Veľký prehľad! Vláda Zuzany Čaputovej sa činí!
04 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Veľký prehľad! Vláda Zuzany Čaputovej sa činí!  Prinášame veľký prehľad o tom, čo sa im dnes podarilo schváliť a o čom rokujú!

Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany

Vláda schválila zámer Ministerstva obrany (MO) SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Jeden mobilný systém stredného dosahu by mal rezort obstarať od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany. "V prípade neuskutočnenia navrhovanej investície SR v rámci spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany v horizonte troch až piatich rokov úplne stratí schopnosti palebných prostriedkov pozemných systémov protivzdušnej obrany," skonštatoval rezort. Súčasťou kontraktu bude uzatvorenie opcií na dodávky predmetných systémov v ďalších etapách príslušných projektov a zároveň na tvorbu potrebných zásob munície.

Ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na význam, rozsah a vysokú finančnú náročnosť projektu vyzbrojovania je na úspešnú realizáciu nevyhnutné zabezpečenie stabilného financovania v celom cykle obranného plánovania. Prípadné vyčlenenie nižšieho objemu finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch by znamenalo posun reálnych dodávok.

O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude Slovensko rokovať s Izraelom. Za obstarávaciu cenu 128,1 milióna eur by sa mala obstarať súprava BARAK-MX v konfigurácii s pracoviskom riadenia paľby, novým streleckým radarom a tromi odpaľovacími zariadeniami schopnými niesť a odpáliť po osem rakiet vrátane prvotného balíka munície, podporných zariadení, automobilových nosičov, integrácie do systémov velenia a riadenia OS SR a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov. Na druhom mieste je druhá izraelská ponuka, nasleduje nemecká a francúzska ponuka.

Poľsko ponúklo Slovensku 36 prenosných kompletov protivzdušnej obrany Piorun vrátane prvotného balíka
munície a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, dokumentáciu, simulátory, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov za obstarávaciu cenu 65,88 milióna eur. Po Poľsku nasledujú v hodnotení rezortu obrany Švédsko, Francúzsko a Južná Kórea.

Rezort obrany využije financie z fondu USA na 5000 útočných pušiek

Ministerstvo obrany (MO) SR využije financie z fondu USA na 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur). Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

"Finančné prostriedky na obstaranie útočných pušiek M4A1 budú plne hradené z fondov FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie), pričom odvod 20 percent DPH z ceny bude uhradený v čase jednotlivých dodávok z prostriedkov Ministerstva obrany SR," skonštatoval rezort.

Ozbrojené sily (OS) SR by mohli dostať pušky kalibru 5,56 milimetra vrátane technickej pomoci, súprav na údržbu, náhradných dielov a dokumentácie. Dodávka je plánovaná v priebehu roka 2025. Nové pušky sú podľa rezortu kompatibilné s už obstaranými, ako aj puškami a muníciou používanou vo viacerých členských štátoch Aliancie.

"MO SR vyjadruje potrebu obstarania takéhoto typu zbraní už dlhodobo a vyčlenené finančné prostriedky dávajú vysoký predpoklad toho, aby bola začatá modernizácia a výmena zastaraných útočných pušiek a prechod OS SR na nový typ primárnej zbrane profesionálneho vojaka," vysvetlil rezort. Pušky vyrába firma Colt's Manufacturing Company, LCC.

V súčasnosti má armáda vo výzbroji buď morálne a technicky zastarané útočné pušky, ktoré nevyhovujú podmienkam vedenia bojovej činnosti v modernej dobe, alebo modernejšie útočné pušky, ktoré síce vyhovujú po technickej aj funkčnej stránke, avšak neboli obstarané v dostatočných počtoch. Cieľovou ambíciou MO SR je zabezpečiť pre OS SR 24.777 útočných pušiek kalibru 5,56 milimetra s príslušenstvom.

Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh.

Vláda schválila dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom

Na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom sa dočasne obnovia kontroly. Platiť budú od štvrtka (5. 10.) do 14. októbra. V stredu o tom rozhodla vláda.

"Kontroly sa budú vykonávať po celej dĺžke vnútornej hranice Slovenskej republiky s Maďarskom flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti od vývoja bezpečnostnej situácie," uviedlo ministerstvo vnútra v materiáli.

Obnova kontroly na hranici s Maďarskom podľa vlády predstavuje jedno z kľúčových opatrení. Navrhnuté opatrenie má napomôcť zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez Slovensko iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie. "Pretože ide prevažne o cudzincov, ktorých návrat do domovskej krajiny nie je možný z dôvodu prekážky administratívneho vyhostenia a nie je účelné ich ani zaistiť, zotrvávajú určitý čas na našom území," poukázal rezort. Dodal, že Slovensko vnímajú ako bezpečnú krajinu, z ktorej im nehrozí vytlačenie mimo schengenského priestoru.

V tomto roku dominuje nelegálnej migrácii v Slovenskej republike tzv. sekundárna tranzitná migrácia zo západobalkánskej trasy. Vláda eviduje jej nárast od druhej polovice augusta minulého roka. Od začiatku roka 2023 do 1. októbra eviduje Slovensko 39.688 nelegálnych migrantov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o jedenásťnásobný nárast. "Napríklad len za mesiac september 2023 evidujeme viac nelegálnych migrantov ako za celý minulý rok," skonštatovali v materiáli.

Poľsko, Česko i Rakúsko zaviedli od polnoci náhodné dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie má trvať desať dní, môže sa však predĺžiť.

Vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra, jeho výmera sa zvýši

Vláda v stredu schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra. Jeho výmera sa zvýši na 40.889 hektárov. Bez zásahu bude 16.374 hektárov územia, na ktorom bude platiť piaty stupeň ochrany.

"Účelom vyhlásenia Národného parku Veľká Fatra je zabezpečenie priaznivého stavu predmetov ochrany, ktorými sú biotopy európskeho a národného významu, biotopy druhov európskeho a národného významu - rastlín i živočíchov, druhy vtákov a abiotické javy," poukázal envirorezort. Zároveň dodal, že to prispeje k odstráneniu nedostatkov uvedených v žalobe Európskej komisie vo veci nedostatočnej ochrany biotopov hlucháňa hôrneho.

Výmera ochranného pásma bude znížená na 25.307 hektára. Štvrtý stupeň ochrany bude tvoriť 5276 hektárov, tretí stupeň bude platiť na 19.182 hektároch a druhý stupeň bude mať výmeru 55 hektárov.

Ochrániť sa majú kyslomilné bukové lesy, horské jelšové lužné lesy, kosodrevina, lipovo-javorové sutinové lesy či rôzne porasty. Z rastlín chce rezort chrániť napríklad zvonovec ľaliolistý, kyjanôčku zelenú, napúchavec plstnatý, dutohlávku a črievičník papučkový. V prípade živočíchov sa má vyhlásením zonácie ochrániť modráčik čiernoškvrnný, bystruška potočná, šidielko ozdobné, niekoľko druhov vtákov a netopierov a medveď, vlk, rys a vydra.

Súčasťou Národného parku Veľká Fatra a jeho ochranného pásma je aj lokalita Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec.

Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

Slovensko a Česko by mali uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici

Nové znenie má priniesť zjednodušenie schvaľovacieho procesu a sprístupnenie aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele, ktoré je verejne prístupné. Uzavretie zmluvy v stredu odsúhlasila vláda.
Hraničné dokumentárne dielo, ktoré je v súčasnosti možné aktualizovať až po ukončení komplexného preskúšania celej štátnej hranice, viac nebude súčasťou medzinárodnej zmluvy. Vyhotovované bude aj naďalej, ale ako technický dokument hraničnej komisie. "Tým sa zjednoduší a výrazne urýchli zverejňovanie aktualizovaných údajov o štátnej hranici," vysvetlilo ministerstvo. Prílohou novej zmluvy má byť prehľadná mapa a zoznam súradníc hraničných bodov. Uvedené prílohy považujú podľa materiálu obe zmluvné strany za dostatočné, pretože charakter hraničnej čiary je od roku 2011 nepohyblivý. Zmluvu musí po podpise odobriť Národná rada SR a následne si vyžaduje ratifikáciu prezidentom SR.

Správu aktualizujeme!

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik