Niektoré strany ostali v problémoch. Kde vezmú na pôžičky?
05 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Voľby, to nie je len súťaž o čo najväčšiu priazeň voliča. Ide aj o veľké peniaze, ktoré strany vložia do kampane. Na tú si mnohokrát vezmú úver. Očakávajú teda, že ho budú môcť splácať z príspevku za voľby, čo sa nie každej strane vďaka volebnému výsledku podarí. A tak majú okrem smútku z volebného neúspechu aj problém, odkiaľ na to vziať.

Kým niektorým stranám ich volebný zisk vyniesol slušný príspevok na financovanie ďalšej činnosti, iné strany sa budú musieť vysporiadať s nemalými dlhmi. Každý subjekt financovanie riešil inak a niektoré si aj túto hrozbu poistili dopredu. Aj o nich na Facebooku informuje mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Veľmi tesný výsledok

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko vyčíslila, že kým Smer za tieto voľby získa 23 miliónov eur, Progresívne Slovensko 18 miliónov, iným stranám, ako sú Demokrati, sa vidina zisku doslova stratila, ako para nad hrncom. Tých od štátneho príspevku podľa TIS delilo zhruba dvetisíc hlasov. TIS informuje, že ich 1,8 miliónová kampaň bola z veľkej časti postavená práve na pôžičkách.„Najväčším známym veriteľom je manžel volebnej líderky strany Andrey Letanovskej, ktorý na kampaň požičal 90-tisíc eur. Demokrati však pravdepodobne nezverejnili ešte mená všetkých veriteľov, aktuálne majú podľa webu pôžičky za 285-tisíc eur,“  uvádza mimovládka.

Para hovorí o cenzúre v médiách: Vzniká stav “ich pravda” verzus reálna PRAVDA
VIZITKA SLOVENSKÝCH MÉDIÍ! Advokát Marek Para upozorňuje na cenzúru v médiách. Keď požiadal médiá o priestor, aby sa mohol vyjadriť ku dezinformáciám, ktoré podľa neho šíri prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus o súdnom procese po vražde novinára Jána... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Príliš drahí Modrí

„Vo voľbách napokon úplne prepadli a získali iba 0,26 percenta. Z pohľadu financovania ide o vysoko neúspešnú kampaň, pri ktorej sa cena jedného hlasu vyšplhala na hranicu 100 eur. Dokopy majú pôžičky za viac ako pol milióna eur, pričom najväčším veriteľom je syn niekdajšieho ministra za SDKÚ Milana Horta Michal. Cez akciovku EOSNEBOTRA požičal strane 281-tisíc eur, ďalších 100-tisíc eur jej daroval,“  informuje Transparency.

Facebook / Transparency International Slovensko

Čo ich môže zachrániť

TIS tvrdí, že aj tieto nové subjekty bez histórie a majetku by mohlo zachrániť to, ak by sa veritelia vzdali nároku na vrátenie peňazí. Skúšali sa preto spojiť s oboma subjektami. S Demokratmi sa kontakt nepodaril a za Modrých Radovan Struhár vysvetlil, že situáciou sa bude zaoberať stranícka finančná komisía.

Maďarské fórum na to myslelo

Ani Maďarské fórum nezaznamenalo výsledok, vďaka ktorému by sa mu mohol vrátiť vklad do kampane, no táto strana si to právne dopredu ošetrila – vrátiť peniaze by museli len v prípade, že výsledok prekročí hranicu tri percentá. „Predseda strany Zsolt Simon nám dnes potvrdil, že pôžičky, ktoré podľa transparentného účtu strany dosahujú celkovú sumu 149-tisíc eur, preklasifikujú v zmysle zmlúv na dary. To sa týka aj samotného Simona, ktorý je najväčším veriteľom strany,“ uvádza na svojom Facebooku TIS.

NAKA zasahuje vo Fun rádiu Borisa Kollára
Jednotky NAKA v stredu ráno (4. 10.) vstúpili do rádia patriaceho šéfovi Sme rodina Borisovi Kollárovi. Na mieste má zasahovať množstvo príslušníkov. Informuje portál Startitup, ale aj denník Pravda. Nejde o jediné miesto, kde NAKA... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Sme rodina v inej situácii

Ani hnutie Sme rodina neprekročilo hranicu na to, aby získalo peniaze za voľby, sú však v inej situácii. „Pôžičky v celkovom objeme 340-tisíc eur poskytol samotný predseda Boris Kollár. Na rozdiel od nových strán, však Sme rodina disponuje majetkom, ktorý umožňuje takýto záväzok splatiť,“ dodáva MVO-čka.

Vox populi - nič si nezaslúžia!

Ľudia majú v tom, aké príspevky majú strany za voľby dostať, celkom jasno. „Aké 3 %? Ja by som zo štátnych peňazí dala iba pre strany, ktoré sa dostali do parlamentu. To by sme videli, ako by nám ubudlo týchto „s.r.o.", ktoré mútia vodu iba pre prachy, ktoré majú dostať od „blbých daňových poplatníkov". Im o nič iné ani nejde,“ myslí si Zuzana.

„Som rád že aj „vlastné ego" sa dá vyčísliť...pri Dzurindovi to už bude senilita a u tých ostatných asi strata poslednej štipky sebareflexie... V každom prípade si za to "rozfašírovanie" demokratických síl na padrť nič iné nezaslúžia...16% prepadnutých hlasov to je ich volebný výsledok,“ trpko konštatuje Rastislav a celé to dopĺňa Lucas: „Ak má štát škrtať výdavky, začať by mal práve tu.“

Hlas ľudu: Lipšic má obhajkyňu
Nepredstavujte si ju ako Mareka Paru - slušnú a distingvovanú osobnosť. Lipšicova obhajkyňa je iná. Prská jedovaté sliny na každého, kto siaha na jeho „dobré“ meno a úrad. Ak sme si mysleli, že od Remišovej budeme mať štyri roky pokoj, mýlili... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!