ČAPUTOVÁ STOPLA VOJENSKÚ POMOC UKRAJINE! Musí rešpektovať výsledky volieb
05 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Prezidentka Zuzana Čaputová zarazila úradnícku vládu! Postavila sa proti zámeru ministerstva obrany poskytnúť ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v situácii, keď parlamentné voľby vyhrali strany, ktoré takúto pomoc odmietajú, informoval Denník N. Na "stopku" reagoval aj český premiér Petr Fiala, ktorý tvrdí, že sa nevyužívajú všetky prostriedky na pomoc Ukrajine.

Ešte sme nedali všetko?

Hlava štátu je proti tomu, aby úradnícka vláda poslala Ukrajine ďalší vojenský materiál. Čaputovej hovorca to zdôvodnil výsledkom sobotných parlamentných volieb, po ktorých na základe poverenia od hlavy štátu rokujú o vytvorení vlády strany, ktoré túto formu pomoci Kyjevu odmietajú.

Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v reakcii, podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian povedal, že na Slovensku majú silný vplyv ruskí agenti.

Zlý precedens

Od začiatku ruskej invázie vlani vo februári Slovensko postupne odovzdalo Ukrajine takmer všetko, čo malo. Rôzny vojenský materiál a techniku, vrátane systému protivzdušnej obrany S - 300 a stíhačiek MiG - 29. 

Tentoraz sa zvažovalo zaslať balík, ktorý by zahŕňal napríklad muníciu. Čaputová, ktorá v máji vymenovala terajšiu úradnícku vládu premiéra Ľudovíta Ódora, však musí dbať na výsledky volieb.

HLAS považuje správanie sa Ódorovej vlády za porušenie daných kompetencií a politickej kultúry
HLAS – sociálna demokracia považuje rozhodnutia Ódorovej vlády za bezprecedentné porušenie dobrých mravov a politickej kultúry. Migračnú krízu pasívne zanechala na stole novej vlády, avšak v iných kľúčových otázkach prijala záväzné rozhodnutia,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

"Všetky politické strany, ktoré dnes na základe poverenia rokujú o novej vláde, takúto pomoc jednoznačne odmietajú. Rozhodnúť v takejto situácii o poskytnutí vojenského materiálu by nebol dobrý precedens pri zmene politickej moci po akýchkoľvek voľbách," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Tak ešte sme predsa nedali všetko! Vojakom zostali spodky

Proti dodávkam zbraní na Ukrajinu vystupuje strana Smer - SSD Roberta Fica, ktorý po volebnom víťazstve svojej strany dostal od Čaputovej poverenie sformovať kabinet. Rovnaký názor zastáva aj strana SNS, s ktorou Smer podľa dostupných informácií počíta v budúcej vládnej koalícii.

Tretí možný koaličný partner Smeru, strana Hlas-SD, zase tvrdí, že Bratislava už vyčerpala možnosti vojenskej pomoci určenej Ukrajincom. Toto vyjadrenie Petra Pellegriniho však odmietol poverený minister obrany Martin Sklenár, ktorý uviedol, že slovenská armáda má veľké množstvo vybavenia a výzbroje, ktoré by bolo možné Ukrajine poskytnúť.

Martin Sklenár, foto: oficiálna stránka Armáda SR

Čaputová si to tentoraz od "spojencov" zlizla

Agentúra Unian napísala, že Ukrajina mala poslednú šancu na pomoc zo Slovenska, ale že Čaputová sa postavila proti tejto pomoci. Agentúra zároveň citovala tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Danilova, ktorý kritizoval, že Slovensko podlieha ruskému vplyvu.

"Treba si uvedomiť, že vplyv ruských agentov na Slovensku je úplne šialený. Najskôr boli v Prahe, ale potom, vzhľadom na to, že im tam dali trochu zabrať, sa presunuli do Bratislavy," tvrdí Danilov. Podľa jeho slov by Európska únia mala pozorne sledovať takýto vývoj.

Stopku pre ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine nepovažujem za šťastnú, kritizoval Fiala Čaputovú

Prístup Slovenska nepovažujem za šťastný, kritizoval vo štvrtok premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na skutočnosť, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nesúhlasila so zámerom ministerstva obrany poslať Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vzhľadom na výsledok volieb. "Z pochopiteľných dôvodov je pre mňa ťažké komentovať rozhodnutie inej krajiny, ale dúfam, že nebude neslušné povedať, že prístup Slovenska nepovažujem za šťastný," povedal Fiala v španielskej Granade. Koná sa samit Európskeho politického spoločenstva (EPC). "Ukrajina potrebuje našu pomoc, a to rýchlo, pretože bojuje nielen za svoju nezávislosť, ale aj za mier v Európe. Preto musíme využiť všetky príležitosti na pomoc Ukrajine," zdôraznil český premiér.

Žitný o voľbách, Čaputovej i progresívnej svorke krvilačných rádoby politikov (VIDEO)
Prezidenta Pavla nemá čo zaujímať, akým smerom sa bude uberať slovenská politika, odkazuje publicista Milan Žitný. Zásah z Pražského hradu do volieb u susedov bol podľa neho pre rad slovenských voličov škandálny. Slovensko je na podobné zásahy do... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!