Na Orave sú v šoku! TOTO nečakali!
04 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Viaceré hraničné priechody medzi Oravou a Poľskom v stredu dočasne uzatvorili pre dopravu. Dôvodom je nelegálna migrácia. Tamojších starostov to prekvapilo, hovoria, že na to neboli pripravení.

Dopravná uzávera sa na Orave týka cestných priechodov Ujsoły - Novoť, Winiarczykówka - Bobrov a Chochołów - Suchá Hora. Hranice možno prekročiť na priechodoch Chyžné - Trstená a Korbielów - Oravská Polhora. Situáciu na hranici s poľským Ujsoły bol skontrolovať starosta Novote Dušan Jendrašík. "Ráno som sa dozvedel, že máme barikádu na priechode, bol som sa tam osobne pozrieť a môžem to potvrdiť. Príslušníci poľskej armády a polície mi vysvetlili, že na minimálne desať dní je priechod uzatvorený pre akúkoľvek dopravu. Ak som to správne pochopil, je tam možnosť prejsť pre peších, za určitých podmienok," uviedol pre TASR.

Starosta Novote dodal, že ho to prekvapilo. "Vedeli sme, že budú nejaké priebežné kontroly vozidiel, ale nie, že nám to idú uzavrieť úplne," povedal Jendrašík. Podľa jeho slov uzávera podstatne skomplikuje dopravu.

Upozornil, že v Novoti v stredu zachytili dodávku s migrantmi. "V obci mi vystúpilo 22 cudzincov z tretích krajín, s ktorými štát nevie nič robiť. Polícia mi povedala, že nemajú právo na to, aby ich niekde umiestnili, lebo majú doklad o tom, že tu môžu byť 30 dní," poznamenal.

Starosta Bobrova Andrej Namislovský podotkol, že uzavretie priechodu pre nich znamená komplikáciu v doprave. Ľudia tadiaľ chodili nielen na nákupy, ale aj za rodinami. Hranicu v Trstenej majú podľa jeho vyjadrenia omnoho ďalej. "Na druhej strane, veľmi často tento priechod využívajú v piatky a nedele Poliaci, ktorí cestujú do Rakúska za prácou a jazdia ako šialenci. Takže určite si teraz obyvatelia domov popri hlavnej ceste na chvíľku vydýchnu," zhodnotil pre TASR.

Poľsko od stredy dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Vláda schválila dočasné obnovenie kontrol na hranici s Maďarskom
Na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom sa dočasne obnovia kontroly. Platiť budú od štvrtka (5. 10.) do 14. októbra. V stredu o tom rozhodla vláda. Správu aktualizujeme! Poľsko-slovenskú hranicu možno od polnoci prejsť len 8 cestnými... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik