Rodí sa nová koalícia. Obavy vládnu v každom subjekte
05 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Vo štvrtok sa Peter Pellegrini a Robert Fico stretli po druhýkrát od volieb. Predmetom ich rozhovoru boli okolnosti, za akých by vedeli spolu zostaviť vládu, no zo zákulisia zaznievajú hlasy, že Peter Pellegrini má „maximalistické požiadavky. Paralelne pritom prebiehajú rokovania aj s predsedom PS Michalom Šimečkom, no napriek tomu sa zatiaľ ako najpravdepodobnejšia črtá koalícia Smeru a Hlasu. Čo bráni úplnej dohode?

Fico a Pellegrini musia prekonať niekoľko prekážok, ktoré brzdia hladkému priebehu rokovaní. Sú to obavy zo spolupráce Hlasu s Ficom, ale aj túžba Petra Pellegriniho po premiérskom poste a neadekvátnom počte ministerstiev. Obavy však majú aj subjekty z opačného konca spektra - dôvod na ne má aj KDH, PS, ale o veľa ide aj zástupcom Hlasu. 

Panujú obavy z dominancie Smeru

Veľká časť Hlasu je naklonená koalícii so Smerom, sú aj takí, ktorí sa jej obávajú vďaka svojej skúsenosti z minulosti. A tiež sú tu obavy z dvoch strán, ktoré sa hlásia k sociálnej demokracii – Hlas si myslí, že silnejší Smer by bodoval u voličov za spoločné sociálne opatrenia. Aj v predvolebnej kampani sa obe strany prezentovali rovnakými témami, pričom Smer rástol a Hlas kontinuálne klesal.

Fico, Pellegrini, foto: TASR

Denník N tvrdí, že Robert Fico je predátorský typ politika, ktorý si vedel „poradiť“ s konkurenciou – ťažil z úspechov a neúspechy „prenechal“ koaličným partnerom. Hlas sa obávy aj dominancie, ktorou by Fico vytiahol k sebe ich poslancov. Ale aj z Ficovej radikalizácie pred ďalšími voľbami, čím by im uškodil.

Majerský bol u Fica. Ako stretnutie dopadlo?
Šéf KDH prišiel vo štvrtok na rokovania do centrály Smeru. Ako rokovanie dopadlo? Strana Smer pokračuje v rokovaniach o zostavení budúcej vlády. Vo štvrtok (5. 10.) sa v centrále najúspešnejšej strany po voľbách s Robertom Ficom stretol líder... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Kto povedie vládu

Povolebná matematika hovorí, že Smer s 23 percentami hlasov v parlamente obsadí 42 poslaneckých postov, kým Hlas s necelými 15-timi percentami získal 27 poslaneckých miest. Zo zákulisia však preniklo, že Peter Pellegrini sa uchádza o premiérsky post. Kvôli Ficovmu stíhaniu v kauze Súmrak a vyšetrovaniu viacerých jeho nominantov sa v Hlase domnievajú, že je tu šanca presadiť Pellegriniho ako premiéra. Ak by teda vznikol tandem Pellegrini – premiér / Fico – predseda parlamentu, sily by sa takpovediac vyrovnali.

„Neriadená strela“ SNS

Pri skladaní vlády panujú obavy aj z faktu, že v klube Slovenskej národnej strany je z desiatich členov „národniar“ len Andrej Danko. Ostatní, ktorí sa prekrúžkovali, sa do NR SR dostali cez kandidátku SNS z iných strán.

Ich problémom je ich rôznorodosť a Denník N sa popri radikálnych názoroch obáva aj ich sebavedomie, ktoré podľa nich pre Hlas neveští nič dobré. Huliak má údajne záujem o post ministra životného prostredia, Kuffovci mali prejaviť záujem o pôdohospodárstvo (Štefan) a školstvo (Filip).

Andrej Danko, Tomáš Taraba, foto: TASR | Andrej Danko

Svoju pozíciu v klube SNS by mohol Andrej Danko posilniť nástupom prekrúžkovaných na posty štátnych tajomníkov, čím by sa klub doplnil o lojálnych členov SNS.

Kameňom sváru ministerstvo vnútra

„Dohoda medzi Smerom a Hlasom zatiaľ neexistuje aj preto, že strana Petra Pellegriniho nechce Ficovi prepustiť konkrétne ministerstvá, o ktoré má podľa informácií Denníka N predseda Smeru záujem,“ informuje Denník N s tým, že medzi sporné ministerstvá by mohlo patriť ministerstvo vnútra, kde má Hlas hneď dvoch možných nominantov (Saková, Šutaj Eštok). Skombinovať to napokon môžu aj tak, že Hlas obsadí post ministra vnútra a Smer nominuje policajného prezidenta.

Chmelár: Fico nebude mať problém skončiť ani v opozícii (VIDEO)
Politológ, spisovateľ a pedagóg Eduard Chmelár sa domnieva, že Republika sa celkom nezbavila „nálepky“ extrémistov z čias ĽSNS. Do parlamentu sa nedostali aj preto, lebo tri strany sa uchádzajú o rovnako zmýšľajúceho voliča, ktorého je v populácii... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Otázka premiéra a ministra vnútra rezonuje aj „na druhej strane“

Ak by Hlas rokoval aj o koalícii s PS, KDH a SaS, tu by mal najväčší záujem o premiérske kreslo Michal Šimečka. Lenže s touto nomináciou by nesúhlasilo KDH, ktoré by na tomto poste podľa informácií Denníka N radšej videlo umiernenejšieho Pellegriniho.

Aj tu je kľúčovým post ministra vnútra – to je kľúčové vo vyšetrovaní korupčných káuz, ktoré sa týkajú nie len Ficových, ale aj Pellegriniho nominantov a ak by post získala Saková či Šutaj Eštok, voliči PS by to vnímali ako prílišný ústupok. Tí si na tomto poste môžu predstaviť aj Jaroslava Spišiaka.

Obavy z radikalizmu v PS

Niektorí poslanci, ktorí do parlamentných lavíc zasadnú za Progresívne Slovensko vyvolávajú obavy v Hlase z toho, že by nedokázali urobiť ústupky v ideologických otázkach a nerešpektovali by ani názor vlastného vedenia. Navyše aj prieskumy hovoria, že voliči Hlasu jednoznačne preferujú vládu so Smerom.

Obavy má aj PS

„Tak ako má Hlas obavy z vládnutia s PS, platí to aj naopak. Vstup PS do vlády s bývalými funkcionármi Smeru voličov tejto strany určite nenadchne – aj keby to vysvetľovali ako jedinú možnosť, ako nepustiť Roberta Fica naspäť k moci,“ pripomína Denník N.

Predseda KDH Milan Majerský, FB/KDH

Navyše aj Milan Majerský (KDH) si spoluprácu s PS vie predstaviť len v prípade, že liberáli úplne odložia niektoré svoje témy a nebudú v nich môcť využiť ani voľné hlasovanie. Patria medzi ne napríklad registrované partnerstvá. Spojenia Hlasu a KDH sa obáva aj PS. To sa do parlamentu dostalo cez „presadzovanie ľudských práv“ a táto kombinácia by mohla byť brzdou v tomto úmysle.

Hlas ľudu: Keď sa prezidentka tvári ako kyslé mlieko
Mohla by som to povedať aj rečou ľudu, no radšej si zahryznem do jazyka. Jednak by to nebolo pekné prirovnanie a po druhé, mohla by ma zažalovať za urážku na cti. Pri nej človek nevie. Všetci sme si všimli povolebné fotografie pani prezidentky s... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!