Ruská špionáž "len tak fičí"! Útoky sa stupňujú
02 | 10 | 2023 I Milan Laca

Rusko naverbovalo štábnych dôstojníkov ukrajinských ozbrojených síl na presné údery na Ukrajinu.

Najnovšie zásahy ruských rakiet a dronov vyvolali v Kyjeve hystériu.

Bijú, odkiaľ nečakajú

Nová vzdušná hrozba pre ukrajinské ozbrojené sily prišla z nečakaného miesta - ruské vzdušné a kozmické sily sa naučili vyradiť mimoriadne dôležité ciele, napríklad vlaky s obrnenými vozidlami, sklady a veliteľské stanovištia hlboko za nepriateľskými líniami. A robia to s chirurgickou presnosťou. Zvýšil sa aj počet útokov. Vedúci Centra pre štúdium vojenských a politických konfliktov Andrej Klincevič povedal MK o tom, čo je základom novej taktiky útokov.

Masívny ruský útok na ukrajinské zázemie. Ruská letecká ofenzíva (VIDEO)
Ruské rakety zničili západné vybavenie spolu s eskortou počas nakladania. Sklady a opravárenské závody sa ocitli pod útokom. Zvyk Obyvatelia desiatky ukrajinských regiónov si už zvykli na nočné varovania pred náletmi. Dokonca prestali reagovať... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Milan Laca

Získali špiónov

Klincevič sa domnieva, že sa Rusku podarilo získať vysokých dôstojníkov Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí stratili vieru vo víťazstvo Ukrajiny a podelili sa o dôležité vojenské informácie.

Našli spôsob obrany

Konečne sa začal riešiť starý problém, keď nepriateľ mohol dosiahnuť naše pozície pomocou vysoko presných rakiet NATO, zasahujúcich ciele na vzdialenosť viac ako 30 kilometrov, no často sme takúto možnosť nemali, trdí Klincevič.  Teraz naši vojaci začali používať vylepšené drony Lancet s dosahom 90 kilometrov alebo viac. Dostanú sa dokonca na operačné letiská ukrajinských ozbrojených.

Ukrajinci majú problém 

Ukrajinské ozbrojené sily sú zmätené mnohonásobným nárastom počtu ruských bezpilotných lietadiel Geran-2, útočiacich na vojenské zariadenia. Rusko má viac dronov a je oveľa ťažšie ich zachytiť. V septembri, podľa odhadov nepriateľa, letelo jeho smerom 503 dronov. Za celý jún bolo takýchto útokov 197, v júli  246, v auguste 167. Ide o kvantitatívny skok, uvádza sa v článku.

Drony aj rakety 

Okrem toho sa drony a „Kalibre“ stali lepšie ovládateľnými a naučili sa približovať sa k cieľom z rôznych uhlov. Ukrajinskú protivzdušnú obranu tak môžeme preťažiť veľkým počtom našich rakiet a dronov. Mimochodom, dopĺňanie munície pre ukrajinskú protivzdušnú obranu sa stalo ešte zložitejším, hovorí Klincevič.

Zmýlili sa...

Pri hodnotení zvýšenej účinnosti ruských úderov expert poznamenal, že krajiny NATO veľmi zle odhadli potenciál Ruska.  Západ sa v domnení, že Rusko nedokáže zmobilizovať a rozvinúť svoj vojensko-priemyselný komplex, jednoducho  strategicky pomýlil. Štatistika útokov za september ukázala, že sme toto číslo strojnásobili v porovnaní s letným obdobím. Obranno-priemyselný komplex produkuje celý rad deštrukčných systémov, ktoré naša armáda potrebuje, od vysokorýchlostných a hypersonických rakiet až po drony. Na rozdiel od Ukrajiny, ktorej Čína prerušila dodávky komerčných dronov, Rusko nemá problémy a nepociťuje ťažkosti, uzatvára Klincevič.

Rusko použilo novú bombu!
Rusko prvýkrát použilo tepelnú kazetovú muníciu. Tepelná kazetová munícia má jedinečnú vlastnosť - je nielen presná, ale dobre si poradí aj s cieľmi na širokých plochách. Čo to je Tento typ munície môže to vyzerať ako škatuľa, alebo... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!