Čo urobí únia s migrantmi? Slovensko váha
05 | 10 | 2023 I Milan Laca

Krajiny Európskej únie dosiahli dohodu o reforme migračnej politiky.

Problémom je  mimoriadne vysoký prílev nelegálnych migrantov do EÚ.

Pomoc

Ako píše „ Európska pravda “, s odvolaním sa na Reuters, podľa dohody môžu krajiny ako Taliansko, ktoré hostí mnoho migrantov zo Stredozemného mora, urýchliť azylové konania a požiadať o rýchlu pomoc partnerov z EÚ, vrátane finančnej pomoci a presídľovania.

Najhorší sýrsky zločinec v Nemecku?
Je to najkriminálnejší sýrsky migrant v Nemecku? Migrant obvinený zo znásilnenia 12-ročného dievčaťa a 33-ročného ukrajinského utečenca má na konte desiatky ďalších zločinov. Ak nezakročíme, je iba otázkou času, kedy sa podobné prípady môžu... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Presun migrantov?

27 členských štátov EÚ bude pokračovať v rokovaniach s Európskym parlamentom. Dúfajú, že migračný systém bude fungovať pred voľbami do zákonodarného zboru EÚ v roku 2024. Diplomatické zdroje agentúre Reuters uviedli, že Taliansko súhlasilo s dohodou po odstránení niektorých zmienok o aktivitách charitatívnych organizácií, financovaných Nemeckom, na pomoc nelegálnym migrantom.

Slovensko lavíruje

Podľa agentúrnych zdrojov, proti dohode hlasovali Poľsko a Maďarsko, ktoré sú rozhodne proti prijatiu akýchkoľvek ľudí, prichádzajúcich z Blízkeho východu a Afriky. Rakúsko, Česká republika a Slovensko sa zdržali hlasovania. Rozhodnutie prijali väčšinou hlasov. Ministri vnútra krajín EÚ sa predtým nedokázali dohodnúť na reforme migračnej politiky únie  kvôli postoju Talianska, ktoré vyjadrilo výhrady k navrhovanej možnosti.

Spory

Spor o migračný pakt EÚ sa začal už v júni, keď ho  predbežne schválili ministri vnútra členských krajín. Minulý týždeň, pre nedostatok posunu v tejto otázke, Európsky parlament oznámil, že zablokuje ďalšie časti rokovaní o pripravovanej reforme. Oneskorenia v jeho implementácii sú obzvlášť kritické, vzhľadom na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu v júni 2024.

To by Nobel čumel!
Nobelova cena za medicínu za vývoj vakcín proti COVID-19. Cenu za medicínu udelili za vývoj vakcín proti COVIDu. Dostali ju dvaja Nobelovu cenu za medicínu za rok 2023 získali Katalin Karikóová a Drew Weissman za vývoj mRNA vakcín proti... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!