Grendelovi by sa páčila diskriminácia!
06 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Gáborovi Grendelovi (OĽaNO a priatelia) sa nepáči fakt, že vláda pod vedením Ľudovíta Ódora pár dní pred voľbami uvoľnilo pre rezort zdravotníctva viac, ako tristo miliónov eur napriek tomu, že by mala šetriť. Grendelovo zamyslenie sa zaujalo aj analytika a matematika Richarda Kollára, ale aj komentátora denníka Aktuality, Braňa Dobšinského, ktorý hovorí o diskriminačnej logike Gábora Grendela.

Grendel vyčíta Ódorovi, že o šetrení stále len rozpráva, no činmi ukazuje presný opak. Ministri financií a zdravotníctva Čaputovej vlády potvrdili, že zdravotníctvo bude dofinancované sumou 316 miliónov eur, čo Grendelovi nevyhovuje. Matematik Kollár mu veľmi taktne pripomenul to, čo naplno odznelo v diskusií – kto zostavoval rozpočet, ktorý je nutné takto dofinancovávať.

Grendel kritizuje Ódora

Dlhoročný podpredseda NR SR Gábor Grendel pripomína, že odkedy Ľudovít Ódor nastúpil na post premiéra, o šetrení financiami veľa hovorí, no opak robí.

„Jeho vláda zatiaľ neušetrila ani euro, neškrtla výdavky ani v hodnote 1 centa. Za to pár hodín pred voľbami potichu vyhodila desiatky miliónov eur do vzduchu,“ upozorňuje Grendel s tým, že ministerstvo financií nalialo do zdravotných poisťovní viac, ako tristo miliónov eur.

316 miliónov navyše

Rezortní ministri zdravotníctva a financií v piatok, 6. októbra potvrdili, že zdravotníctvo bude dofinancované sumou 316 miliónov eur, čo privítali ako poisťovne, tak aj nemocnice a ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

O podrobnostiach má informovať v priebehu budúceho týždňa minister zdravotníctva Michal Palkovič, no už dnes je jasné, že má dôjsť k navýšeniu platieb za poistencov štátu v štyroch splátkach, pričom prvá bola vyplatená už v septembri.

„Ďalšie splátky v rámci dofinancovania poisťovne dostanú v mesiacoch október až december 2023," ozrejmila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Rýchla správa: Zdravotníctvo sa dofinancuje sumou 316 miliónov eur
Do zdravotníctva pôjde v tomto roku 316 miliónov eur navyše. Dofinancovanie pre TASR potvrdili ministerstvá zdravotníctva aj financií. Upozornil na to Trend. Zdravotné poisťovne, ktoré na jeho potrebu upozorňovali spolu s nemocnicami a... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nespokojný Grendel

„Ak štát dofinancuje svoj vlastný stratový “podnik”, je to pochopiteľné, o svoju firmu sa musí každý dobrý hospodár postarať. Ale prečo sa majú daňoví poplatníci skladať na stratu súkromných spoločností? Keď majú zisk, s nikým sa nedelia. Keď sú v strate, máme to platiť všetci,“nepáči sa Gáborovi Grendelovi, ktorý začiatočníkom kvituje nápad zvoliť ako vizuálnu pomôcku Lego, jednoduché Duplo.  

Matematik Richard Kollár. Foto: YouTube (printscreen FMFI UK)

Ako z filmu

„Viacerí členovia strany OĽANO prešli za posledné roky skutočnou premenou. Akoby im niekto pomocou neuralyzéru z filmu Men in Black vymazal kompletnú pamäť. A preto si ani nepamätajú, ako vyzerá Lego a ako vyzerá Duplo konštatuje na margo Grendelovho statusu analytik Richard Kollár, ktorý sa obáva ďaleko väčších problémov.

„Akoby sme nemali dosť problémov s tým, že sa k vládnutiu hotujú pozbieranci pod krídlami SNS, a spolu s nimi zbierka politikov ako z kriminálneho filmu pre pamätníkov,“ avizuje svoje obavy matematik.

Vox populi aj tu hovorí jasne

"Takže kašlať na poistencov štátu (deti, penzisti) ktori su v súkromnych poisťovniach? Zaujímavá, ale diskriminačná logika," komentuje príspevok Braňo Dobšinský, redaktor z denníka Aktuality.

Jeden z názorov spod Kollárovho príspevku reaguje stručne, zato výstižne: „Kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť.“

„Za poistencov VšZP doplatí štát a Dôvere Penta - alebo to môže zabaliť a odísť... a poistenci prepadnú VšZP. nebojte sa, o ľudí sa stat postara... tu ide o biznis Penty... Nehovorím, ci to je dobre alebo zle, ale takáto je pointa... ľudí naozaj nevyťahujte. Tu treba spomenúť riziká, že keby namietala nepovolenú štátnu pomoc, tak možno by mala pravdu a po rokoch by uspela,“ vysvetľuje si logiku Gábora Grendela Matej Bendži, ktorého komentár vyvolal reakciu: „Aktuálne to spôsobí diskriminačné znevýhodnenie pre poistencov súkromných poisťovní. A štát sa postará? Hej vidím ako sa stará, už celé desaťročia to vidím. Nežartujte.“

„Matej predpokladám, že toto je len pocitový komentár a že Ti je známe, že ak sú na trhu 3 poisťovne v strate, pretože tí, čo kričia, keď tvorili rozpočet poisťovniam "to" zle vypočítali, tak štát musí prevziať zodpovednosť za všetkých poistencov štátu,“ vysvetľuje prezidentkin minister Palkovič.

Generálov odkaz: Ďakujeme vám, dobabrali ste, čo sa dalo!
Policajný generál vo výslužbe a najnovšie aj poslanec NR SR, do ktorej sa prekrúžkoval vďaka viac, ako 25-tisíc voličom, sa dlhodobo venuje aj nelichotivej situácii v policajnom zbore. Aktuálne má na sociálnej sieti ťažké srdce na Romana Mikulca... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Býval to príčetný človek

Na adresu Gábora Grendela a jeho uvažovanie sa znieslo niekoľko kritických komentárov.

„Skoro neuveriteľné, on bol kedysi príčetný človek. No, čo už. A teda, áno, pacient sa odlišuje podľa toho, v ktorej poisťovni je poistený, podľa toho je aj chorý, utrpí úraz a pod. Logika, nie?!,“nechápe Jano Pilát. Z diskusie pod jeho komentárom jasne vyplýva pointa – OĽaNO si robí kampaň na úkor poistencov štátu, pričom rozpočet, ktorý bolo nutné navýšiť, pripravovala Hegerova vláda s ministrom financií Igorom Matovičom. Predsedom hnutia, ktoré reprezentuje aj Grendel.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!