Exšéf EK Juncker: UKRAJINA JE TOTÁLNE SKORUMPOVANÁ! Kyjev v EÚ? Zbláznili ste sa?
06 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Odmieta kandidatúru Kyjeva do EÚ! Bývalý predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker odsúdil možnosť vstupu Ukrajiny do EÚ a označil ju za masívne „skorumpovanú“, informuje POLITICO.

Juncker zúri

Každý, kto má niečo spoločné s Ukrajinou, vie, že je to krajina, ktorá je skorumpovaná na všetkých úrovniach spoločnosti. Napriek svojmu úsiliu nie je pripravená na pristúpenie; potrebuje masívne vnútorné reformné procesy,“ povedal Juncker počas rozhovoru pre nemecký portál Augsburger Allgemeine zverejnený vo štvrtok.

Dávať falošné sľuby“ Ukrajincom o vstupe do EÚ „by nebolo dobré ani pre EÚ, ani pre Ukrajinu,“ dodal Juncker, ktorý bol v rokoch 2014 až 2019 šéfom v Berlaymont v Bruseli.

"Nemali by ste dávať falošné sľuby ľuďom na Ukrajine, ktorí sú po krk v utrpení," povedal Juncker. "Som veľmi nahnevaný na niektoré hlasy v Európe, ktoré hovoria Ukrajincom, že sa môžu okamžite stať členmi.

Členstvo v EÚ pre kandidátske krajiny ako Ukrajina a Moldavsko musí byť spojené s „vnútornými reformami“ a musí byť podporované „kvalifikovanou väčšinou“, argumentoval Juncker. Ukrajina už roky čelí otázkam týkajúcim sa jej výsledkov v boji proti korupcii.

Máme zlé skúsenosti s niektorými takzvanými novými členmi, napríklad pokiaľ ide o právny štát,“ povedal Juncker. "Toto sa už nemôže opakovať."

Vitajte v Európskej únii. Užite si miliardy, ostatní ich zaplatia
FT: Ukrajina dostane po vstupe do EÚ 186 miliárd eur. Vstup Ukrajiny do EÚ jej prinesie počas siedmich rokov z rozpočtu 186 miliárd eu. To urobí z členov EÚ po prvý raz čistých platiteľov. Vedia, čo nevieme? Noviny The Financial Times sa... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Milan Laca

Leyenová a Michel blúznia

Súčasná šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen a šéf Európskej rady Charles Michel sú v otázke vstupu Ukrajiny do bloku oveľa optimistickejší ako Juncker.

EÚ sa pripravuje na začatie rokovaní s Ukrajinou o jej budúcom pristúpení s formálnym vyhlásením, ktoré sa podľa troch diplomatov očakáva už v decembri.

Počas utorkovej návštevy nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbock v Kyjeve – v rámci vôbec prvého neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ mimo bloku – zdôraznila, že „budúcnosť Ukrajiny leží v Európskej únii. V našom spoločenstve slobody, ktoré sa rozprestiera od Lisabonu po Luhansk.“ V septembri Baerbocková na svojej ceste do Kyjeva však tiež poznamenala, že Ukrajina musí urobiť viac, aby vykorenila korupciu.

Ursula von der Leyen a Charles Michel, foto: Getty Images

Zelenskyj korupčníkov označuje za vlastizradcov

V auguste boli dvaja vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia  označení ako podozriví zo sprenevery  zahŕňajúcej obstarávanie humanitárnej pomoci, zatiaľ čo vtedajší minister obrany Oleksii Reznikov  sa v januári dostal pod paľbu  kvôli kontraktu na vojenské stravovanie.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vedie protikorupčný zásah na Ukrajine, bol  kritizovaný za svoje rozhodnutie prirovnať korupciu k vlastizrade. Úradníci a dozorcovia varovali, že by to dalo viac právomocí štátnej bezpečnostnej službe.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/10/05/ukrajinska-prva-dama-na-nakupoch-v-amerike

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok