Unáhlené kroky vlády podľa Hlasu-SD vytvárajú zbytočné pochybnosti
04 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Strana Hlas-SD oceňuje, že ministerstvo obrany pokračuje v projekte modernizácie protivzdušnej obrany (PVO). Prekvapilo ju však, že kabinet premiéra Ľudovíta Ódora neponechal rozhodnutie o obstaraní systémov na novú vládu, ktorá vzíde z povolebných rokovaní.

TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková v reakcii na schválenie zámeru na obstaranie systémov PVO vládou.

Unáhlené kroky vlády podľa Hlasu-SD vytvárajú zbytočné pochybnosti o transparentnosti celého procesu.

"Celý proces tak bude musieť byt podrobený opätovnému posúdeniu," uvádza sa v stanovisku.

Strana by uvítala postup, aký zvolila pred parlamentnými voľbami v roku 2020 vláda Petra Pellegriniho, súčasného lídra Hlasu-SD, ktorá politické rozhodnutie o pripravených projektov pre nákup radarov alebo obrnených vozidiel nechala svojim nasledovníkom.

"Súčasná úradnícka vláda je v demisii a nie je v jej kompetencii rozhodovať o tak zásadnej otázke v oblasti vnútornej i zahraničnej politiky, akou je tento významný modernizačný projekt s presahom na obdobie minimálne 20 rokov. Navyše v prvej fáze pôjde len o prvý z plánovaných šiestich kusov systémov protivzdušnej obrany a je potrebné, aby bola o nákupe uceleného systému politická aj technická zhoda," zdôvodnila hovorkyňa.

Vláda v stredu schválila zámer Ministerstva obrany SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Nákupy sa budú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude rezort rokovať s Izraelom. Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Pred podpisom budú zmluvy opäť predložené na schválenie kabinetu. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

NAŠTVANÝ Bekmatov hovorí šialenosti Ódorovej vlády a frontálnom útoku na sociálny štandard obyvateľstva
ÓDOROV NÁVRH JE FRONTÁLNYM ÚTOKOM NA SOCIÁLNY ŠTANDARD OBYVATEĽSTVA, myslí si Artur Bekmatov, ktorý na sociálnej sieti reaguje na návrh Ľudovíta Ódora na ozdravenie verejných financií. Ódorove opatrenia sa podľa Bekmatova nedajú nazvať inak, ako... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik