlil sa k najkrajnejšej možnosti! Progresívne Slovensko (PS) v rámci povolebných rokovaní o zostavení možnej koalície s Hlasom, SaS a KDH ponúklo predsedovi Hlasu Petrovi Pellegrinimu premiérsku pozíciu. Nesúhlasí však s tým, aby strane Hlas pripadlo ministerstvo vnútra, o ktoré má vraj veľký záujem, informuje líder PS Michal Šimečka na sociálnej sieti. Ďalšie veľké ústupky však bude ešte musieť urobiť v súvislosti s KDH. Bude to ešte to PS, ktoré volilo takmer 18 percent Slovákov? Alebo tu naozaj išlo len o porážku Fica a nie o program?

Čo pred voľbami nebolo možné, teraz...

"Oceňujem včerajšie rozhodnutie predsedníctva KDH odmietnuť koalíciu so SMERom a potvrdiť ochotu ďalej rokovať o štvorkoalícii. Je to dôležitý impulz do ďalších rokovaní," napísal Šimečka na facebooku.

"Zároveň chcem potvrdiť, že v záujme vytvorenia štvorkoalície som pripravený vzdať sa postu predsedu vlády v prospech Petra Pellegriniho, pričom PS bude trvať na obsadení postu ministra vnútra," dodáva.

Pritom pred voľbami sa v každej diskusnej relácii vyjadroval celkom jasne, že ak PS bude zostavovať vládu, nevidí dôvod, prečo by sa vzdávalo postu predsedu vlády.

"Ako som minulý víkend sľúbil, PS je skutočne pripravené zabojovať o to, aby nám tu nevládol Robert Fico a aby Slovensko bolo demokratickou a proeurópskou krajinou, kde je garantovaný právny štát," vysvetľoval líder progresívcov zmenu svojho postoja.

BIZARNÉ české reakcie o slovenských voľbách: VRCHOLNÉ POHŔDANIE SLOVENSKÝMI VOLIČMI I DEMOKRACIOU!
České médiá sa smejú vlastným politikom! Česká ministerka obrany Jana Černochová sedí už od nedele v kancelárii a spolu so svojimi poradcami začína prepisovať obrannú stratégiu Českej republiky. Na Slovensku totiž vyhral Smer Roberta Fica... O téme... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Čo na to Pellegrini?

V zákulisí sa povráva, že Pellegrini by radšej išiel do vlády s progresívcami ako so Smerom, aj keď členovia jeho strany majú opačný názor. Práve strana Hlas je v povolebných rozhovoroch rozhodujúca, aj keď víťazom volieb je Smer.

"Veci sa pohli dopredu a po tom, ako je Michal Šimečka pripravený upustiť od postu premiéra, je na ťahu Peter Pellegrini. My sme otvorení ďalej rokovať o čo najlepšej alternatíve pre Slovensko, naše programové priority a červené čiary pritom naďalej platia," reagoval na vzniknutú situáciu šéf KDH Milan Majerský.

"KDH má pred voľbami a po nich iba jednu tvár, a teda jeho prioritou zostáva aj naďalej zásadné zlepšenie situácie v zdravotníctve, školstve, pomoc rodinám, seniorom a ľuďom v núdzi, zachovanie špeciálnej prokuratúry a nezasahovanie do vyšetrovaní, pričom je proti zavedeniu registrovaných partnerstiev a ich postaveniu na úroveň manželstva muža a ženy," dodal líder strany, ktorá má teda od progresívcov riadne ďaleko.

Podľa Majerského však KDH vždy v historických momentoch uprednostnilo Slovensko pred straníckymi záujmami a bude tak postupovať aj dnes.

TU SA TO HEMŽÍ RUSKÝMI AGENTMI! Už aj Čaputová je pod ich vplyvom
Ukrajina nepriamo obvinila Čaputovú z toho, že je pod vplyvom ruských agentov. Alebo je sama ruská agentka! A my blázni sme si až doteraz mysleli, že je americká agentka. A ona je pritom ruská... To je pecka. Takto reagoval Ľuboš Blaha na obvinenia... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

V slovenskej politike by išlo o precedens

Expremiér Peter Pellegrini sa vo štvrtok nestretol len s predsedom Smeru Robertom Ficom, s ktorým smerujú k dohode o spoločnej koalícii aj s SNS. Šéf Hlasu podľa našich informácií vo štvrtok neformálne rokoval aj s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom a prvýkrát mu otvorene tlmočil svoje ambiciózne požiadavky. Pellegrini Šimečkovi oznámil, že by do koalície s PS, SaS a KDH išiel, ale chce za to kreslo premiéra aj dôležité ministerstvo vnútra. V slovenskej politike by išlo o precedens, ešte sa nestalo, aby predseda vlády nepochádzal z najsilnejšej koaličnej strany," uviedli na túto tému Aktuality.sk.

Nový minister vnútra bude rozhodovať aj o novom šéfovi polície, ktorý vo funkcii nahradí Štefana Hamrana. Pellegrini jasne komunikoval, že Hamran musí odísť. Šimečka to rázne odmieta. Ako to teda dopadne? Dohodnú sa?

Samé ústupky PS

Zo strany PS by však nešlo len o ústupok voči Pellegrinimu, ale aj KDH, bez ktorého by štvorkoalícia nedokázala vzniknúť. Pellegrini ako premiér by mohol byť pre konzervatívnych voličov KDH prijateľnejší.

Obavy KDH by mohlo zmierniť práve to, že by na čele vlády nebol šéf čisto liberálnej strany, ale skôr umiernenejší zakladateľ Hlasu.

Je však na mieste otázka - keď progresívci vo všetkom ustúpia, bude to ešte to PS, ktoré volilo takmer 18 percent Slovákov?

Fico vysvetľuje mainstreamu: ČO SA STALO VO VOĽBÁCH? (VIDEO)
Robert Fico sa aj po voľbách vracia k „video sérii“ Čo sa nezmestilo na tlačovku. V tej aktuálnej časti rozoberá voľby a dianie bezprostredne po nich, nevynechal však ani kritiku novinárov hlavného prúdu, ktorí len potvrdili svoje aktivistické... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik