Dokázať volebnú korupciu bude s odstupom času čoraz ťažšie
08 | 10 | 2023 I Eka Balašková

JUDr. Dalimír Solčanský je členom právneho odborného tímu hnutia Republika, za ktoré kandidoval aj v uplynulých parlamentných voľbách a mnohí Nitrančania ho poznajú aj ako kandidáta na post primátora Nitry. Tentokrát sa na príklade konkrétnej obce Lomnička (okres Stará Ľubovňa) vo svojom facebookovom statuse vrátil ku „kupovaniu“ voličských hlasov v rómskych osadách.

Možnosť podozrenia z volebnej korupcie hlavne na východe Slovenska preveruje od pondelka aj NAKA. Solčanský si ako príklad vzal jednu z obcí na Spiši, kde hnutie Igora Matoviča získalo viac, ako 90 percent hlasov, čo je podľa neho štatisticky nie celkom reálne. Pripomína tiež niekoľko prípadov volebnej korupcie z minulosti. Ak s týmto javom chcel niekto skutočne urobiť poriadok, mal s tým začať hneď, aby sa dôkazy nestratili. Pripomína tiež, ako sa do zákonov dostala práve volebná korupcia a či mohla ovplyvniť celkový volebný výsledok.

Preverovala to aj NAKA

Národná kriminálna agentúra NAKA preveruje podozrenia z volebnej korupcie v Košickom a Prešovskom kraji, týkajú sa sobotných (30. 9.) volieb do Národnej rady (NR) SR. Informovala o tom v pondelok uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Polícia sa zatiaľ bližšie nevyjadrila, aby sa neznemožnilo riadne objasnenie podozrení.

A JE TO TU! Vážne podozrenie na kupovanie hlasov pre OĽaNO
Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje podozrenia z volebnej korupcie v Košickom a Prešovskom kraji, týkajú sa sobotných (30. 9.) volieb do Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Volebná korupcia

"Národnou kriminálnou agentúrou, odborom Východ sú v rámci Košického a Prešovského kraja preverované podozrenia z volebnej korupcie, ktoré sa týkajú volieb do NR SR 2023, pričom ide o jedno podanie fyzickej osoby, avšak zaoberáme sa aj podozreniami, ktoré boli vyhľadané v rámci činnosti príslušníkov NAKA," uviedla Hrabovská.

Vysoké percento pre jednu koalíciu

Lomnička je obec v Levočských vrchoch v doline Lomnického potoka. Obec, akých je na Slovensku aj podľa Solčanského veľa. Čím je teda výnimočná?

„No napríklad volebným výsledkom z uplynulého víkendu, kedy tam jedna konkrétna koalícia OĽaNO a priatelia získala krásny výsledok 𝟵𝟮,𝟬𝟱% (oficiálny výsledok podľa ŠÚ SR),“ píše na Facebooku Solčanský. Právnik pritom pripomína, že výsledky volieb v okolitých obciach zhruba kopírovali celoslovenské výsledk, čím je takáto dominancia jednej strany skutočne raritou. A nie je to jediná obec...

Facebook

Budeme naivní, alebo ide o korupciu?

Solčanský pripúšťa možnosť, že v týchto obciach má táto strana takmer stopercentné zastúpenie sympatizantov, no podľa právnika je štatisticky pravdepodobnejším vysvetlenie, že voľby tu boli manipulované.

Trestný čin 𝘃𝗼𝗹𝗲𝗯𝗻𝗲𝗷 𝗸𝗼𝗿𝘂𝗽𝗰𝗶𝗲 bol do nášho právneho poriadku zavedený v r. 2011 z dôvodu, že toto  predstavuje nebezpečenstvo pre slobodnú súťaž politických síl v demokratickej spoločnosti a zasahuje do samotnej podstaty volebného práva zaručeného Ústavou SR,“ upozorňuje právnik.

NAŠTVANÝ Bekmatov hovorí šialenosti Ódorovej vlády a frontálnom útoku na sociálny štandard obyvateľstva
ÓDOROV NÁVRH JE FRONTÁLNYM ÚTOKOM NA SOCIÁLNY ŠTANDARD OBYVATEĽSTVA, myslí si Artur Bekmatov, ktorý na sociálnej sieti reaguje na návrh Ľudovíta Ódora na ozdravenie verejných financií. Ódorove opatrenia sa podľa Bekmatova nedajú nazvať inak, ako... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Aká je cena voličského hlasu

Právnika Solčanského teda celkom zaujímalo, za čo boli voliči ochotní nechať sa kúpiť. Lebo aj o tom hovoria záznamy Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie ŠTS 1T/38/2015 hovorí o igelitke so špekáčikmi a trojlitrovou bandaskou bieleho vína. Spis ŠTS 2T/40/2019 hovorí o komunálnych voľbách, kedy kandidát na starostu ponúkal za „krúžok“ sumu 20 eur.

„V kaviarni „P. K.“ prijal od Q. F. peniaze vo výške 3.000,- € v hotovosti za to, že kandidátovi hnutia G., ktorého určí Q. F., zabezpečí vo voľbách do V. parlamentu najmenej 1800 voličských hlasov (ŠTS  2T/2/2020),“ uvádza Solčanský už závažnejší prípad, ak sa vám tieto úplatky zdajú smiešne. Právnik vo vymenúvaní prípadov z minulosti však nekončí.

„Dňa 31. januára 2020 v čase okolo 15:30 hodine v L. M. na K. I. v kaviarni Tri ruže ponúkol Z. O., ktorý v parlamentných voľbách konaných dňa 29.02.2020 kandidoval za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé  osobnosti pod poradovým číslom 131, že zabezpečí pre neho prípadne pre ďalších ním označených  kandidátov z kandidačnej listiny tejto strany cca 1.000 voličských hlasov, a to za finančnú hotovosť v presne nekonkretizovanej výške a následne dňa 6. februára 2020 v čase o 10:15 hodine pri dohodnutom  stretnutí vo vyššie uvedenej kaviarni aj prijal od Z. O. sumu 1.000 eur za to, že mu zabezpečí presne  nešpecifikovaný počet voličských hlasov v parlamentných voľbách v roku 2020 (ŠTS  1T/17/2020).“

MÔŽE RÓMSKY KRÁĽ IGOR VŠETKO? OĽaNO majstrovsky zneužilo naivitu a nevedomosť! (VIDEO)
Kvôli Ficovi sa môže všetko. A tak nekorunovaný rómsky kráľ Igor “Vajda” Matovič zachraňoval demokraciu v rómskych osadách. Nech to stojí čo to stojí... Skonštatoval to v relácii plusky TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou komentátor Dag Daniš. K... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vyšetruje to už aj ÚŠP

Solčanský síce berie na vedomie informáciu o vyšetrovaní volebnej korupcie, ktorú v pondelok oznámil Úrad špeciálnej prokuratúry, no myslí si, že ak chcú v tejto veci OČTK konať, tak dôkazy mali zaistiť hneď v deň volieb..

„Lebo s odstupom času pamäť svedkov bledne, záznamy z kamier a fotografie v mobiloch sa postupom času strácajú,“ upozorňuje odborník.

Pár osád predsa nemôže ovplyvniť celý výsledok...

Solčanský si myslí, že volebná korupcia mohla, ale aj nemusela mať vplyv, pretože nevieme, aký rozsah mala.

Facebook / Dalimír Solčanský

„Ak by išlo o jednotlivcov, tak to celkový výsledok nemohlo ovplyvniť. Ak by išlo o niekoľko tisíc hlasov, ktoré už mohli ovplyvniť zisk mandátu, na to by bolo treba podanie  strany, ktorá sa zúčastnila platne vo voľbách na Ústavný súd SR (teda nie Najvyšší správny súd, ako pri komunálnych voľbách) a muselo by byť doložené konkrétnymi okolnosťami,“uzatvára Solčanský.

Ako to funguje

Odborníčka na vylúčené komunity Karolína Bortáková vysvetľuje tzv. „vláčik“. Podľa jej popisu prvý človek, ktorý vojde do volebnej miestnosti vhodí prázdnu obálku a „správny“ hárok strany, ktorá mu dala 30 eur. Hárok vynesie von a vyplní ho pre ďalšieho, ktorý ho vloží do obálky a prázdny hárok tej istej strany zase vynesie von. „Podľa mňa nejaký identifikačný znak už tam nájde, takže to nie je taká ťažká úloha,“ konštatuje Bortáková s tým, že pri každých voľbách sa to opakuje a nič sa s tým nerobí.

Kupovanie hlasov Rómov funguje v každých voľbách. Cena jedného hlasu nie je vysoká (VIDEO)
Je to tu pri každých voľbách a predsa sa s tým nič nedá robiť. Alebo dá, len sa nerobí? Skrátka – kupovanie hlasov v rómskych osadách je téma pri každých voľbách. To tvrdí Karolína Bortáková, expertka na sociálne vylúčené komunity. Poslanec Milan... Čítať ďalej
27 | 09 | 2023 | Eka Balašková

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!