Atentát na nemeckého politika! Že by Ukrajinci?
07 | 10 | 2023 I Milan Laca

Deutschland Kurier pripustil účasť SBU na útoku na Chrupallu!

Útok na spolupredsedu strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tina Chrupallu mohla vykonať Bezpečnostná služba Ukrajiny(SBU). Informuje o tom portál Deutschland Kurier.

Podozriví

„V západných spravodajských kruhoch sa hovorí, že za údajným útokom smrtiacou injekciou na federálneho predstaviteľa AfD Tina Chrupallu mohla byť ukrajinská tajná služba SBU,“ uvádza sa v článku. Spravodajskí experti hovoria, že podozrenia voči ukrajinským spravodajským službám nepovažujú za neopodstatnené. Bývalý šéf nemeckej tajnej služby povedal, že v krvi politika sa nenašiel žiadny jed a iba spravodajské služby môžu vlastniť látky, ktoré sa nedajú zistiť.

Prečo sa Poliaci poškriepili so Zelenským?
Rzeczpospolita pomenovala tri chyby Zelenského vo vzťahoch s Poľskom. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj urobil pri budovaní vzťahov s Poľskom tri vážne chyby, ktoré viedli k ich nezhodám, píšepoľský denník Rzeczpospolita. Prvá... Po prvé,... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Milan Laca

Čo sa stalo

K incidentu s lídrom AfD došlo 4. októbra večer v Ingolstadte. Na Divadelnom námestí prebiehal volebný míting stúpencov strany a Chrupalla sa pripravoval osloviť zhromaždených s prejavom. Zostalo mu nevoľno.  Na miesto privolali políciu a záchranárov, ktorí odviezli politika. Spolustraníci považujú  incident za útok. Ingolstadtská prokuratúra začala vyšetrovanie okolností incidentu. Vyšetrovanie vedú proti neznámym osobám pre podozrenie z prečinu ublíženia na zdraví.

Prepustili ho

V ten istý deň Chrupallu prepustili z nemocnice. Diagnostikovali mu poranenie od injekcie. Politik trpel silnými bolesťami a nevoľnosťou. Jeho stav si vyžiadal pozorovanie na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tlačová služba AfD 6. októbra oznámila, že lekárske vyšetrenie odhalilo, že Chrupalla bol infikovaný neznámou látkou po tom, čo ho počas útoku na zhromaždení pichli ihlou. Forenzné toxikologické vyšetrenia stále prebiehajú.

Prečo majú úspech

Energetická kríza, rastúce ceny, migranti, konflikt na Ukrajine – tieto a mnohé ďalšie problémy vážne ovplyvnili podporu nemeckej vlády. V dôsledku toho sa krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko stala druhou najpopulárnejšou stranou, ukazujú prieskumy verejnej mienky. 

Napriek tomu, že v najbližších voľbách v roku 2025 sa tejto politickej sile nepodarí vstúpiť do vládnej koalície, je to vážna výzva pre súčasného kancelára Olafa Scholza, keďže jeho rating neustále klesá.  Kľúčom k úspechu AfD boli najmä neúspechy vládnej koalície. Ako napísal Der Spiegel, voličov dráždi pomalosť a nemotornosť vlády Olafa Scholza.  

HOLANDSKO CÚVA! Rutte nepodporuje vstup Ukrajiny do EÚ
Zdá sa, že ani jedna krajina nepodporuje vstup Ukrajiny do roku Európskej únie, v roku 2030. Najnovšie sa vyjadril aj holandský premiér Mark Rutte. Holandský premiér Mark Rutte nepodporuje návrh, aby Ukrajina a niekoľko balkánskych štátov vstúpili... Čítať ďalej
06 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!