Chmelár: Fico nebude mať problém skončiť ani v opozícii (VIDEO)
05 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Politológ, spisovateľ a pedagóg Eduard Chmelár sa domnieva, že Republika sa celkom nezbavila „nálepky“ extrémistov z čias ĽSNS. Do parlamentu sa nedostali aj preto, lebo tri strany sa uchádzajú o rovnako zmýšľajúceho voliča, ktorého je v populácii niečo nad 10 percent.

Chmelár v Rozhovoroch s Mimi Šramovou rozoberá aj fakt, že Hlas je tým povestným jazýčkom na koaličnej váhe. Lenže rátať treba aj s KDH, ktoré z hry o vládu so Smerom takmer zámerne vylúčila prezidentka Zuzana Čaputová svojim ultimátom, čím robí nadprácu. Robert Fico podľa Chmelára nebude mať problém ani v opozícii, pretože koalícia, ktorá tak vznikne sa do roka rozpadne. Nadprácu pre PS robia podľa Chmelára aj niektoré médiá, konkrétne Denník N. Chmelár však hovorí aj o rôznorodosti klubu SNS a tiež o tom, prečo sa strany, ako Republika či ĽSNS nedostali do parlamentu.

Jazýček na váhach je jasný

Aj Eduard Chmelár hovorí, že rozhodujúce bude, kam sa prikloní Hlas Petra Pellegriniho. Politológ si však  myslí, že Pellegrini nemá s vyjednávaním veľké skúsenosti. To, čo žiada, by malo minimálne vyzerať racionálne a Chmelár si myslí, že Smer ho už prekukol. Otázkou je, do akej miery Pellegrini skutočne mieni ísť do koalície s PS.

Unáhlené kroky vlády podľa Hlasu-SD vytvárajú zbytočné pochybnosti
Strana Hlas-SD oceňuje, že ministerstvo obrany pokračuje v projekte modernizácie protivzdušnej obrany (PVO). Prekvapilo ju však, že kabinet premiéra Ľudovíta Ódora neponechal rozhodnutie o obstaraní systémov na novú vládu, ktorá vzíde z povolebných... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Sofiina voľba

„Ani jeden scenár pre neho nevyzerá ideálne. Keď pôjde s PS, prakticky sa mu rozpadne poslanecký klub a stratí aj voličov. Keď pôjde so Smerom tým, že stratil dva roky, kedy sa spoliehal na svoj osobný šarm a nebudoval stranu a jej ideológiu, nevyhranil sa dostatočne voči Smeru, tým pádom sa jeho strana môže stať zbytočnou,“myslí si Chmelár.

Nemajú témy

Chmelár konštatuje, že v Hlase nie sú sociálni demokrati a nemajú vlastné ľavicové témy. Hlásia sa k pro západným témam.

„Ale to je tak na frakciu, nie na samostatnú stranu. Tam bude veľký problém udržať integritu,“ domnieva sa Chmelár a tvrdí, že Hlas bol len akousi ozvenou tém Smeru. Navyše podľa neho to nie je strana, ktorá je jasne vyprofilovaná, nevieme o nej povedať, kde vlastne stojí – či pri Smere, alebo pri PS.

Fico sa nemusí báť byť v opozícii

V minulosti bol Robert Fico pripravený aj na to, ak by Pellegrini žiadal premiérsky post. Teraz už však nemá prečo mu ho prenechať. Fico dokonca nemusí mať ani obavu z toho, že by Pellegrini vytvoril vládu s PS, pretože vláda ultraliberálov s konzervatívcami podľa Chmelára nevydrží dlhšie, ako rok. Fico teda nemá čo stratiť ani ako opozičný politik.

Sudca Šamko: Elitný prokurátor a jeho elitné videnie slobody prejavu
Sudca Krajského súdu Bratislava JUDr. Peter Šamko naložil Lipšicovi kvôli jeho zkresleným predstavám o slobode prejavu. Jeho názor prinášame čitateľom v plnom znení. Diktatura vždycky začína dobrem: v záujmu vašeho dobra, milí občané, je třeba... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Toto by sa hlave štátu nemalo stať

Chmelár má informácie aj o tom, že v Hlase sa ozývajú hlasy, podľa ktorých by nemali byť na dôležitých postoch stíhaní ľudia (Tibor Gašpar, Robert Kaliňák). Oveľa vážnejším problémom môže byť fakt, že týchto ľudí by odmietla vymenovať prezidentka.

„Už teraz robí istú nadprácu – nespráva sa, ako prezidentka, napokon, nikdy sa tak ani nesprávala. Ale to, akým výrazom tváre dávala najavo, kto jej je sympatickejší a kto nie, bolo až neprofesionálne,“hovorí Eduard Chmelár u Mimi Šramovej.

Zaujímavé KDH

Chmelár pripomína, že prezidentka dala Robertovi Ficovi na zostavenie vlády 14 dní, čím automaticky vylúčila z hry KDH.

„Rada KDH sa vyjadrí 14-teho októbra a deň po jej zasadnutí vyprší Robertovi Ficovi ultimátum. Za taký krátky čas sa nedá vyjednať vôbec nič a prezidentský palác to veľmi dobre vedel,“objasňuje Chmelár. Navyše, keď členovia KDH si uvedomujú, že vláda s progresívcami by ich hnutie úplne zničila.

Budú Smeru robiť problémy?

„Napokon aj biskupi neoficiálne tlačia KDH, aby šli radšej do koalície so Smerom. Ak bude KDH premýšľať racionálne a chce si nejako zachrániť tvár, nemalo by pristúpiť ani na jednu ponuku, pretože obidve tie možnosti sú pre KDH veľmi riskantné,“ zamýšľa sa politológ a pripomína, že KDH bola jediná strana, voči ktorej sa ani pred voľbami Hlas nejako nevyhranil a hovoril o nej, ako o možnom partnerovi. Navyše KDH v prípadnej vláde so Smerom a Hlasom by pomáhalo Hlasu tlačiť niektoré tému „proti“ Smeru.

Generála Viktorína vyrušujú naduté komentáre z Česka
Niekoľko dní po predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali 30. septembra sa na sociálnej sieti ozval aj generál Jozef Viktorín, zo strany Republika, ktorá sa do NR SR neprebojovala. Viktorína vyrušuje nadutosť a drzosť v českých... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ani spolupráca s SNS nebude bezproblémová

Politológ síce hovorí, že práve preto Robert Fico akosi intuitívne stavia skôr na spolupráci s SNS, aj keď aj tam vidí určité problémy. Tie vidí Chmelár v tom, že jediný člen SNS v poslaneckom klube je Andrej Danko, ktorý ten klub neovláda a tak dohody s klubom bude robiť skôr Robert Fico, ktorý sa bude dohadovať skôr s Tomášom Tarabom, ako s Dankom.

Otázna lojalita v SNS

Chmelár sa pozastavil aj pri samotnom klube SNS. Upozorňuje, že na rôznorodosť osobností od umiernených, akým je Roman Michelko, po extrémnych, typu Kuffovci či Huliaka, ktorí podľa Chmelára suplujú úlohu Kotlebovcov, prípadne Republiky v parlamente.

„Bude veľmi ťažké ich presvedčiť, aby boli lojálni. A títo ľudia už preukázali, že niečo také im veľa nehovorí,“ pripomína Chmelár u Mimi Šramovej a pripomenul, že aj Taraba, aj Kuffovci začínali v inej strane, než v akej sa do NR SR dostali teraz.

Baví sa na Šimečkovi

Chmelár tvrdí, že je mimoriadne zábavné, keď predseda strany s digitálnou oligarchiou v pozadí ide vyčítať Smeru ich oligarchov a sponzorov. Navyše PS chce spolupracovať so SaSkou, ktorú „stvorila“ Penta a tiež keď tento predseda sa snaží získať predsedu strany, ktorá sa ako biznis krídlo odčlenila od toľko kritizovaného Smeru.

„Žijeme v systéme, kde tá oligarchia určuje pravidlá hry a tu sa nehráme na skorumpovaných a neskorumpovaných,“ vysvetľuje Chmelár, ktorý aj Denníku N vyčíta, že razí myšlienku „za každú cenu zabrániť vláde Smeru“.

To už dávno nie je žurnalistika

Chmelár v Rozhovoroch s Mimi Šramovou konštatuje, že Denník N už dávno nie je žurnalistika, ale reklamný leták PS. Ak by sa podľa neho v zahraničí podpísal šéfredaktor pod text, v ktorom ide hovoriť o zabránení vlády Smeru, tak by sa odobral na post hovorcu PS. Podľa politológa je tu zaujímavá otázka, čo znamená „za každú cenu“.

„Korupcia? Alebo chcú niekoho zastreliť, alebo čo? To sú také silné slová, že by ich mali ľudia v Denníku N vysvetliť, ako to myslia, respektíve o čo sa vlastne usilujú,“ hovorí Chmelár.

Strach bývalého hlavného prúdu sa už plazí ovzduším
Strach slovenského hlavného mediálneho prúdu, ako pomocníka koalície, ktorú viedlo OĽaNO a prezidentky Zuzany Čaputovej pri dianí za posledné roky je zrejme veľký. O tom, čo sa asi deje v hlavách niektorých ľudí, hovorí súbor rád, ktoré vypracoval... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Kam patrí Republika

Strany Republika, ĽS NS a SNS sa podľa Chmelára uchádzajú o rovnakého voliča. Keďže takýchto voličov je podľa neho v populácii zhruba 12 percent nebola veľmi šanca, že by vo voľbách uspeli všetky tri. Ak Republika nechce skončiť, mala by pokračovať v zbavovaní sa myšlienkových nánosov ešte z čias Slovenskej pospolitosti a dištancovaní sa od ĽSNS, v čom podľa Chmelára Republika „zastala tak na polceste“.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!