Psychiater Kašparů: Deti sa nevychovávajú cez uši, ale cez oči (VIDEO)
02 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Pred časom si Martina Valachová do svojho podkastu Odznova pozvala psychiatra a kňaza Maxa Kašparů. Ten rodinám vyčíta akýsi povrchový život, že žijeme zo dňa na deň bez nejakého hlbšieho prežívania. Dospelí podľa neho nemajú čas na rozhovory pri stole.

Dnešný svet robí podľa detského psychiatra vo výchove detí niekoľko chýb – slabá komunikácia v rodinách, šikana v školách, povrchnosť v životoch, ale aj striedavá starostlivosť, či bezbrehá sloboda. Kňaz a detský psychiater upozorňuje, že najdôležitejším kusom nábytku v dome je stôl, za ktorým by sa rodina aspoň raz denne mala stretnúť.

Prežívanie v rodinách

Kašparů upozorňuje, že život v našich rodinách sa za poslednú generáciu veľmi zmenil. Rodičia majú na deti ďaleko menej času. Pripomenul staré pravidlo, že „čas, ktorý venuješ dieťaťu, kým je malé ušetríš, keď bude dieťa veľké“. Zásadnou chybou je zverenie výchovy detí televízii. Radí preto, aby rodičia deťom čítali rozprávky, kde je jasne vymedzené dobro a zlo. „Keď ich usadíte pred ten televízor, tam sa len niečo hýbe, rozprávajú tam hlúposti a to dieťa tam stráca čas. Ten by mohlo dať rodičom, ktorí ho preň nemajú,“konštatuje Kašparů.

PRVÉ SLOVÁ expolicajta, ktorý ZASTRETIL mamičku Luciu! PLAČ na súde
Zablúdená guľka, ktorá zabila mladú učiteľku Luciu († 30) priamo v kuchyni v nedeľu (17. 9.) podvečer, najprv otriasla Slovenskom a potom vyvolala množstvo otáznikov. Ako v skutočnosti došlo k výstrelu? Na štvrtkovom súde, ktorý rozhodol, že... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Šikana v školách

Psychiater tvrdí, že šikana na školách vzniká obrovskou nerovnosťou medzi deťmi. Tie, ktoré si môžu dovoliť niekoľko dovoleniek za rok, chodia v značkových veciach, majú najnovšiu techniku si dovolia deptať tie, ktorých rodiny žijú ďaleko skromnejšie. A to je ďalší dôvod, prečo sú deti neurotizované.

Zdroj: Pixabay.com | Ilustračný obrázok - deti

Škodlivá striedavá starostlivosť

Ako detský psychiater si Kašparů myslí, že tento inštitút zaviedol niekto, kto buď deti nemá, alebo ich nemá rád. Z pozície súdneho znalca zaznamenáva nárast týraných detí, detí, ktoré sa dopúšťajú trestnej činnosti a detí, ktoré síce majú dva domovy, ale tým pádom nemajú žiadny.

„To dieťa nie je schopné vytvoriť si model normálneho spoločného života,“upozorňuje Kašparů s tým, že dieťa sa nevychováva rečami, ale príkladom. Rozporom medzi tým, čo dieťa počuje a vidí, vzniká neuróza. Ďalším veľmi negatívnym javom v našej spoločnosti sú drogy – Kašparů upozorňuje, že už 13-14 ročné deti majú za sebou skúsenosti nie len s ľahkými drogami.

Spovrchneli sme

„My žijeme horizontálne. Od pondelka po nedeľu, od výplaty k výplate, od oslavy k oslave. To sú tie horizontálne štýly života a my sme stratili vertikálno. Stratili sme niečo, aby sme šli do hĺbky a súčasne aby sme sa nad niektoré veci povzniesli,“ myslí si detský psychiater a pripomína, že rodičom stačí, aby dieťa malo dobré vysvedčenie, aby bolo poslušné, ale to dieťa potrebuje čosi naviac.

Hlas ľudu: Nezabiješ! Nepokradneš! Nescudzoložíš! Nevypovieš krivé svedectvo proti svojmu blížnemu!
Božie a svetské zákony. Ako je to s nimi? Platia pre všetkých rovnako? Nechcem vyvolávať diskusie o tom, ako to bolo, keď sme volili jednu stranu. Isté je, že čo si ľudia v osemdesiatom deviatom vyštrngali, nie je celkom to, čo chceli. Až na tých... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Mária Škultétyová

Ak rieka stratí brehy, je z nej povodeň

Detský psychiater si myslí, že dnešné deti sú vychovávané príliš slobodne, čo je na škodu. Výchovu prirovnáva k rozvodnenej rieke – ak má rieka určené brehy, môže sa rozvodniť a škody napáchať nemusí. Ale ak tie brehy nemá, je to na škodu.

„Dnes sa stalo to, že sloboda, ktorá má mať určité mantinely, že to, čo je za nimi, už sa nesmie, tak to dnes nie je moderné. Naopak, zbúrajme všetky prekážky, všetko je dovolené,“nesúhlasí detský psychiater s tým, že takáto príliš liberálna výchova sa rodičom pomstí v dospelosti ich dieťaťa. Psychiater však rodičovi nemôže povedať, že jeho dieťa je zhýčkané.

Najdôležitejší kus nábytku v dome

Čo vám napadne ako prvé, keď sa vás niekto opýta, čo je vo vašom byte najdôležitejší kus nábytku? Väčšine asi posteľ, niekomu obľúbené kreslo, inému šatník, podľa Kašparů je to stôl. Pri ňom sa totiž má stretávať rodina, za ním majú plynúť rozhovory a odporúča, aby sa rodiny stretávali aspoň pri jednom dennom jedle pri spoločnom stolovaní.

„Čo najviac sa stretávajte zoči voči, diskutujte pýtajte sa detí, nech sa oni pýtajú vás, veľká časť problémov detí a mládeže tkvie v slabej komunikácii v rodinách,“pobáda nás Kašparů, podľa ktorého komunikácia v rodine mnohokrát pôsobí ako prevencia pred návštevami psychiatra. 

Hovoriť treba aj o škole

Kašparů spomína, že keď bol on za socializmu dieťaťom, doma sa ho vždy opýtali, čo bolo v škole - o čom sa učili, čo im učiteľ rozprával. A rodičia s ním odkomunikovali, ako sa podľa nich veci skutočne mali. Dnes to nie je o nič menej dôležité, keď nám do škôl zavádzajú wc pre nerozhodnutých, keď prichádza názor, že dieťa samo sa má rozhodnúť, či je dievča, alebo chlapec. Ak od rodičov - ich autority nedostane ich názor, ich pravdu, tak je preň pravdou to, čo povie škola. Rodič pochopiteľne musí korigovať to, s čím do rodiny prichádza z vonka. 

Škôlka, deti, ilustračné foto: Pixabay

ELÁN ODHALIL POSLEDNÝ ROZHOVOR! Mrazivé slová Vaša Patejdla (VIDEO)
Kapela Elán svojim fanúšikom prichystala dojemné prekvapenie. Na svojich oficiálnych stránkach zverejnila posledný rozhovor s Vaším Patejdlom (†68), ktorý zosnulý hudobník natočil tento rok na konci marca. „Dúfajme, že Elán bude stále žiť,“... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!