Západné liberálne plátky V ŠOKU: Fico vyhral, čo teraz?
01 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Proruská ľavicovo-populistická strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica vyhrala sobotňajšie voľby na Slovensku po sľube, že prestane posielať zbrane na Ukrajinu, zablokuje potenciálne členstvo Kyjeva v NATO a postaví sa proti sankciám voči Rusku. Takto ohodnotil výsledky volieb bruselský POLITICO. A pridal sa aj britský Guardian: Populistická strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica je na ceste k víťazstvu čo by mohlo podnietiť obavy o budúcu zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Akosi sa príliš boja o budúcnosť krajiny, o ktorej donedávna nevedeli ani to, kde sa nachádza.

Proruské sklony

Predčasné exit polly po sobotňajšom uzavretí hlasovania priniesli PS len nepatrný náskok pred Smerom, čo povzbudilo bývalého novinára, PhD z Oxfordu a poslanca Európskeho parlamentu Michala Šimečku, aby veril, že by mohol vyhrať svoje prvé funkčné obdobie premiéra.

Sobotňajšie hlasovanie sa považuje za kľúčové pre budúcnosť Slovenska nielen kvôli Ficovmu sľubu vzdať sa pomoci Ukrajine, ale aj všeobecnejšie vzhľadom na jeho promoskovské sympatie. Fico pred topoľčianskym publikom v auguste napríklad povedal, že „vojna na Ukrajine sa nezačala pred rokom, začala v roku 2014, keď ukrajinskí nacisti a fašisti začali vraždiť ruských občanov na Donbase a v Luhansku“.

Sovietsky zväz ÚDAJNE oslobodil Českú a Slovenskú republiku

Fico tiež chválil Sovietsky zväz za to, že na konci druhej svetovej vojny údajne oslobodil Českú a Slovenskú republiku od nacistického Nemecka. „Preboha, oslobodili nás, mali by sme prejaviť úctu,“ napomenul svojich poslucháčov. "Musíme povedať celému svetu, že sloboda prišla z Východu, vojna vždy prichádza zo Západu," povedal.

Maďari píšu o vracajúcom sa Ficovi, ktorý vyhral s obrovským náskokom!
Vracajúci sa Fico vyhral vo veľkom, maďarská strana sa v slovenských voľbách do parlamentu nedostala, informuje titulka maďarského portálu Mandiner. Maďarské médiá hodnotia voľby na Slovensku. Medzi prvými portál Mandiner.hu. Sociálnodemokratická... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

„Jednoznačne to bolo víťazstvo Červenej armády a Smer si túto históriu bude pripomínať každý deň, každú hodinu, každú sekundu,“ povedal Fico svojim priaznivcom na augustovom mítingu.

Kariérny diplomat a bývalý slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer povedal, že má podozrenie, že Fico nie je až taký proruský, ako sa z predvolebnej kampane vyjadroval, no jeho populizmus je pre krajinu aj tak nebezpečný. Nejde ani tak o to, že Fico je proruský alebo protizápadný, povedal: „Ide o konflikt medzi skorumpovaným autoritárstvom a demokratickým, liberálnym poriadkom," citoval POLITICO slovenského exministra zahraničia Káčera.

Pellegrini by sa mohol stať kráľom

Guardian zase skonštatoval, že predvolebné prieskumy spočiatku naznačovali, že PS sa posunula na prvé miesto, čo zvýšilo očakávania v liberálnom tábore krajiny. Ale keď sa počas noci počítali hlasy, tieto nádeje boli zmarené.

Michal Šimečka, foto: TASR

Podoba budúcej vlády Slovenska však zostáva nejasná a veľa bude závisieť od komplexnej koalície s menšími stranami, vrátane Hlasu Petra Pellegriniho a OĽaNO Igora Matoviča. Guardian nemá očividne ani potuchu o politickej situácii na Slovensku, keď spomína hnutie Igora Matoviča.

Bývalý Ficov kolega a líder Hlasu Pellegrini by sa mohol stať kráľom. Jeho strana si zatiaľ necháva otvorené možnosti a odmieta povedať, ktorú stranu podporí, no všeobecne sa verí, že uprednostňuje spojenectvo so Smerom pred sociálne liberálnejším PS.

Hlas, FB/HLAS

Očakávalo sa, že víťaz volieb získa od prezidentky Zuzany Čaputovej mandát na vedenie rokovaní o zostavení parlamentnej väčšiny a v prípade úspechu aj vlády.

Vláda na čele s Ficom a jeho stranou Smer-SSD by si určite vedela predstaviť ako sa Slovensko pripojí k Maďarsku v spochybnení konsenzu Európskej únie o podpore Ukrajiny, rovnako ako sa blok snaží zachovať jednotu v odpore proti ruskej invázii.
 
Smerácki vlci si neodpustili: Vyhrali sme! TAKTO SA TO ROBÍ, DO PSEJ MATERE!
Exit Poll agentúry Focus opäť prestrelil! Progresívnemu Slovensku prisúdil víťazstvo so ziskom vyše 23 percent hlasov. No predčasná bujará radosť progresívcov bola predčasná. PS totiž iba s odretými ušami predbehlo tretí Hlas. Smer sa im vzdialil... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková
Fica vyzdvihla rozhašterená stredopravá koalícia

Nastupujúca vláda v krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov prevezme narastajúci rozpočtový deficit, ktorý bude podľa prognózy najvyšší v eurozóne.

Fico sa vezie na nespokojnosti s rozhašterenou stredopravou koalíciou, ktorej vlani padla vláda, čo vyvolalo voľby o šesť mesiacov skôr. 

Demokrati, zdroj: FB/Alojz Přidal | Ani Heger, či Letanovská nemienia poľaviť v boji proti Robertovi Ficovi

Ficove názory odrážajú tradične vrelé nálady mnohých Slovákov voči Rusku, ktoré od začiatku vojny na Ukrajine naberali na sile na sociálnych sieťach. Zaviazal sa tiež ukončiť vojenské dodávky na Ukrajinu a usilovať sa o mierové rozhovory – líniu blízku línii maďarského vodcu Viktora Orbána, ktorú však Ukrajina a jej spojenci odmietli a tvrdia, že by to len povzbudilo Rusko.

Slovensko si zvolilo! S OBROVSKÝM NÁSKOKOM VÍŤAZÍ SMER-SSD
V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. na Slovensku konali predčasné parlamentné voľby 2023. Vo voľbách kandidovalo 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Tu sú výsledky po spočítaní 98,13 percenta okrskov. V priebežných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik