MANIPULÁCIE S PREFERENČNÝMI KRÚŽKAMI PRI VOĽBÁCH ?
06 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Ešte sme sa nespamätali zo škandálu, za ktorým stojí strana OĽANO v súvislosti s kupovaním hlasov rómskych voličov a už tu máme ďalšie podozrenie. Miroslav Žiak, kandidát za stranu Sloboda a Solidarita má podozrenie z manipulácie preferenčných lístkov pri voľbách. Vraj musí niekomu silno ležať v žalúdku.  

"Mám málo preferenčných krúžkov!" Takto sa sťažuje na svojom facebookovom profile Miroslav Žiak, ktorý kandidoval za stranu Sloboda a solidarita. Je si takmer istý, že ide o manipuláciu s preferenčnými krúžkami.  

Po nabehnutí finálnych preferenčných krúžkov podľa okresov a okrskov sa na celú vec bližšie pozrel.

Nízke číslo mu stále vŕta v hlave, veď ako píše „presne  3628 je takmer také isté číslo ako v prechádzajúcich voľbách.“

Kontroloval si to na okrsku v Bratislave.

Miroslav Žiak už začal konať a vybral si okrsok v Bratislave, kde má trvalé bydlisko jeho priateľka a dobrý priateľ. Píše: „...teda som si bol istý, že minimálne 2 krúžky tam musím mať. Preto bol tento okrsok výborný lakmusový papierik. No hádajte koľko preferenčných hlasov mám v tomto okrsku?...0,00....Preto chcem podniknúť kroky k tomu, aby sa určité okrsky prepočítali."

Výzva pre priateľov a známych  

Žiak následne vyzval ľudí, ktorí mu dali preferenčný krúžok, aby si skontrolovali na tomto linku:

https://www.volbysr.sk/sk/mandaty_poslanci.html či sa tam nachádza aj ich krúžok.

Neplače, ale hľadá spravodlivosť!  

Nie je to vyplakávanie, ale hľadanie spravodlivosti. „Ak dokáže niekto ešte aj takto manipulovať voľby len preto, aby sa ma zbavil, tak musím niekomu silno ležať v žalúdku!“ píše na sociálnej sieti.  

Čo na to komentujúci?

Našlo sa síce aj zopár vtipálkov, no viacerí komentujúci potvrdili, že Žiaka krúžkovali a prejavili mu svoju účasť. Niektorí takisto majú podozrenia, že to nie je s kostolným poriadkom.  

Píšu napríklad:

-A vôbec týmto voľbám neverím, na štatistickom bol dvojhodinový výpadok, počul o tom niekto niečo?? Zratávalo sa ručne, robili sa chyby, určite, .....ktovie, či aj všetko porátali...koho sa opýtam, ako je spokojný s voľbami, ten nadáva...tak nerozumiem.

Ozvali sa aj členovia komisií:

-Aj ja chodím 10rokov do komisie, do všetkých volieb, ľudský faktor môže zlyhať vždy, hlavne keď z 12 členov okrskovej komisie, je 5 dôchodcov, čo majú problém sami so sebou a nieto ešte poctivo a presne zratávať. V okrsku, v ktorom som bola, som 3 strany opravovala, keď som videla, aké problémy tam majú.

Ďalší komentár:

-U nás, keď pani diktovala krúžky pre SaS,  povedala že 37-2, ja som stal za ňou a opravil som ju na 38-2. Keď sú v komisiách dôchodcovia, potom to tak vyzerá.

Kamarát zo zahraničia má takisto pochybnosti:

A predstavte si komisiu v malej dedine, ktorú tvorilo 5 ľudí a všetci vás nenávideli...

Ako to urobíte? Kto je povinný vám čo ukázať? Môžem sa dostať aj ja (volič) k prepočítavaniu v mojom volebnom okrsku? Ako by som mal postupovať? už mám nahlásené 3 ďalšie takéto ,,nezaratania" Bol som v komisii neraz, chcú to mať z krku čo najrýchlejšie a tak to aj vyzerá. Osobne mi nesedia počty vo viacerých okrskoch, ale myslím,  že je zbytočné sa tým zavzdušňovať. Ja som ti dal krúžok, ale volil som zo zahraničia takže tam to asi neverím, ale tiež sa mi zdá neuveriteľné, aby si mal tak málo.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok