PUTINOV ŽOLÍK! Zostanú USA bez uránu a elektriny?
03 | 10 | 2023 I Milan Laca

Prichádzajú uránové sankcie Moskvy voči Spojeným štátom.

Spojené štáty taja svoju závislosť od dodávok uránového paliva z Ruskej federácie. V kontexte zástupnej vojny proti Rusku, by Moskva mohla bolestivo zasiahnuť Spojené štáty zavedením uránových sankcií.

Cena uránu prudko rastie

Oficiálna publikácia štátnej korporácie Rosatom „Rosatom Country“ na Telegrame informovala, že Rusko zastavilo vývoz uránu z Petrohradu do Spojených štátov pre nedostatočné poistné krytie. Správu však medzi tým odstránili.  Podľa TE, 25. septembra cena za libru uránu vzrástla na 70 dolárov a „takéto ceny nie sú na trhu od roku 2011, po jadrovej katastrofe vo Fukušime-1 v Japonsku.

Cena rastie z mnohých iných dôvodov. Vo svete, pre nestabilné dodávky ropy a výroby „zelenej“ energie rastie záujem o výstavbu jadrových elektrární. Očakáva sa, že Čína do konca desaťročia postaví ďalších 32 jadrových reaktorov a Japonsko sa rozhodlo reštartovať niekoľko jadrových elektrární a plánuje výstavbu nových zariadení. Tento vývoj sa zhoduje s novými  obavami o kanadskú spoločnosť Cameco, druhého najväčšieho ťažiara uránu na svete, ktorý znižuje svoju prognózu produkcie na tento rok.

Americký odkaz Kyjevu - chvíľu nekradnite!
Biden podpísal zákon o financovaní vlády bez pomoci Ukrajine. Prezident podpísal návrh rozpočtu na 45 dní. Musel podpísať? Americký prezident Joe Biden podpísal zákon schválený Kongresom, ktorý bude pokračovať vo financovaní vlády po dobu 45... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Milan Laca

Niet dymu bez ohňa

Ako píše telegramový kanál „Father Gas“, „niet dymu bez ohňa“. Vážnym sankčným opatrením prto Spojeným štátom mohlo byť zastavenie dodávok uránu a palivového uránu, ako aj poskytovanie služieb konverzie a obohacovania uránu, čo povedie k energetickej kríze v Spojených štátoch.

Pred rokom  sa proti sankciám voči Rosatomu postavili energetické spoločnosti Duke Energy a Exelon, ako aj Americký inštitút pre atómovú energiu. To je dôvod, prečo dovoz ruského uránu do Spojených štátov nebol zakázaný, na rozdiel od ropy, ropných produktov, plynu a uhlia, hoci v Kongrese boli takéto návrhy . Faktom je, že na trhu je málo uránového paliva, len v Rusku je relatívne lacné, len ono má celý cyklus jeho recyklácie. Keď sa Spojené štáty dostanú do konfliktu na Ukrajine, môžu byť zavedené sankcie.

USA skrývajú svoju závislosť od ruského uránu

Podľa amerického Úradu pre energetické informácie,  USA v roku 2021 dovážali približne 14 % svojho uránu z Ruska, 35 % z Kazachstanu a 15 % z Kanady. Podľa EIA, samotné Spojené štáty americké produkujú iba 5 % uránu používaného na domácom trhu.

Rusi zasiahli

Majetok kazašskej spoločnosti Kazatomprom však postupne prechádza na Uranium One, dcéru Rosatomu, v Kazachstane Uranium One vlastní podiely vo firmách, ktoré vlastnia šesť uránových baní, Rosatom nedávno získal uránové ložisko Budenovskom v Kazachstane. Práve ruská spoločnosť spracováva rudu na koncentrát a je jej najväčším dodávateľom na americký trh, kde zaberá viac ako 30 % podiel. 

Americká závislosť

Spojené štáty americké majú 93 jadrových reaktorov s inštalovaným výkonom 95 GW, ktoré produkujú 20 % elektrickej energie v krajine. V prevádzke je však len jeden závod na výrobu uránu a jeho obohacovanie do stavu paliva sa vôbec nevykonáva. Závislosť od dovozu je takmer 95 %.

Jadrové "mátanie" NATO
Na webovej stránke NATO uverejnili článok, vyzývajúci na posilnenie „jadrového odstrašovania“. Krajiny NATO musia posilniť jadrové odstrašovanie na východných hraniciach aliancie, aby mohli úspešne čeliť Rusku, uvádza sa v článku jedného z... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!