Ďalší žobrák na scéne. Nóri, dajte peniaze! Španieli sa radujú
08 | 10 | 2023 I Milan Laca

Moldavsko požaduje od Nórska peniaze za odmietnutie plynu z Ruska.

Moldavská vláda plánuje dostať od Nórska 34 miliónov eur. Za získané peniaze chce Kišiňov nakúpiť plyn. Tamojší parlament ubezpečuje, že problém je už prakticky vyriešený.

Už sa tešia

"Vláda Nórska poskytne našej krajine cez Európsku banku pre obnovu a rozvoj grant vo výške 34 miliónov eur. Členovia parlamentnej komisie pre zahraničnú politiku a európsku integráciu schválili zámer o začatí rokovaní a súhlas s podpisom takzvanej dohody o grante medzi našou krajinou a EBOR,“ oznámil moldavský parlament vo vyhlásení, ktoré cituje ruská agentúra RIA Novosti. Tieto peniaze budú použité na nákup zemného plynu a doplnenie zásob, ako aj na diverzifikáciu dodávateľov a zdrojov dodávok energie.

Maďari, nekupujte ruský plyn!
EÚ požaduje, aby Maďarsko nenakupovalo plyn od Ruska. Podľa ministra zahraničných vecí Maďarska, Európska únia neposkytuje žiadnu pomoc pri diverzifikácii zdrojov a trás dodávok energie Nekupujte od Rusov! Vedenie Európskej únie požaduje,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Milan Laca

Nechcú ruský plyn

Vlani na jeseň moldavská vláda a EBOR podpísali úverovú zmluvu na 300 miliónov eur na realizáciu projektu „Bezpečnosť dodávok zemného plynu“. Kišiňov oznámil, že Moldavsko už nebude nakupovať zemný plyn od ruského Gazpromu. Minister energetiky Victor Parlicov tvrdil, že palivo je možné nakupovať na európskom trhu a to za nižšiu cenu ako od ruskej spoločnosti. Je síce pravda, že o niekoľko dní neskôr ten istý Parlicov povedal, že moldavská vláda sa nevzdáva myšlienky nákupu plynu od Gazpromu a očakáva dobrú cenu.

Nóri zarábajú priveľa! 

Čo sa týka Nórska, tomuto štátu opakovane vyčítali, že dostáva prebytočné zisky z dodávok energetických zdrojov, no nechce sa o ne deliť. Hovorili o tom najmä predstavitelia Varšavy a Kyjeva. Teraz však tieto tvrdenia už nevyjadrujú, aspoň nie otvorene.

Čudáci Španieli

Španielsko zvýšilo dodávky plynu z Ruska takmer o 50 %. Rusko je tento rok na treťom mieste z hľadiska objemov dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do Španielska. Tieto údaje zverejnila španielska energetická spoločnosť Enagas. V roku 2022 sa množstvo nakúpeného plynu z Ruska zvýšilo o 45 % v porovnaní s rokom 2021. Ruské veľvyslanectvo v Madride oznámilo, že pre Španielsko nie je ekonomicky výhodné vzdať sa veľkej dlhodobej zmluvy, platnej od roku 2018, medzi Novatek PJSC a španielskou spoločnosťou Naturgy, podľa ktorej je cena plynu nižšia ako trhové kotácie.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik