SITUÁCIA JE ALARMUJÚCA! V Košiciach sa rozmáha ŽLTAČKA!
05 | 10 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Už 28 prípadov žltačky od začiatku tohto týždňa! Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach eviduje od začiatku tohto týždňa 28 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Aktívne ohniská zaznamenal najmä v obciach Boliarov, Rankovce a Kecerovce v okrese Košice-okolie, kde nariadil mimoriadne očkovanie detí vo veku od jedného do 15 rokov. Pre TASR to uviedla vedúca odboru epidemiológie úradu Veronika Tarkovská.

Pozor na hygienu

"Opatrenia v ohniskách nákazy sú zabezpečované v súlade s platnou legislatívou. Osobám, ktoré sa s chorými kontaktovali, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a aktívnej imunizácie - podanie očkovacej látky proti VHA," spresnila.

Úzke kontakty podľa jej slov poučili o sprísnených preventívnych opatreniach, medzi ktoré patrí najmä osobná hygiena s dôrazom na časté umývanie rúk.

Dezinfekcia na školách

"V predškolských a školských zariadeniach, ktoré navštevovali choré deti, bol rozhodnutiami regionálneho hygienika určený rozsah a spôsob vykonávania dezinfekcie," dodala Tarkovská.

Detská fakultná nemocnica v Košiciach v stredu (4. 10.) informovala, že situácia v súvislosti s VHA je alarmujúca, všetkých 25 lôžok jej infekčného oddelenia je obsadených práve pacientami so žltačkou.

Rómska osada v Moldave nad Bodvou, z ktorej začali očkovanie rómskych detí proti žltačke typu A, foto: TASR

Zle je aj v Prešove

Situácia sa zhoršuje aj v prešovskej nemocnici, kde bolo v stredu hospitalizovaných 85 pacientov s VHA, pričom kapacita infekčného oddelenia je 90 lôžok. V okrese Prešov hygienici evidujú viac ako 130 prípadov žltačky.

V UNLP Košice bude od stredy platiť zákaz návštev
V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice bude od stredy (4. 10.) platiť zákaz návštev pacientov. Dôvodom je zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A v Košiciach a okolí a tiež vyšší výskyt respiračných ochorení. Zákaz platí do... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!