POLITICO: Po Ficovom víťazstve sa na Slovensku rozbieha KOALIČNÉ HANDLOVANIE
02 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Pravdepodobne ešte nikdy od Nežnej revolúcie nezažilo Slovensko toľko pozornosti zo Západu, ako práve počas predčasných volieb 2023. Bludy, strach a hoaxy, ktoré šíria západné liberálne médiá sa už ani nedajú spočítať. Tak si teraz prečítajte, čo napísal bruselský denník POLITICO o povolebných možnostiach pre Slovensko. Ešteže nenapísali tiež, že 1. októbra nad malým územim v strednej Európe nevyšlo slnko!

Polarizácia Slovenska

Slovensko sa v nedeľu prebudilo do toho, že po presvedčivom víťazstve v sobotňajších voľbách bude pravdepodobne jeho novú vládu viesť ľavicovo-populistický Robert Fico a jeho proruská strana Smer, píše POLITICO.

A pokračuje: Smer získal 23 percent, päť bodov pred liberálnym, prozápadným Progresívnym Slovenskom (PS), ktoré získalo 18 percent. Fico ešte potrebuje zostaviť koalíciu, aby získal väčšinu v parlamente.

Obe strany sú príkladom politickej polarizácie na Slovensku. Fico odmietol sankcie voči Moskve pre inváziu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a navrhuje ukončiť vojenskú podporu Kyjevu. Líder PS Michal Šimečka medzitým ospevuje vernosť Slovenska EÚ a NATO a obhajuje práva LGBT+ ľudí, čo je v hlboko konzervatívnej krajine rarita. 

„Vládu pod vedením Roberta Fica považujem za trvalé zlo,“ povedal Šimečka po zverejnení konečných výsledkov hlasovania.

Západné liberálne plátky V ŠOKU: Fico vyhral, čo teraz?
Proruská ľavicovo-populistická strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica vyhrala sobotňajšie voľby na Slovensku po sľube, že prestane posielať zbrane na Ukrajinu, zablokuje potenciálne členstvo Kyjeva v NATO a postaví sa proti sankciám voči Rusku.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Spolieha sa Západ na blúznenie Šimečku?

Fico, ktorý sa víťazstvu Smeru venoval až v nedeľu podvečer, povedal, že pred začatím koaličných rokovaní počká na formálne pozvanie od prezidentky Zuzany Čaputovej. „Ak dostaneme možnosť zostaviť vládu, poprosil by som vás o trpezlivosť. Slovensko potrebuje upokojiť situáciu,“ povedal na tlačovej konferencii Fico, ktorý viedol Slovensko ako premiér v rokoch 2006-2010 a 2012-2018.

Šimečka bol komunikatívnejší. „Vzhľadom na počet mandátov sú dve reálne možnosti koalície,“ povedal v rannej diskusnej relácii verejnoprávnej RTVS. "Jedna vedená Smerom a druhá Progresívne Slovensko a ďalší partneri, ktorí by v konečnom dôsledku mali viac mandátov."

Potenciálny kráľ Peter Pellegrini

Ako potenciálny kráľ sa predčasne ukázal Peter Pellegrini, predseda sociálnodemokratickej strany Hlas, ktorá skončila tretia s takmer 15 percentami hlasov. Hlas sa v roku 2020 odčlenil od Smeru a Fico aj Pellegrini povedali, že jeden druhého považujú za najlogickejšiu možnosť politického partnerstva. 

Pellegrini súhlasil s tým, že Hlas a Smer sú si „bližšie“ „politicky aj ideovo“ a povedal: „Slovensko prialo víťazstvo Roberta Fica. Dajme mu šancu, aby ho prezidentka splnomocnila, a ak rokovania (s Ficom) zlyhajú, môžeme rozmýšlať o iných rokovaniach," povedal Pellegrini. 

Fico, Šimečka, Pellegrini, foto: screen RTVS

Zdráhavá Čaputová

Prezidentka Čaputová reagovala na Ficovu výhru len tlmene. "Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj nesie víťaz volieb, ktorý vytvoril najväčšie očakávania verejnosti," uviedla vo vyhlásení. "Je dôležité, aby tieto očakávania naplnili v prospech všetkých občanov Slovenska."

Čaputová uviedla, že v pondelok plánuje pozvať víťaza volieb, aby sa pokúsil o vytvorenie koalície.

Smer a Hlas by mali na základe výsledkov volieb v 150-člennom slovenskom parlamente 69 kresiel, chýbala by väčšina. Nacionalistická strana SNS, bývalý partner Smeru v dvoch vládach, má 10 mandátov a bola by prirodzeným partnerom na dokončenie väčšinovej koalície.

Topiaci sa slamky (Hlasu) chytá

Šimečka sa však zaviazal, že bude pokračovať v práci, aby získal Hlas z náručia Smeru. „Záleží na tom, ako sa Hlas rozhodne,“ povedal. "Stojí pred dôležitým rozhodnutím. ... Naším cieľom je zabezpečiť, aby Robert Fico nevládol.“

Fico, Šimečka, foto: Vladimír Šimíček/AFP cez Getty Images

Pellegrini sa zatiaľ drží svojich rád. „Trochu si to užívam,“ priznal v RTVS. „Predtým sme im príliš nevoňali, akoby sme škodili, a teraz chcú s nami vyjednávať. Ale neurážam sa, som pragmatik,“ povedal.

Autoritatívna stredná Európa?

Mimo Slovenska ohlasy na Ficov triumf prichádzali najmä zo strednej Európy, najmä z iných režimov naklonených Rusku. Medzi prvými mu zablahoželal maďarský premiér Viktor Orbán. "Hádajte, kto je späť!"  Orbán povedal na sociálnej sieti, pričom vítal Ficovo „nesporné víťazstvo“ v sobotňajšom hlasovaní.

„Srdečne blahoželám Robertovi Ficovi k víťazstvu,“ povedal Aleksandar Vučič, autoritatívny vodca Srbska. "Som presvedčený, že v blízkej budúcnosti prehĺbime spoluprácu medzi našimi dvoma krajinami."

Prvé slová Viktora Orbána: "Hádajte, kto je späť!"
Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Teší sa na spoluprácu s patriotom. Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal na sociálnej sieti X (predtým Twitter) predsedovi Smeru Roberotvi Ficovi. „Hádajte,... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Bývalý český premiér Andrej Babiš – sám Slovák – tiež pozdravil Ficovi k jeho víťazstvu a zároveň pozdravil Pellegriniho za „jeho fantastický výsledok. Babiš bol rovnako ako Fico pred rokom 1989 členom Komunistickej strany Československa.

Český prezident Petr Pavel zdôraznil dôležitosť udržiavania dobrých bilaterálnych vzťahov. "Je v našom záujme, aby sa cesty Česka a Slovenska nerozišli," povedal.

Český minister vnútra Vít Rakušan, liberál, povedal, že výsledky na Slovensku sú  pre nás varovaním a ponaučením.„Ak chceme chrániť liberálnu demokraciu v Českej republike, musíme jej výhody vysvetľovať aj ľuďom, ktorí z nich momentálne neprofitujú,“ uviedol Rakušan na sociálnej sieti. „Ľudia v odľahlých oblastiach; chudobní ľudia; sklamaní. Musíme vytvoriť spoločnosť, ktorá je odolná voči strachu.“ 

Čo si myslia v Rusku o našich voľbách
Rusko komentuje výsledky volieb na Slovensku. Médiá informujú, že parlamentné voľby vyhrala strana expremiéra Roberta Fica Smer so ziskom 22,94. Vysvetľujú Predtým sa Fico verejne postavil proti podpore Kyjeva a odsúdil Západ za to, že „rozvinul... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!