OBROVSKÁ TRAGÉDIA v Benátkach: 21 mŕtvych po havárii elektrického autobusu (FOTOGALÉRIA)
04 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Najmenej 21 ľudí zomrelo a 15 utrpelo zranenia po tom, čo sa turistický autobus zrútil z nadjazdu neďaleko Benátok na severe Talianska, informuje Guardian.

Podľa správ talianskych médií autobus viezol skupinu turistov, ktorí sa vracali do kempingu v Marghere po dni strávenom v Benátkach. Predstavitelia uviedli, že vozidlo spadlo z 30 metrov na elektrické vedenie a začalo horieť približne o 19:45 miestneho času.

Podľa prefekta Benátok Michele Di Bariho na palube boli občania Ukrajiny, Nemecka a Francúzska. Dve z mŕtvych boli deti. O život prišiel aj taliansky vodič vo veku 40 rokov, povedal Di Bari. Medzi 15 zranenými ľuďmi, vrátane piatich vo vážnom stave, sú štyria občania Ukrajiny, dvaja občania Španielska, dvaja Rakúšania, jeden Chorvát, jeden Nemec a jeden Francúz.

Podľa talianskych pohotovostných služieb je osem ľudí stále na jednotke intenzívnej starostlivosti, pričom dvaja sú v kritickom stave, informovali Rai news .

Patrí medzi ne aj štvorročné dievčatko, ktoré je v kritickom stave s ťažkými popáleninami.

MESTR, TALIANSKO – 4. OKTÓBRA: Pohľad na scénu po havárii autobusu pri Benátkach 4. októbra 2023 v talianskom Mestre. Najmenej 21 ľudí zomrelo a 12 ľudí utrpelo zranenia v utorok večer po páde autobusu z nadjazdu neďaleko Benátok, informovala miestna polícia. (Foto talianskych hasičov / Vigili del Fuoco/Handout/Anadolu Agency prostredníctvom Getty Images)

Nový elektrický autobus

Autobus – ktorý bol nový a elektrický – viezol zahraničných turistov, keď v utorok večer spadol z vyvýšenej ulice a začal horieť. Kyvadlová doprava spájala Piazzale Roma v historickom centre Benátok s kempingom Hu v Marghere, ďalšej štvrti Benátok susediacej s Mestre, píše Breitbart.

Pri nehode zahynul taliansky vodič Alberto Rizzotto. Benátski prokurátori vyšetrujú, či mu počas šoférovania nebolo zle. Bol skúseným vodičom, povedal člen mestskej rady v Benátkach Renato Boraso.

Zásah do volieb na Slovensku? Česi upozorňujú, že NITKY VEDÚ ZA OCEÁN
Kto zasahoval do slovenských volieb? Na strane priaznivcov súčasnej vlády sa hovorí o dezinformáciách a proruskom vplyve. Ale ako upozornil český ekonóm Pavel Šik, na Slovensko boli vypravené dva vlaky, aby slovenskí študenti mohli voliť. Kto dal... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Godstime Erheneden bol vo svojom byte blízko nehody, keď vonku počul rachot. Vybehol von a bol medzi prvými, ktorí vošli do autobusu. „Keď sme vošli dnu, hneď sme videli vodiča. Bol mŕtvy. Na pleciach som vyniesol ženu, potom muža,“ povedal Erheneden pre benátsky denník il Gazzettino.

„Žena kričala: „Dcéra moja, dcéra moja,“ a ja som sa vrátil. Videl som dievča, ktoré muselo mať 2 roky. Mám syna, ktorý má 1 rok a 10 mesiacov a sú rovnako veľké. Mala som pocit, že držím svojho syna v náručí. Bolo to hrozné. Neviem, či prežila. Myslel som si, že je nažive, ale keď prišli záchranári, okamžite ju zobrali preč,“ povedal Erheneden.

Starosta Benátok Luigi Brugnaro napísal na X, predtým známom ako Twitter, že scéna bola „apokalyptická“ a vyhlásil v meste štátny smútok.

 

Podpredseda vlády i riaditeľ dopravnej spoločnosti

Massimo Fiorese, generálny riaditeľ dopravnej spoločnosti, ktorá vlastnila autobus, ktorý havaroval, dnes ráno povedal, že vozidlo sa zdalo, že sa opieralo o zábradlie, informoval TGcom24 . Jeho komentáre pridávajú k špekuláciám o kvalite infraštruktúry na úseku cesty, kde sa nehoda stala.

Matteo Salvini, taliansky podpredseda vlády a minister infraštruktúry a dopravy, zavážil k tragédii. Politik povedal, že nejde o problém so zábradlím, informoval Rai. A aj keď poznamenal, že je príliš skoro na to komentovať, Salvini tiež uviedol, že počul, že elektrické batérie sa vznietia rýchlejšie a že je potrebné sa nad touto otázkou zamyslieť.

Odhalená korupcia na Ukrajine! Zelenskyj hovorí o vlastizrade!
Protikorupčný úrad (NABU) začiatkom tohto týždňa oznámil, že zatkol starostu Sumy Oleksandra Lysenka. Ide o starostu zo severnej časti Ukrajiny, ktorého partnerom pri páchaní korupcie mal byť vysokopostavený človek. Protikorupčný úrad (NABU) v... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Medzi obeťami ani zranenými v Taliansku nie sú Slováci

Medzi obeťami ani zranenými pri utorkovej dopravnej nehode autobusu na predmestí talianskeho mesta Benátky nie sú podľa dostupných informácií občania Slovenskej republiky. Pre TASR to v stredu uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Zastupiteľský úrad SR v Ríme je v súvislosti s tragickou nehodou autobusu v Taliansku v kontakte s miestnymi orgánmi," dodalo ministerstvo.

Úrad benátskeho prefekta v stredu potvrdil, že po páde autobusu z nadjazdu nad železnicou na predmestí Benátok zahynulo 21 ľudí. Medzi mŕtvymi je aj bábätko, 12-ročné dieťa a tínedžerka.

Autobus viezol ľudí z historického centra Benátok do kempingu. Nešťastie sa stalo medzi štvrťami Mestre a Marghera a autobus poháňaný metánom začal po páde z desaťmetrovej výšky horieť. Záchranári oznámili, že ide o "tragédiu prevažne mladých ľudí".

Benátska prokuratúra začala vyšetrovanie príčin nehody.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!