Igor Matovič je miláčik Rómov, štýl jeho komunikácie doslova žerú
06 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

ŠTÝL KOMUNIKÁCIE IGORA MATOVIČA SA RÓMOM PÁČI, HOVORÍ ÁBEL RAVASZ

Bývalý  splnomocnenec pre rómsku komunitu tvrdí, že Matovič u Rómov boduje hlavne kvôli svojmu štýlu komunikácie. Vie robiť kampaň. Hoci neférovú, ale to na výsledkoch nič nemení. Rómovia  sa chcú vo výraznejšej miere podieľať na chode štátu. Mali by mať svojho ministra, hoci aj bez kresla.          

Ábel Ravasz  je slovenský sociólog a politik maďarskej národnosti, ktorý v rokoch 2016- 2020 pôsobil ako splnomocnenec vlády pre rómske komunity. V parlamentných  voľbách 2023 kandidoval za stranu Sloboda  a solidarita.

V relácii TERAZ TAKTO sa s ním rozprávala redaktorka Anka Žitná. 

Zvykajte si na to, že sa s nami budete deliť o politickú moc

V úvode relácie Žitná hovorí, že  sa stretla s názormi, v ktorých Rómovia prízvukujú, že by boli najradšej, keby mohli prevziať časť politickej zodpovednosti za chod štátu. A. Ravasz vzápätí konštatoval, že rómska spoločnosť nie je homogénna, ale zároveň dodáva, že Rómovia už nie sú pasívni ako v minulosti, ale hlavne na lokálnej úrovni sa aktivizujú, pribúda počet rómskych starostov, v zastupiteľstvách majú svoje miesto aj ženy.

Podľa Ravasza však Rómovia nie sú spokojní s tým, ako ich Úrad splnomocnenca pre rómske komunity reprezentuje. Nie sú spokojní ani s výkonom vlády, no hoci počas covidového obdobia boli niektoré osady v karanténe (Žitná zvolila výraz getá), paradoxne to neovplyvnilo vôľu Rómov voliť Matoviča.  

Robert Fico odkazuje novinárom, aby nešpekulovali!
Väčšina medializovaných správ o stave povolebných rokovaní sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nezakladá na pravde. Kým nedôjde k dohode, nechce nič komentovať. Uviedol to v piatok pre viacero médií. Najbližšie ho čaká stretnutie s predsedom... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Matovič sa im proste páči!

OLANO podľa neho volili preto, lebo kladne vnímajú zvýšené príspevky na deti a silnou motiváciou bola viera v to, že im bude vyplatených 500 eur. OĽANO volili hlavne tie najslabšie vrstvy ľudí v osadách.

Ravasz  skonštatoval, že Rómovia majú radi Matoviča a páči sa im jeho štýl komunikácie. Matovič proste vie robiť kampaň.  

Volebný podvod alebo neférová kampaň?

Na otázku redaktorky, či bol alebo nebol spáchaný volebný podvod, že Matovič sľuboval Rómom 500 eur, ak ho pôjdu voliť, Ravasz sprvu odpovedal vyhýbavo.

On by nehovoril rovno o podvode, ale o neférovej kampani.

Nakoniec však predsa priznal, že áno, dá sa to vnímať aj ako podvod.

„ Kamkoľvek rómski kandidáti na kandidátkach iných strán než OĽANO prišli kortešovať, všade prišli neskoro. V teréne už boli “zabetónovaní” Pollákovci. A tomu potom zodpovedali aj výsledky.“ A dodáva: “Ľudia, ktorí volili OĽANO kvôli sľubovaným peniazom, by dnes ostali doma a voliť by nešli.” 

Má sa POLITIKA MIEŠAŤ do športu?
Europoslancom vadí málo politiky v športe! V minulosti šport ľudí spájal, no zdá sa, že niektorí politici a predovšetkým progresívni aktivisti majú na vec iný názor. Aj šport sa už stáva jablkom sváru. Europoslanec Milan Uhrík má na to... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Rómsky klan v parlamente

Redaktorka takisto uvažovala, či vzhľadom na to, že všetci Rómovia, ktorí sú na kandidátke OĽANO, sú  v príbuzenskom vzťahu, sa nebudú snažiť zamestnať svojich známych a či sa teda rodinný klan nemôže dostať ľahšie k eurofondom. Ravasz priznal, že peniaze z eurofondov neboli vždy vyčerpané a pomoc nesmerovala k tým, ktorí ju skutočne potrebovali. Preto úlohou novej vlády bude aj v tomto smere urobiť prelomové zmeny.

Ponúka pomoc

Bývalý splnomocnenec pre rómske komunity ponúka pomoc novej vláde, nech ju bude tvoriť ktokoľvek.  

Povedal , že v parlamente máme rekordný počet Rómov, naopak, Maďari, ktorých Ravasz na Sulíkovej kandidátke reprezentoval, pohoreli na celej čiare .Aj vzhľadom na tieto výsledky tvrdí, že ich splnomocnenec by mal dostať vo vláde post ministra bez kresla.

Veľký povolebný prieskum! Akú koalíciu si želajú občania?
Zdá sa, že všetko stojí a padá na strane Hlas - SSD. Líder Peter Pellegrini k úlohe držiteľa kľúča k novej vláde pristupuje veľmi zodpovedne a zrejme si uvedomuje aj to, čo môže získať a čo stratiť. Aký názor majú na budúcu koalíciu občania... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik