ANKETA Chceme vládu pronárodnú, či liberálnu?
05 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Momentálne je v najnáročnejšej pozícii na slovenskej politickej scéne zrejme Peter Pellegrini a jeho strana Hlas. Tá sa pred zhruba troma rokmi oddelila od aktuálneho víťaza volieb Smeru a práve s ním by mohla tvoriť koalíciu, v ktorej by figurovala aj SNS, možno KDH. Je tu však aj možnosť, že by Hlas vytvoril koalíciu s Progresívnym Slovenskom a SaS. Ako sa rozhodne, je len na ňom. Nás v redakcii zaujíma váš názor, ktorý môžete vyjadriť v ankete.

27 poslancov Hlasu určite bude v koalícii. Otázne je, či so Smerom a SNS, alebo s PS, SaS a KDH. Ak by šiel Hlas do opozície, časom by patová situácia viedla k ďalším predčasným voľbám. Pellegrini je preto pripravený rokovať o oboch možnostiach.

Bez Hlasu vláda nebude

Hlas-SD Petra Pellegriniho vo voľbách získal 14,7 percenta hlasov voličov. To mu zabezpečilo, že v NR SR bude mať 27 zástupcov. To z Hlasu veľmi dôležitú stranu pre to, či bude zostavovať vládu strana Smer-SSD, alebo PS. Bez nich to nepôjde. „Bez našej strany nemôže vzniknúť žiadna vládna koalícia. Preto budeme pristupovať k rokovaniam zodpovedne, aby vláda vznikla,“zdôraznil predseda Hlasu, ktorý si je veľmi dobre vedomý svojej zodpovednosti. Je mu jasné aj to, že ak by sa Hlas-SD rozhodol ostať v opozícii, viedlo by to k ďalším predčasným voľbám.

Raritná situácia

Ak by sa Hlas priklonil k Smeru, na jednej strane by to bolo logické – obe strany sa charakterizujú ako sociálne demokracie, no na druhej strane by to bola prvá strana, ktorá by vytvorila vládu so stranou, z ktorej sa odštiepila. Pellegrini o prípadnom vstupe do vlády so Smerom nehovorí, ako o prehre. „Nebudem žiadny ‚podržtaška' ani nebudeme výťahom k moci, aby si s krajinou mohol zase robiť, čo chce,“podotkol predseda Hlasu na adresu Smeru ako možného koaličného partnera. Vo vláde by bol podľa neho Hlas rovnocenným koaličným partnerom.

Neodpisuje ani PS

Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentkou však oznámil, že je pripravený rokovať aj so stranou PS Michala Šimečku, no táto koalícia by prekážala mnohým jeho voličom a zrejme aj poslancom v klube.

Slovné výmeny

Novinári o tom, ako bude vyzerať vládna koalícia špekulovali už počas volebnej noci. Pred centrálou Smeru si preto po oslave "odchytávali" odchádzajúcich. Jednou z nich bola aj Monika Beňová, ktorej vyjadrenie sa dalo interpretovať rôzne. 

Peter Pellegrini vyjadrenie europoslankyne považoval za urážlivé. Beňová ho preto vysvetlila tak, že ju pobavilo, že oficiálne výsledky ešte neboli vonku a novinári už zostavovali vládu a rozhodne sa nesmiala Hlasu. „Ja som sa pánu Pellegrinimu za to osobne ospravedlnila. Ak sa ho to dotklo, mrzí ma to, nebolo to myslené negatívne voči Hlasu a zablahoželala som mu,“ doplnila Beňová, pričom poznamenala, že je načase venovať sa tomu, čo od volených zástupcov Slováci očakávajú.

Monika Beňová sa ospravedlnila Petrovi Pellegrinimu (VIDEO)
Ešte ani vládnuť nazačali, už sa Monika Beňová postarala o miernu roztržku medzi stranami Hlas SD a Smer SSD. Voči reakcii, ktorá vyšla od Moniky Beňovej po víťaznej volebnej noci sa ohradil Peter Pellegrini. Europoslankyňa Monika Beňová sa neskôr... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!