Naštvaný Slovák pri zatarasenej hranici: TU STE TLIESKALI EÚ!
05 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Námatkové kontroly. Tak avizoval český minister vnútra Vít Rakušan opatrenia, ktoré majú zachytávať migrantov na česko-slovenskej hranici. A o náhodné kontroly ide, informujú české Parlamentní Listy. Upozorňujú však, že inak je to na slovensko-poľskej hranici. Poliaci „dusia“ Slovákmi úplnou uzáverou menších hraničných priechodov. „Ja neviem, prečo tu urobili zátarasy. Pred dvadsiatimi rokmi tu takto tlieskali, že sme v Európskej únii a teraz takto. Tak to zrušme a nech si každý robí, čo chce,“ rozčuľoval sa postarší občan vo vysielaní televízie TA3. Aj občania Spišskej Starej Vsi sa pýtajú: Kde je ten Schengen?

 

Pri odchode zo Slovenska si ľudia musia zvyknúť na hraničné kontroly. Zaviedli ich Rakúšania, Česi i Poliaci. Sú náhodné a majú pomôcť lepšie zvládať ďalšiu vlnu migračnej krízy. Na rakúskych hraniciach kontroly žiadne výraznejšie komplikácie nespôsobili. Policajti zastavujú len dopredu vytipované autá. Ľudia majú pripravené doklady, potvrdzujú, že ich to zdrží maximálne minúty. 

Detailnejším kontrolám sa nevyhli ani kamióny a dodávky. Práve nákladné automobily prevádzači využívajú najčastejšie. Bežne z nich odstraňujú sedadlá a zamaľujú okná, aby nikto nevidel dovnútra. Slovensko od začiatku roka zaznamenalo tisíce migrantov, ktorí do krajiny vstúpili ilegálne. 

Pod kontrolou je aj štátna hranica s Českou republikou. V teréne je asi 130 policajtov. Na prechode v Starom Hrozenkove je podľa spravodajstva TA3 situácia pokojná. Prevádzka je plynulá, kolóny sa netvoria. Devätnásť migrantov zachytili krátko po zavedení na hraničnom priechode Šance. V noci tu zastavili dodávku, v ktorej sa tiesnilo 20 migrantov zo Sýrie. 

SITUÁCIA JE VÁŽNA: K slovenským hraniciam smerujú vojaci!
Tak neboli to len predvolebné reči! Poľsko, Česko aj Rakúsko zavádza kontroly na hraniciach so Slovenskom. Poľským pohraničníkom budú pomáhať na hraniciach so Slovenskom vojaci. Oznámil to v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po tom,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

„Zelená opona“

Na hraniciach s Poľskom postavili „zelenú oponu“ – zátarasy zo zelených panelov, ktoré prehradia cestu. Krajina berie utečeneckú krízu mimoriadne citlivo, na hraničné priechody poslala dokonca aj ozbrojenú armádu. Niektoré menšie prechody sú uzavreté, čo predstavuje problém pre pendlerov. 

Ja neviem, prečo tu urobili zátarasy. Pred dvadsiatimi rokmi tu takto tlieskali, že sme v Európskej únii a teraz takto. Tak to zrušme a nech si každý robí, čo chce,“ rozčuľoval sa vo vysielaní jeden z oslovených mužov. Niektorí ľudia sa kvôli uzavretiu ich hraničného priechodu dokonca musia vydať na diaľnicu, čo znamená obstaranie diaľničnej známky. 

Rozhorlený senior nad „zelenou oponou“. Screenshot TA3

Česko zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom od stredy. Budú trvať najmenej desať dní, potvrdila podľa premiéra Petra Fialu (ODS) na zasadnutí vláda. ČR krokom zareagovala na rovnaký plán Poľska, krok má zabrániť cestám utečencov z juhovýchodnej Európy. 

Do popoludňajších hodín zaistili vyše päť desiatok migrantov a jedného prevádzača. Začatie dočasných kontrol na slovenských hraniciach oznámilo popri Poľsku a Česku aj Rakúsko. Dosluhujúca slovenská vláda oznámila, že od štvrtka zavedie na desať dní kontroly na hraniciach s Maďarskom.

„To je ten Schengen?“ pýtajú sa v tejto súvislosti niektorí diskutujúci. 

Uzavreté hranice s Maďarskom

Slovenský premiér Ľudovít Ódor uviedol, že Slovensko by bez rozhodnutia susedných krajín kontroly nezaviedlo. Podľa neho Slovensko hranicu s Maďarskom nedokáže hermeticky uzavrieť. „Že by sme my zastavili tok migrantov, to nie. To zastaví pravdepodobne až počasie. Alebo ak Európska komisia či Maďarsko bude vedieť ochrániť schengenskú hranicu,“ podotkol. Myslí si, že migrácia potrebuje európske riešenie a samostatné kroky štátov vyvolajú kaskádový efekt.

Na česko-slovenských hraniciach sú kontroly v pláne zatiaľ do 13. októbra. O ďalšom pokračovaní kontrol bude musieť česká vláda rozhodovať zrejme na ďalšom zasadnutí za týždeň v stredu. „Reagujeme a rozhodujeme vždy ako suverénny štát, tak budeme rozhodovať aj niekedy okolo 13. októbra,“ uviedol minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). 

Podobne ako na samotné spustenie kontrol však bude mať vplyv aj postoj okolitých krajín, podotkol. Česko podľa neho kontroly spustilo preventívne a predovšetkým preto, že sa na to chystalo Poľsko. Cez túto krajinu vedie významná migračná trasa a hrozil by presun utečencov na trasu cez ČR.

"Česi ani Slováci sa nemusia obávať, že by sme citeľne obmedzovali ich pohyb po zelenej hranici," uviedla česká policajná hovorkyňa Simona Kyšnerová.

Na hraniciach s Maďarskom sa vo štvrtok ráno začínajú náhodné kontroly
Vo štvrtok ráno sa na slovensko-maďarských hraniciach začínajú náhodné kontroly. Potrvajú do 14. októbra. Zamerajú sa najmä na podozrivé vozidlá, snahou bude čo najmenej obmedziť plynulosť premávky. Opatrenie má napomôcť zníženiu počtu nelegálnych... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr
Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!