DOHODA SMERU A HLASU JE ZREJME NA SVETE! No Šimečka ešte stále verí...
06 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Na Slovensku to vrie! Kým lídri strán sa vyjadrujú o pokrokoch v rokovaniach o zostavení vlády veľmi striedmo, svoje špekulácie zdieľa od volieb každý politológ, analytik, všetky médiá a snáď každý Slovák, či už volil progresívcov alebo sociálnu demokraciu. Tak ako to bude? Kto má zaručene pravdu? 

Máme novú vládu?

"Vládnu koalíciu vytvoria strany Smer-SSD. Hlas-SD a SNS. Podľa viacerých od seba nezávislých nemenovaných zdrojov agentúry SITA sa už predstavitelia spomínaných strán dohodli na vytvorení vládnej koalície," takto rozhodne informovala ešte vo štvrtok večer agentúta SITA.

Dnes (v piatok 6.10. pozn. red.) sa k nej pripojil aj portál Aktuality.sk. Fico podľa neho smeruje štvrtýkrát do premiérskeho kresla.

"Novú vládnu koalíciu vytvorí Smer. Jej členmi budú Hlas a SNS. Podľa našich informácií sa akékoľvek diskusie s KDH nikam nehýbu a hnutie s vysokou pravdepodobnosťou pôjde do opozície. To skrížilo plány Progresívnemu Slovensku. Bez KDH by zostava PS, Hlas a SaS nemala dostatočnú väčšinu v parlamente. Hlas sa preto rozhodol uprednostniť debaty so Smerom, kde dosahuje pokroky. Finálna dohoda zatiaľ urobená nebola," informujú Aktuality.

Fico, Danko, Pellegrini, fotokoláž, zdroj foto: TASR

Pellegrini šéfom parlamentu

"Podľa dobre informovaných zdrojov už Smer a Hlas dokonca uzavreli debatu o poste premiéra. Tým bude v tejto zostave Robert Fico. Šéf Hlasu Peter Pellegrini by mal získať stoličku predsedu parlamentu, teda druhú najvyššiu ústavnú funkciu," uvádzajú Aktuality.sk.

Smeru sa údajne podarilo zabezpečiť podporu aj niektorých poslancov Hlasu, ktorým sa nepáčilo spojenie so Smerom. 

Tak sa teda zdá, že trojica Smer, Hlas a SNS smeruje k dohode. Nová koalícia by mala mať v parlamente tesnú väčšinu 79 poslancov.

Voliči lídrovi Hlasu: Kvôli vláde s PS sme vás nevolili (FOTO)
Povolebnú situáciu a poverenie prezidentky na zostavenie vlády Robertovi Ficovi (Smer-SSD) pozorne sleduje aj Dagmar Kramplová, podpredsedníčka SNS. Tá spoločne s občanmi cez Facebook Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) odkazuje, že nebol zvolený na to,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Progresívci sa chytajú slamky

PS za možnosťou štvorkoalície ešte neurobili definitívnu bodku. Lídra hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku teší, že zvolený poslanec a trnavský župan Jozef Viskupič (OĽaNO a priatelia) chce v prípade prebratia svojho mandátu podporiť možnú koalíciu na čele s PS.

„Bol by to ďalší mandát pre budúcnosť Slovenska bez Roberta Fica, Tomáša Tarabu a Andreja Danka vo vláde. Šanca, že by sa to mohlo podariť, je po dnešku o malý kúsok väčšia,“ napísal vo štvrtok večer Šimečka na sociálnej sieti.

Ten sa vo štvrtok stretol aj s Petrom Pellegrinim. Išlo však len o neformálne debaty a podľa informácií Aktuality.sk pri nich nedošlo k ponuke, ktorú Pellegrini očakáva - post premiéra.

Michal Šimečka, volebná noc, foto: FB/Alojz Přidal

KDH 

Kresťanskí demokrati zatiaľ vysielajú nejasné signály, a tak Šimečkovi zostala ešte iskierka nádeje. Líder PS usiluje o štvorkoalíciu s Hlasom, SaS a KDH. No na margo tejto možnej koalície sa líder KDH Milan Majerský vyjadril, že jej sformovanie by bolo ťažké a liberáli a progresívci by museli urobiť veľké ústupky, informuje cas.sk.

Definitívny rozhodnutie, ako sa hnutie zachová, príjme až Rada KDH 14. októbra. 

Milan Majerský, foto: TASR

Z Progresívneho Slovenska sa tak zrejme stane najsilnejšia opozičná strana s 32 mandátmi. Spolu s nimi tam bude aj KDH s 12 kreslami, OĽaNO so 16 a SaS s 11 poslancami.

ŠOKUJÚCE slová Šimečku staršieho! Lekár ho posiela na psychiatriu
Po Magde Vášáryovej tu máme ďalšieho "demokrata", tentokrát Martina Milana Šimečku. Skonštatoval to na sociálnej sieti exriaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre František Javorský. Pridal sa k nemu aj publicista, politológ a poslanec za SNS Roman... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik