M. Kaliňák z HLAS SD: Ódor pokračoval v šľapajách Matoviča a Hegera
04 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Návrh reformy samosprávy z dieľne úradníckeho premiéra nemožno považovať za víziu, ale skôr za beletriu, hovorí Michal Kaliňák (HLAS SD), expert na samosprávu a regióny.

Uradnícky premiér Ludovít Ódor pokračoval v šľapajách Igora Matoviča a Eduarda Hegera, hovorí Michal Kaliňák (HLAS - SD), expert na samosprávu a regióny.

Stanovisko Michala Kaliňáka na Ódorov návrh reformy prinášame v plnom znení.

Svojou pasivitou vo vzťahu k samosprávam asistoval buď riadenému chaosu, alebo neriadenej reforme, výsledok je však rovnaký.

S ministrom regionálneho rozvoja sa otočil chrbtom riešeniu potravinových púšti.

S ministrom financií sa otočil chrbtom ekonomickým požiarom v mestách a obciach. Mlčal pri zle nastavených výzvach z Plánu obnovy a odolnosti, napríklad pri centrách zdieľaných služieb, alebo v čase keď rezort dopravy o rok a pol skrátil výzvu na zatepľovanie historických budov.

Tiež bol ticho keď pred niekoľkými týždňami rezort životného prostredia zrušil štyri výzvy a samosprávy vynakladali nemalé peniaze na projektové dokumentácie.

Tím Ľudovíta Ódora výrazne prispel k polarizácii samospráv, napríklad pri riešení covidových pôžičiek a predávaní falošnej nádeje o poskytnutí individuálnej pomoci konkrétnym samosprávam.

Aj preto jeho návrh reformy samosprávy nepôsobí úprimným dojmom, ale skôr je nevyhnutnou snahou o odpútanie pozornosti od vlastných zlyhaní.

Pre nás je modernizácia samosprávy nevyhnutná, avšak už samotné definovanie východísk musí byť výsledkom spoločne formulovaných krokov so samosprávami, lebo oni najlepšie vedia, čo znamená zabezpečenie obslužnosti územia a dostupnosti služieb, oni najlepšie vedia ako optimálne nastaviť financovanie samospráv, pri ktorom nebude chýbať garancia ekonomického minima aj solidarita spolu s podporou medziobecnej spolupráce a odstupňovaním kompetencií.

Preto pre HLAS - sociálnu demokraciu aj po voľbách zostávajú prioritné dva princípy: žiadne rozhodnutia bez diskusie a žiadne kompetencie bez peňazí.

O reforme sa hovorilo už pri vzniku vlády Igora Matoviča. Z programového vyhlásenia nevypadla ani po jeho odstúpení a nástupe Eduarda Hegera a nezabudol na ňu ani dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor, na ktorého v stanovisku vyššie reagoval Michal Kaliňák, expert na samosprávu a regióny.

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik