Michelko: Toto, čo dnes funguje v „červených denníčkoch“ je ťažký žurnalistický aktivizmus! (VIDEO)
07 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Vydavateľ a politológ Roman Michelko je jeden z desiatich, ktorí sa spolu s Andrejom Dankom prekrúžkovali do Národnej rady SR pod hlavičkou Slovenskej národnej strany. Od voličov získal takmer 26-tisíc hlasov a v NR SR bude zrejme pôsobiť vo Výbore pre kultúru a médiá.

Mimi Šramová s ním hovorila o volebnej kampani, koaličných rokovaniach, o vytváraní zlého obrazu SNS v médiách hlavného prúdu. Prezradil, čo bolo pre neho vo voľbách prekvapením,ale aj to, z čoho sa teší. Hovoril aj o tom, ktoré témy budú v jeho poslaneckom mandáte prioritou. Pripravených má niekoľko návrhov zákonov, no na miesto vo vláde je ešte veľmi skoro hovoriť.

S voličom ostáva v kontakte

Michelko už dávnejšie prisľúbil, že ak bude zvolený do NR SR, mieni naďalej poskytovať informácie nie len svojim voličom. Keďže bude v centre diania, tých informácií bude o niečo viac a budú priamo od zdroja. Pôsobiť bude v klube Slovenskej národnej strany, za ktorú bol zvolený.

Rodí sa nová koalícia. Obavy vládnu v každom subjekte
Vo štvrtok sa Peter Pellegrini a Robert Fico stretli po druhýkrát od volieb. Predmetom ich rozhovoru boli okolnosti, za akých by vedeli spolu zostaviť vládu, no zo zákulisia zaznievajú hlasy, že Peter Pellegrini má „maximalistické požiadavky.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Eka Balaskova
?session=true

Bývalý mainstream vytvára dojem

Kým predtým médiá hlavného prúdu mali aj Michelka zaradeného medzi konšpirátorov, dnes opomínajú jeho pôsobenie a „zdegradovali“ ho na akéhosi „jutubera“ a poslanecký klub SNS vnímajú tak, že bude robiť problémy, pretože vôbec nie sú jednotní. Ich problémom je ich rôznorodosť a Denník N sa popri radikálnych názoroch obáva aj ich sebavedomia, ktoré podľa nich pre akúkoľvek koalíciu neveští nič dobré.

„V tomto chcem jasne, jednoznačne povedať, že to zďaleka nie je také, ako v OĽaNO, kde boli brutálni liberáli a ťažkí ultrakonzervatívci,“ ubezpečuje Michelko s tým, že v klube SNS ich spája základné – konzervatívne, sociálne a vlastenecké hodnotové nastavenie. To, že za štyri roky nik z klubu neodíde, zaručiť nevie, ale každý zo zvolenej desiatky si uvedomuje, že len súdržnosťou niečo dosiahnu. Všetky tie predstavy, ktoré sa tu bývalým mainstreamom vydávajú za realitu teda vylučuje.

Fatálne zlyhanie agentúr

Rovnako, ako mnohí ďalší aj Michelko hovorí, že exit-polly (záverečné prieskumy, pozn. red.) od agentúr boli fatálnym zlyhaním. Niektoré agentúry práve SNS uvádzali tesne nad 5 percent, iné tesne nad štyri percentá, čo je veľký rozdiel. Republika vo svojom neúspechu doplatila na fakt, že Smer zradikálnil rétoriku.  

„Tam bola synergia dvoch vecí. Fico si aj cez Blahu pritiahol späť voličov, ktorí mu odišli k Republike. Vo finiši kampane bol silný argument nenechať vyhrať PS, čiže Fico musí byť prvý, aby ho prezidentka poverila zostavením vlády,“ hovorí Michelko s tým, že mnohí uvažovali tak, že to treba dať Ficovi, aby vyhral.

SNS-ku podľa neho „zachránila“ potreba koaličného partnera pre Fica. A „bozkom smrti“ pre Republiku bolo aj Pellegriniho vyhlásenie, že s nimi do koalície by Hlas nešiel.

Extrémne krátky čas

Michelko to, že prezidentka dala Robertovi Ficovi len 14 dní na rozhovory o novej koalícii, vníma, ako neštandardný krok. To pritom nie je termín na zostavenie vlády – oznámenie mien na jednotlivých postoch, je to len čas na deklarovanie toho, ktoré strany budú tvoriť vládnu koalíciu.

ŠOKUJÚCE slová Šimečku staršieho! Lekár ho posiela na psychiatriu
Po Magde Vášáryovej tu máme ďalšieho "demokrata", tentokrát Martina Milana Šimečku. Skonštatoval to na sociálnej sieti exriaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre František Javorský. Pridal sa k nemu aj publicista, politológ a poslanec za SNS Roman... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Povolebný exodus

Aj politológ vníma fakt, že niektoré osobnosti (Nvotová, Soltész) opustili Slovensko. Hovorí však o gestách, ktoré sme videli aj v kampani niektorých mimovládnych organizácií – po Ficovej výhre nastane pomaly koniec sveta, nevyjde slnko atď. Michelko pripomína, že už aj niektorí komentátori pripúšťajú, že síce to nie je „náš víťaz“, ale žiadna katastrofa sa nekoná.

„Toto, čo dnes funguje v „červených denníčkoch“ je ťažký žurnalistický aktivizmus. Úplne cez čiaru boli tie spanilé jazdy Tódovej, Leška a kdekoho, že zachráňme demokraciu – demokracia je iba keď naši vládnu?,“ uvažuje Michelko s tým, že tí príčetnejší si uvedomujú, že život ide ďalej a niektorí vo svojom afekte odchádzajú, no spoza hraníc budú šíriť svoje reči.

Potešilo niečo vo voľbách politického komentátora?

Michelko sa netají tým, že ho potešil neúspech strany Demokrati, že sa v parlamente nebude stretávať s Naďom, či Šeligom. Ak sa však Droba vzdá svojho mandátu, budeme mať v parlamente Krúpu (obaja SaS), čo je už menej potešiteľné.

„Heger je len zúfalec, jeho skôr poľutujem, títo ostatní ma potešili. Tak, ako ma sklamalo, že OĽaNO má 9 percent, čo je pre mňa nočná mora,“priznáva Michelko, ktorý hovorí, že privysoké ego Demokratov bolo už smiešno-trápne. Urobili však aj niečo dobré – komentátor tvrdí, že ich pozícia užitočných idiotov ubrala niekoľko mandátov bývalej koalícii.

Prekvapenie – Kollár ako prepadák

Aj Roman Michelko očakával, že hnutie Sme rodina sa do parlamentu nedostane. Neočakával však až taký prepadák, že budú tesne nad dvoma percentami.

„Richterová, Ferusová a spol. urobili kus dobrej práce a bez irónie im za to ďakujem. Toto tu nikdy nemalo byť v parlamente a už vôbec nie, ako druhý najvýznamnejší ústavný činiteľ,“ hovorí kriticky Michelko s tým, že v ďalšom volebnom období by v parlamente nemala byť ani ďalšia anomália, za akú považuje hnutie OĽaNO.

Plán poslanca Michelka

Roman Michelko by mal pôsobiť vo výbore pre kultúru a médiá, čo je logické – pozná ľudí z vydavateľskej branže, z kultúry, ale aj z umenia, takže v rámci tohto výboru vie byť užitočný aj pri podávaní návrhov za SNS. Riešiť chce zlepšenie postavenia verejnoprávnych médií, ale do Ústavy chce zaviesť aj zákaz svojvoľného vypnutia akýchkoľvek médií bez súdneho rozhodnutia. Pripravené má znenie dvanástich zákonov z mediálnej oblasti, ktoré by rád presadil.

ŠOK! MUŽ CHCEL PRED PREZIDENTSKÝM PALÁCOM ZABÍJAŤ
Bratislavskí policajti zadržali vo štvrtok (5. 10.) 37-ročného muža, ktorý na tiesňovej linke oznámil, že o chvíľu začne zabíjať ľudí pred Prezidentským palácom v Bratislave. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu nebezpečného... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!