Pápež navrhuje požehnanie zväzkov párov rovnakého pohlavia
03 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Pápež František naznačil, že by bol otvorený tomu, aby katolícka cirkev požehnala páry rovnakého pohlavia. V odpovedi skupine kardinálov, ktorí ho požiadali o objasnenie tejto otázky, uviedol, že každá žiadosť o požehnanie by sa mala riešiť s „pastoračnou charitou“, informuje BBC.

Len požehnanie, nie manželstvo

"Nemôžeme byť sudcami, ktorí len popierajú, odmietajú a vylučujú," povedal. Dodal však, že cirkev stále považuje vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia za „objektívne hriešne“ a manželstvo osôb rovnakého pohlavia neuzná.

Žiadosť bola jednou z množstva zaslaných pápežovi pred týždňovým celosvetovým zhromaždením na diskusiu o budúcnosti Cirkvi, ktoré sa má začať v stredu vo Vatikáne.

V Katolíckej cirkvi je požehnaním modlitba alebo prosba, ktorú zvyčajne prednáša kazateľ a žiada Boha, aby sa priaznivo pozeral na osobu alebo ľudí, ktorí sú požehnaní.

Je potrebné pripomenúť

Biskupi v mnohých krajinách, vrátane Belgicka a Nemecka, začali povoľovať kňazom požehnávať páry rovnakého pohlavia, ale postavenie cirkevných autorít zostalo nejasné.

Hoci sa zdá, že ide o významnú zmenu tónu, je potrebné pripomenúť, že nedávno - na jar 2021 - ten istý pápež schválil dekrét vatikánskeho doktrinálneho úradu, ktorý zakazuje kňazom požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia.

Potom sa zdôraznilo, že takéto partnerstvá sú hriešne a ako také nemôžu byť požehnané. Začiatkom tohto roka, keď pápež František hovoril o tom, že homosexualita nie je zločin, stále o nej hovoril ako o hriechu.

Zásah do volieb na Slovensku? Česi upozorňujú, že NITKY VEDÚ ZA OCEÁN
Kto zasahoval do slovenských volieb? Na strane priaznivcov súčasnej vlády sa hovorí o dezinformáciách a proruskom vplyve. Ale ako upozornil český ekonóm Pavel Šik, na Slovensko boli vypravené dva vlaky, aby slovenskí študenti mohli voliť. Kto dal... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Keď teraz pápež František hovoril o požehnaniach, výslovne nehovoril o tom, čo by bolo požehnané: odbory alebo jednotlivec alebo skupina, ktorí chcú byť požehnaní.

Hovoril všeobecnejšie o tých, ktorí žiadajú o požehnanie, ako o vyjadrení prosby o pomoc od Boha, aby mohli lepšie žiť, čo by im podľa jeho slov nemalo byť odopreté.

Štatút manželstva sa nemení

Pápež povedal, že cirkev chápe manželstvo ako "výlučný, stabilný a nerozlučiteľný zväzok medzi mužom a ženou" a mala by sa vyhýbať "akýmkoľvek typom obradov alebo sviatostí, ktoré by mohli protirečiť tomuto presvedčeniu".

Dodal však, že „keď sa žiada o požehnanie, je to vyjadrenie prosby k Bohu o pomoc, prosba o lepší život“.

"Pastoračná opatrnosť musí adekvátne rozlíšiť, či existujú formy požehnania, ktoré požaduje jedna alebo viacero osôb, ktoré nevyjadrujú mylnú predstavu manželstva," povedal.

Zdá sa, že navrhol, aby sa žiadosti o požehnanie posudzovali od prípadu k prípadu, povedal, že „rozhodnutia, ktoré môžu byť za určitých okolností súčasťou pastoračnej obozretnosti, by sa nemali nevyhnutne stať normou“.

„Kánonické právo by nemalo a nemôže pokrývať všetko,“ povedal. Dodal, že Cirkev by mala vždy pristupovať k svojim vzťahom s ľuďmi s „láskavosťou, trpezlivosťou, porozumením, nežnosťou a povzbudením“.

Rozhnevaní konzervatívci

Hoci to neznamená doktrinálny odklon, pápežstvo pápeža Františka charakterizovali kroky na zmiernenie jazyka Cirkvi o sexualite a iných kľúčových otázkach. To je niečo, čo vo všeobecnosti rozhnevalo tých konzervatívcov, ktorí sa snažia prísnejšie držať historického učenia viery.

Vo februári hlasovanie vysokých predstaviteľov anglikánskej cirkvi podporilo návrhy, aby sa povolili modlitby za požehnanie pre páry rovnakého pohlavia.

Tento krok by znamenal, že pár rovnakého pohlavia by mohol ísť do anglikánskeho kostola po legálnom manželskom obrade na bohoslužby vrátane modlitieb zasvätenia, vďakyvzdania a Božieho požehnania.

Česká europoslankyňa: Šimečka namiesto povolebnej pokory ukázal iba aroganciu!
Česká europoslankyňa a predsedníčka KSČM Kateřina Konečná v rozhovore pre ParlamentníListy.cz v súvislosti s voľbami na Slovensku upozornila na vplyv sociálnych sietí. Poslala Slovákom odkaz... Konečná v rozhovore upozornila, že sociálne siete,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!